Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
CHEF'S SPECIALS

Κεφτέδες και ζεστασιά: Πού μαγειρεύει και πού τρώει η Γωγώ Δελογιάννη

Συναντήσαμε τη Γωγώ Δελογιάννη και μιλήσαμε για όσα ετοιμάζει στο νέο της μαγαζί, τη ‘Στοά Φιξ’, αλλά και για εκείνα τα στέκια του κέντρου που σε ‘αγκαλιάζουν’ με ποιοτικό φαγητό και παρεΐστικη, ανεπιτήδευτη διάθεση.
Αυτές τις μέρες η Γωγώ Δελογιάννη εργάζεται σαν σίφουνας, αλλά πάντα μεθοδικά, τοποθετώντας τις τελευταίες πινελιές στο νέο της μαγαζί, στο οποίο ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, γίνεται ένα πραγματικό λαϊκό προσκύνημα. Την εντόπισα σε ένα από τα (λίγα) διαλείμματά της και μιλήσαμε τόσο για το μικρό θαύμα της Στοάς Φιξ, όσο και για τα αγαπημένα της μαγαζιά για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας, που συνεχίζει να αγαπάει πιστά.

Ένα μαγαζί για όλους

Πιστεύω πώς όταν μιλάμε για ‘σεφ με πάθος και μεράκι’ το μυαλό έχοντας συνηθίσει τις τηλεοπτικές εικόνες, πάει κατευθείαν σε άτομα με εκκεντρικά ρούχα και τατουάζ που περιγράφουν παράξενα υλικά σε πιάτα με ονομασίες – ‘σιδηρόδρομους’, σε gourmet πειράματα με προοπτική για να γίνουν viral και να συζητηθούν στα πρωινά τηλεοπτικά μαγκαζίνο της επόμενης ημέρας.

Ευτυχώς που μια κουβέντα με την Γωγώ Δελογιάννη καθορίζει ξανά τις έννοιες ‘πάθος’ και μεράκι για την κουζίνα, καθώς μου διηγείται πως ανακάλυψε τον υπόγειο χώρο της Στοάς Φιξ και έπιασε αμέσως δουλειά και βήμα-βήμα μέσα σε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, πέτυχε μια ριζική ανάπλαση όλου του υπογείου της στοάς, με όμορφα και γήινα χρώματα, με αστικό πράσινο που χαρίζει γενναίες ανάσες σε κάθε θαμώνα.

Το νέο μαγαζί

Είναι ξεθεωμένη από την τέταρτη μέρα λειτουργίας της ‘Στοάς Φιξ’ με ανείπωτη κοσμοσυρροή, αλλά έχει πάντα τη διάθεση να μου περιγράψει την κεντρική ιδέα, την προσωπική της σκέψη που μεταφράστηκε σε ένα νέο ‘γάστρο-καφενείο’:

“Ήθελα να κάνω ένα μαγαζί που απευθύνεται σε όλους. Ένα μαγαζί που να χωράει και το εκλεπτυσμένο και το λαϊκό, να μπορεί να καθίσει και ο νέος που έχει μόλις σχολάσει από την παραλία και έχει έρθει με την σαγιονάρα, αλλά και οι κύριοι που μπορει να εργάζονται σε κάποια επιχείρηση και να θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά τους για ένα φαγητό. Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι αυτό το concept δεν ‘κλωτσάει’, ότι συνυπάρχουν όλοι αρμονικά”.

“Ήθελα επίσης να είναι ένα μαγαζί με πιάτα προσιτά για όλους, να μην είναι κάτι που να μην μπορούν να πληρώσουν οι συνομήλικοί μου. Τα πιάτα εμπνέονται από την παραδοσιακή γαστρονομία, από τις αξίες και τις γεύσεις που με μεγάλωσαν και που υπηρετώ μέχρι σήμερα” μου εξηγεί και η φωνή της τονίζεται πότε από ενθουσιασμό και πότε από αίσθηση καθήκοντος, σαν να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να μαγειρέψει κάποια από τα πρώτα πιάτα του μαγαζιού που έχουν γίνει ανάρπαστα, όπως τα κεφτεδάκια με κρέμα καλαμποκιού και η ταλιάτα με προβατίνα.

Πού τρώει η Γωγώ Δελογιάννη

“Τις σπάνιες φορές που έχω χρόνο για να βγώ, τις πραγματικά πολύ σπάνιες φορές που βγαίνω για φαγητό, επιλέγω συνήθως μαγαζιά που με κάνουν να νιώθω άνετα. Πηγαίνω για το αγαπημένο μου τσουρέκι στον φούρνο του Δήμου στα Πετράλωνα. Πηγαίνω πάρα πολύ συχνά στον ‘Προβελέγγιο’ του Σωτήρη Κοντιζά, ένα μαγαζι που για μένα, έχει καταφέρει να γίνει μια τεράστια ‘αγκαλιά’ για όλη την Αθήνα, ένα από τα λίγα μαγαζιά στην Αθήνα που έχουν πετύχει κάτι τέτοιο και θέλω να πιστεύω πως κινούμαι στην ίδια κατεύθυνση με τον δικό μου νέο χώρο.

Πηγαίνω επίσης στις Σεϋχέλλες τακτικά, αλλά και στο Νικήτα στου Ψυρρή για λαχανοντολμάδες. Γενικά, αγαπώ το κέντρο πιστά και δεν το αποχωρίζομαι. Επίσης πηγάινω σε μαγαζιά όχι τόσο για το εκάστοτε ‘μαγαζί’ σαν χώρο, αλλά για τους ανθρώπους τους. Το κοινό σημείο των μαγαζιών που σου είπα, είναι ότι τα έχουν άνθρωποι με αγάπη για το καλό φαγητό και προσήλωση σε αυτό, που σε περιποιούνται και σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα”.

Στοά Φιξ, Αιόλου 102, 211 1190119, ώρες λειτουργίας: 8:00-20:00

Exit mobile version