ΠΟΤΟ

Κατσαρόλες, ευφάνταστες μεζούρες και αγρότες από το Περού στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη ημέρα judging για τη δεύτερη φάση του World Class Bartender of the Year 2016, στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινήσαμε δυνατά.

Κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή στο judging κομμάτι του World Class, στο κομμάτι δηλαδή στο οποίο δύο κριτές έχουν το δύσκολο έργο πηγαίνοντας από bar σε bar να επιλέξουν εκείνους οι οποίοι θα πάρουν το μαγικό εισιτήριο για τον ελληνικό τελικό. Αλλά πάντα, η πρώτη ημέρα έχει μια ιδιαίτερη αύρα να την συνοδεύει. Η πρώτη γνωριμία με τους κριτές μας, η πρώτη αγωνία ακόμα και για εμάς που ακολουθούμε την αποστολή, οι πρώτοι συμμετέχοντες σε αυτόν τον θεσμό που αναδεικνύει κάθε χρονιά την ελίτ των Ελλήνων bartenders, μέσα από τη δική τους δουλειά και επιμονή.

Σε αυτή τη δεύτερη φάση του World Class Bartender of the Year 2016 για την Ελλάδα, η θεματική είναι το “Fruits and Plants”. Ακούγεται εύκολο; Σίγουρα δεν είναι. Κάθε burst έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και το συγκεκριμένο πέρα από βαθιά γνώση για τα spirits, απαιτεί και μια εμβάθυνση κάθε bartender που συμμετέχει στα φρούτα, τα λαχανικά αλλά απαιτεί και ευρηματικότητα ώστε να πράξουν με εξοπλισμό που θα βρει κανείς ακόμα και σε ένα σπίτι, όχι απαραίτητα σε ένα bar.

 

Οι κριτές για αυτές τις 5 ημέρες που διαρκεί το judging κομμάτι της δεύτερης φάσης, είναι η Global Ambassador του Tanqueray, Stephanie Jordan, και ο Head Bartender του φημισμένου Conaught bar του Λονδίνου, Ago Perrone. Όπως θα φαντάζεσαι, είναι τεράστια τιμή για κάθε συμμετέχοντα μόνο και μόνο να γνωρίζει αυτούς τους δύο ανθρώπους, πόσο μάλλον να μπορεί να πάρει και εκείνο το feedback από εκείνους που θα του επιτρέψει να γίνει ακόμα καλύτερος.

Το World Class όπως έχουμε πει επανειλημμένα, δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός. Είναι μια πλατφόρμα εκπαίδευσης στην οποία οι bartender έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους αλλά να έρθουν κοντά με άλλους bartenders και να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στον κόσμο των ποτών.

Οι bartenders έχουν στη διάθεσή τους το portfolio των “λευκών” spirits των World Class Spirits για να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τα cocktail τους. Τα ποτά αυτά αποτελούνται από τις βότκες Ketel One Vodka και Cîroc ®, το τζιν Tanqueray No. TEN ® και όλη τη γκάμα της τεκίλας Don Julio (Don Julio Blanco ®, Don Julio Añejo ® & Don Julio Reposado ®).

Πάμε να δούμε πώς κύλησε η πρώτη μέρα του judging.

Ο Ηλίας Κωνσταντινίδης με το The Herbaliser (Paraty – Feels like home)

 

Ο Ηλίας μας μεταφέρει σε ένα δάσος γεμάτο φρούτα, φυτά και βότανα. Η έκταση του δάσους είναι να πωληθεί σε ένα ορυχείο αλλά μία γυναίκα καταφέρνει να σταματήσει την συμφωνία και να σώσει το δάσος. Αυτή η γυναίκα είναι η μητέρα του Ηλία για την ιστορία και του μιλά με αγάπη για το δάσος που έσωσε. Δημιουργεί το ποτό του με αντίστροφο μπεν μαρί με ξηρό πάγο.

 

Στο ποτό του υπάρχουν 45 ml τζιν Tanqueray No. TEN ® infused με καρότο, 20 ml σιρόπι σταφύλι δενδρολίβανο, 20 ml γλυκό κόκκινο βερμούτ, 15 ml lime και ένα splash cardamom soda. Το ποτήρι ψεκάζεται με herbal λικέρ και γαρνίρει με δενδρολίβανο. Σερβίρει δίπλα σε focaccia και μαρμελάδα από τα καρότα με τα οποία έκανε infuse το βασικό spirit. 

O Γιώργος Λιόκος με το Theano’s Drink (180 Degrees Sun & Lounge)

 

Ο Γιώργος δημιουργεί ένα cocktail για την μητέρα του την Θεανώ, η οποία από μικρή έκανε ανακύκλωση και έμαθε στο γιο της να αγαπά και να σέβεται το περιβάλλον. Το πράσινο του τζιν Tanqueray No. Ten του θυμίζει το περιβάλλον και όσα οφείλουμε να κάνουμε για να το προστατέψουμε όπως και η μητέρα του. Σαν μεζούρα χρησιμοποιεί ένα σφηνοπότηρο που πήρε από το Μέτσοβο και σερβίρει σε ένα σκεύος κολοκύθα, παραδοσιακό στην Ουρουγουάη για τσάι mate.

 

Για το ποτό του χρησιμοποιεί 50 ml τζιν Tanqueray No. Ten ®, 35 ml blueberry vodka, 10 ml χυμό αγουρίδας, 10 ml σπιτικό νερόμελο το οποίο δημιούργησε με infusion από mate τσάι και τσάι μπαχαρικών, ενώ για το μέλι ανέμειξε πευκόμελο με πετιμέζι. Κάνει top up με σπιτική λεμονάδα από lime αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης. Σερβίρει σε ένα ξύλινο πλατό με αποξηραμένους κολοκυθανθούς, πευκόμελο, παρμεζάνα και blueberries.

O Χρήστος Πουσούλης με το “Kelly’s Strawberry Fields” (Barco bar)

 

Με το που άκουσε τη θεματική “Fruits & Plants”, ο Χρήστος σκέφτηκε τη φίλη του την Κέλλυ που αγαπά μια μαργαρίτα με φρέσκες φράουλες και συνηθίζει να μαγειρεύει με εποχιακά υλικά. Δημιούργησε λοιπόν ένα punch γιατί θέλει να το μοιραστεί με εκείνους που αγαπά.

 

Χρησιμοποιεί 200 ml τεκίλα Don Julio Blanco ® infused με φρέσκες φράουλες, 100 ml χυμό από φρέσκο lime, 100 ml νέκταρ αγαύης, 5 dashes celery bitters και κάνει top up με αφρό μαστίχας. Γαρνίρει με φύλλα σέλερι και σερβίρει σε μία όμορφη κανάτα της γιαγιάς του, δίπλα σε μία πανακότα λευκής σοκολάτας.

O Αχιλλέας Καρακολτζίδης με το “Waggle Dance” (Cocones beach bar)

 

Στις αρχές της Άνοιξης, οι μέλισσες κάνουν τον δικό τους χορό και από αυτόν ακριβώς τον χορό εμπνεύστηκε ο Αχιλλέας το όνομα του cocktail του. Οι καλοί του φίλοι τον έσπρωξαν στην ανακύκλωση και τους αφιερώνει το ποτό.

 

Το δημιούργησε με 60 ml τεκίλα Don Julio Anejo ®, 30 ml ελαιοσάκχαρα ακτινιδίου, 20 ml σιρόπι από φλούδα grapefruit, λυκίσκο ποικιλίας Colombus και βέλγικη μαγιά, 3 dashes ”smokey mix roses” σπιτικά bitters και ένα splash Three Cents lemon tonic. Σερβίρει σε δίσκο με πουρέ από μήλο και σέλερι, ποπ κορν που έχει αφήσει σε βότκα Cîroc ® και δίκταμο αλλά και 2 κομμάτια ακτινίδιο με αρμπαρόφυτο.

Ο Σάκης Στοΐλης με το “The blissed tree” (Prince Barsserie)

 

Στην οθόνη παίζει ένα βίντεο με τον Reynaldo, έναν αγρότη από το Περού που προσπαθεί να φροντίσει τα δάση της πατρίδας του. Ο Σάκης σκεφτόταν οργανώσεις όπως η Greenpeace, η WWF και ο Αρκτούρος όταν αποφάσισε να φτιάξει αυτό το ποτό. Μπροστά στους κριτές παρουσιάζεται σταδιακά η γέννηση ενός δένδρου, ακριβώς όπως θα το έκανε ο Reynaldo, από το χώμα μέχρι τους καρπούς.

 

Με μία μεζούρα που του έκανε δώρο η κόρη του χρησιμοποιεί 50 ml τζιν Tanqueray No. Ten ®, 30 ml χυμό δαμάσκηνο αρωματισμένο με χαμομήλι και 10 ml citrus cordial με ανθόνερο. Γαρνίρει το ποτήρι με πούδρα από κόλιανδρο και σερβίρει μπροστά στο δικό του ιδιότυπο δένδρο.

 

Η πρώτη ημέρα του judging έκλεισε και η Θεσσαλονίκη μας περιμένει για άλλη μία ημέρα. Στη σελίδα Facebook του Oneman, μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για κάθε μία συμμετοχή σε αυτή τη δεύτερη φάση. Stay tuned. #worldclassgreece #worldclass2016 #truespirit

Exit mobile version