ΠΟΛΗ

Kitschen: Δοκιμάσαμε το νέο dim sum bar στον Πειραιά

Μια νέα άφιξη, που μετράει μία εβδομάδα λειτουργίας, μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ένας σκοτεινός χαρακτήρας και μία Bageneko γάτα (ιαπωνική υπερφυσική οντότητα), σε καλωσορίζουν στο Kitschen, το νέο dim sum bar που άνοιξε τις πόρτες του πριν από μία εβδομάδα σε ένα στενάκι του Πειραιά. Ο Δημήτρης Liem (Matsuhisa, Momo, e&o) και ο Σπύρος Μινέτος (9Βήτα) δημιούργησαν ένα εστιατόριο που υπηρετεί την ασιατική κουζίνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πιάτα νόστιμα, με φρέσκα συστατικά, χωρίς ανούσιες υπερβολές, ενσωματώνουν με επιτυχία αρκετά ελληνικά υλικά και γεύσεις. Σε αυτόν τον μικρό αλλά άνετο χώρο, το μάτι πέφτει στην ανοιχτή κουζίνα όπου ο Δημήτρης δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να περιηγηθεί στη συνέχεια στα deco στοιχεία που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η ασιατική κουλτούρα είναι διάχυτη, όμως οι μοντέρνες επιρροές δημιουργούν μια αισθητική ισορροπία.

Το μαγαζί είναι αποτέλεσμα της προσωπικής εργασίας των ιδιοκτητών του, οι οποίοι ανέλαβαν από ξυλουργική μέχρι σπατουλάρισμα, ενώ τα statement deco κομμάτια, όπως η custom ταπετσαρία φέρουν την υπογραφή της Φωτεινής Τρουμπαδάκη (δώσε σημασία στην επιγραφή Tanaka 1892 meets Fot 2021).

Δημήτρης Liem και Σπύρος Μινέτος
Δημήτρης Liem και Σπύρος Μινέτος

Η σχέση των δύο ιδιοκτητών με την Ασία είναι άκρως προσωπική – ο πατέρας του Δημήτρη είναι Κινέζος της Ινδονησίας και ιδιοκτήτης του πιο παλιού κινέζικου εστιατορίου στον Πειραιά (το Beny’s λειτουργεί ακόμα), ενώ η μητέρα του Σπύρου είναι από την Κορέα.

Μαζί προσπαθούν να φέρουν το αθηναϊκό κοινό πιο κοντά στην ασιατική φιλοσοφία, δημιουργώντας ένα μέρος όπου το φαγητό μοιράζεται και η εμπειρία του dining γίνεται πιο διαδραστική.

Το κουνουπίδι tempura είναι ένα από τα highlight του μενού.
Το κουνουπίδι tempura είναι ένα από τα highlight του μενού.

«Χρησιμοποιούμε αρκετά ελληνικά προϊόντα και ψάρια» λέει ο Δημήτρης και για παράδειγμα το white fish usuzukuri (το δοκιμάσαμε με τσιπούρα) θυμίζει χωριάτικη σαλάτα, ενώ το beetroot jiao zi (dumplings ατμού με παντζάρι, μίσο και γλυκιά ponzu) με το καρύδι ως τελευταία πινελιά είναι μια γεύση που μοιάζει οικεία.

Οι εναλλαγές στα πιάτα σε κρατούν σε εγρήγορση και δημιουργούν μια ανυπομονησία για την επόμενη επιλογή. Το κουνουπίδι tempura με μαγιονέζα σκόρδου είναι μια «αποκάλυψη», το τηγανητό κοτόπουλο με creamy avocado sauce είναι το απόλυτο comfort food και το charsiu don (ψητό χοιρινό με Korean spicy dressing, kimchi και ρύζι ατμού, είναι ένα πιάτο που θα λατρέψεις. Εξαιρετικές επιλογές αποτελούν επίσης τα dumplings ατμού με γαρίδα και yuzu soy dressing (Shrimp Jiao Zi) αλλά και η εκδοχή με χοιρινό και μαύρο ξύδι (Pork Siu Mai).

Shrimp Jiao Zi
Shrimp Jiao Zi

Στα cocktails, ο Σπύρος έχει φροντίσει να δώσει έξυπνες επιλογές που μπορούν να σταθούν μόνες τους αλλά να δημιουργήσουν το ιδανικό pairing με το φαγητό. Οι ονομασίες, όπως Cobra Kai, Miyagi’s Touch και Samurai’s Sling (μια παραλλαγή του Dark ‘n’ Stormy με shrub από δαμάσκηνο) είναι εμπνευσμένες από την ασιατική κουλτούρα και σε αφήνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Highlight στις μπύρες αποτελεί η ελληνική Blame the Sun tropical ale, δημιούργημα του ομώνυμου taproom που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στο Κουκάκι. Για το τέλος κάθε γεύματος, το γλυκό είναι ένα: mochi παγωτό. Και κάπως έτσι το νέο αυτό dim sum bar μάς κέρδισε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.

Kitschen, Κανάρη 5-7, Πειραιάς. Ανοιχτά Δευτέρα με Σάββατο.