Κι όμως, η καμένη φρυγανιά είναι πιο ανθυγιεινή από καυσαέρια λεωφορείου
- 20 ΦΕΒ 2019
Αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που τρώνε το ψωμί του τοστ μαύρο και κρατσανιστό, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς, αφού μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Όστιν στο Τέξας, επιβεβαιώνει κάποια ευρήματα που κυκλοφορούν εδώ και καιρό αλλά επιλέγαμε για ευνόητους λόγους να αγνοήσουμε.
Συγκεκριμένα, κάθε φορά που χρησιμοποιείς την φρυγανιέρα σου, καις τα υπολείμματα που έχουν παραμείνει στο εσωτερικό της, όπως ας πούμε το λάδι, κι όσο παραπάνω αφήνεις το ψωμί να ψηθεί για να πάρει αυτό το μαύρο χρώμα, τόσα περισσότερα ανθυγιεινά υπολείμματα έχει πάνω του. Μάλιστα, εκτός από το ψωμί σου, τα υπολείμματα αυτά διαχέονται και στην ατμόσφαιρα, με μια καμμένη φέτα να αρκεί για να γεμίσει τον αέρα της κουζίνας με 3.000 μικρογραμμάρια ανθυγιεινών σωματιδίων, ενώ τα φυσιολογικά επίπεδα κυμαίνονται στα 25(!).
Όπως λένε οι ειδικοί, η φυσιολογική φρυγανιά θα πρέπει να έχει χρυσαφί καφέ χρώμα, με την παρασκευή μικρογραμμαρίων σε αυτήν την περίπτωση να ανέρχεται μόλις στα 300. Όπως καταλαβαίνεις, εκτός απ’ το να μην αφήνεις την φρυγανιά να καεί, καλό είναι να καθαρίζεις τις τοστιέρες και τις φρυγανιέρες συχνά και να τις αντικαθιστάς επίσης τακτικά, διαφορετικά, κάθε χρήση τους μπορεί να παράξει περισσότερη αιθανόλη κι απ’ όση θα εισπνεύσεις σε έναν πολυσύχναστο δρόμο.
Ίσως τελικά δεν αξίζει να τρως τις φρυγανιές σου τόσο τραγανές, τώρα που το ξανασκεφτόμαστε.