FOOD & DRINK

Ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης μάς προτείνει ελληνικά αφρώδη κρασιά και σαμπάνιες

Μερικές φορές το κρασί πλησιάζει πολύ κοντά σε μια μορφή τέχνης. Για αυτό αλλά και για άλλες πτυχές του μιλάει ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης

Καλές Τέχνες είναι οι Τέχνες που υπηρετούν το “ωραίο”, το κάλλος, και αποσκοπούν στο να προσφέρουν αισθητική απόλαυση. Σήμερα εκτός από τις πέντε κλασικές, έχουν προστεθεί άλλες τέσσερις. Αν ψάχνεις την δέκατη τότε αυτή κρύβεται στο κρασί και την οινολογία. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους 389 Masters of Wine στον κόσμο, “Ένα μεγάλο κρασί είναι εξίσου συναρπαστικό με ένα γλυπτό του Ροντέν ή ένα πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ”.

Έχοντας συνεχώς αυτό στο μυαλό μου η κουβέντα κύλησε σαν κρασί γύρω από την ιδιαιτερότητα του και την μοναδικότητα του. Το κρασί δεν είναι ένα ακόμα ποτό. Το κρασί είναι το μακροβιότερο, το πιο ιστορικό, το πιο περίπλοκο και το πιο ιδιαίτερο ποτό και δεν θα μπορούσα να βρω κάποιον καταλληλότερο για να μιλήσουμε για τον ελληνικό αμπελώνα, για τους αφρώδεις οίνους που παράγει αλλά και για τις σαμπάνιες που αξίζει να συνοδεύσουν τις ευχές μας αυτές τις μέρες των γιορτών. Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι πίνουμε την σαμπάνια λάθος αλλά περίμενε και θα φτάσουμε κι εκεί.

Πρώτα ας συστηθούμε. Ο Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine) είναι ένας από τους 389 Masters of Wine στον κόσμο, τίτλος που θεωρείται ο κορυφαίος στον χώρο του κρασιού.


Γράφει για το κρασί, συμβουλεύει και εκπαιδεύει. Είναι ιδρυτής του blog karakasis.mw, το μοναδικό οινικό blog στην Ελλάδα που επικοινωνεί το ελληνικό κρασί σε εβδομαδιαία βάση και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά με μόνο πρωτότυπο περιεχόμενο. Παράλληλα έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα δύο βιβλία: το e-book The Wines and Vineyards of Greece 2017 και τα Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα. Είναι σύμβουλος σε ομίλους ξενοδοχείων και εστιατορίων και συνιδιοκτήτης της σχολής κρασιού First Growth στην Κύπρο. Παράλληλα είναι ο ιδρυτής του νέου διαγωνισμού κρασιού 50 Great Greek Wines. Καλύτερα ας μας μιλήσει ο ίδιος για την πορεία του.

“Πάντα μου άρεσε η κουλτούρα του κρασιού, το ότι δεν είναι απλά άλλο ένα ποτό. Το γεγονός ότι σε ένα ποτήρι κρασιού κρύβονται ιστορίες, αγωνίες, τέχνη και επιστήμη θεωρώ ότι είναι μοναδικό. Ένα μεγάλο κρασί είναι εξίσου συναρπαστικό με ένα γλυπτό του Ροντέν ή ένα πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ. Είναι μία ερωτική σχέση που δεν κουράζει, που η επανάληψή του δεν γίνεται στερεότυπη. Ο δε συνδυασμός του με το φαγητό είναι μία από τις πιο ουσιώδεις εκφράσεις του ευ ζην. Ξέρετε όταν έκανα το μηχανογραφικό μου, στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών, δήλωσα μόνο δύο σχολές. Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ΤΕΙ Οινολογίας. Όποτε το σκέφτομαι χαμογελώ”.

Ο λόγος που χαμογελάει όταν το σκέφτεται είναι ότι πέρασε στην πρώτη. Το πάθος του όμως ήταν η δεύτερη:

“Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που υπηρέτησα για πάνω από δύο δεκαετίες στο Πολεμικό Ναυτικό και ανδρώθηκα με τις αρχές και τις αξίες του. Είμαι ευγνώμων για τα εφόδια που μου έδωσε και κυρίως για τον τρόπο που μου έμαθε να σκέφτομαι. Ξέρετε όταν κάποιος δεν μπορεί να σκεφτεί, κρίνει, κάτι που το συναντάμε στον υπερθετικό βαθμό στις μέρες μας. Αρχικά υπηρέτησα σε Αντιτορπιλικά και Πυραυλακάτους, σε Φρεγάτες και έκανα τον Κυβερνήτη σε Ναρκαλιευτικό. Η μεγάλη μου αγάπη όμως ήταν τα ελικόπτερα. Με τα ελικόπτερα AB 212 πέταξα για πάνω από 15 χρόνια ως κυβερνήτης, εκπαιδευτής και αξιολογητής έχοντας μαζί μου ως πλήρωμα εξαίρετους συναδέλφους και επαγγελματίες. Έμαθα να λειτουργώ ομαδικά και συνεχίζω σε αυτό το δρόμο.

Το κρασί ήταν όμως πάντα το πραγματικό πάθος μου. Έτσι κυνήγησα με όλες μου τις δυνάμεις το όνειρο του να γίνω Master of Wine κάτι που κατάφερα το 2015. Από τότε είναι ένα roller coaster προκλήσεων, ταξιδιών και εμπειριών γράφοντας, εκπαιδεύοντας και προωθώντας το ελληνικό και κυπριακό κρασί στον κόσμο”.


Δεν υπήρχε καταλληλότερος για να μας μιλήσει για τον ελληνικό αμπελώνα και την θέση του ελληνικού αφρώδες οίνου σε σχέση με την παγκόσμια αγορά.

“Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες σε στυλ Prosecco, δηλαδή αφρώδη που εκφράζονται με φρουτώδη αρώματα και με λίγη γλύκα στο στόμα. Αυτά τα κρασιά είναι κατάλληλα ως by the glass προτάσεις. Υπάρχει επίσης μία νέα κατηγορία αφρωδών που ονομάζονται Pet Nat από το γαλλικό Petillant Naturel που σημαίνει απαλά αφρώδη που παράγονται με μία ζύμωση στη φιάλη Σε αυτά κύριοι εκπρόσωποι είναι τα οινοποιεία Vassaltis, Χατζηβαρύτης, Γκλίναβος και Καμάρα. Συχνά θα δείτε τα Pet Nat κρασιά να κλείνονται με πώμα μπύρας ενδεικτικό του νεανικού κοινού που στοχεύουν. Τέλος υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις αφρωδών που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο (με δεύτερη ζύμωση στην ίδια φιάλη) και που ξεχωρίζουν ποιοτικά με φίνες φυσαλίδες που χαϊδεύουν τον ουρανίσκο και με μία φανταστική αρωματική πολυπλοκότητα. Τα αφρώδη του κτήματος Τσέλεπου και Καρανίκα δείχνουν το δρόμο. Στα τελευταία μπορεί να γίνει σύγκριση ακόμα και με πολύ μεγάλα ονόματα Σαμπάνιας.

Όμως για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να πούμε ότι κρασιά επιπέδου Σαμπάνιας απαιτούν ψυχρά terroir που στην Ελλάδα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αμύνταιο, Ζίτσα, Μαντινεία είναι στο προσκήνιο ενώ θεωρώ ότι υπάρχει δυναμική τόσο στη Σιάτιστα όσο και στην Αιγιάλεια. Ένα κρασί που μου έχει λείψει γιατί δεν βγαίνει πλέον δυστυχώς είναι το Floara di Munte από το Κατώγι Αβέρωφ και την ποικιλία Ντεμπίνα”.


Αυτές τις γιορτινές μέρες τις έχουμε συνδυάσει πάρα πολύ με την σαμπάνια. Όπως μας λέει και ο ίδιος είναι κρίμα να την θυμόμαστε μόνος αυτές τις μέρες και ακόμα πιο κρίμα να την πίνουμε λάθος. “Οι Σαμπάνιες είναι μεγαλειώδη κρασιά από άλλο πλανήτη. Είναι κρίμα που, πρώτον, τα πίνουμε μόνο στις γιορτές, δεύτερον, σε λάθος ποτήρια για να βλέπουμε ή να δείχνουμε τις φυσαλίδες και τρίτον, σε λάθος θερμοκρασία (πολύ παγωμένες). Αν ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια θα ανακαλύψουμε νέα επίπεδα απόλαυσης”.

Κάπου εκεί τον ρωτήσαμε για τις σαμπάνιες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και ποιες ξεχωρίζει “Από τις Σαμπάνιες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ξεχωρίζω τις Charles Heidsieck, Jacquesson, Dom Perignon, Bollinger, Benoit Lahaye, Agrapart, Bereche και Ulysse Collin. Πολύ θα ήθελα όμως να δω και growers όπως Laherte, Leclapart, Eric Rodez να βρίσκουν εισαγωγέα.

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα και τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας τον ρώτησα για τα άμεσα σχέδια του πάνω στο κρασί και είναι γεμάτα ενδιαφέρον “Μου πήρε λίγο χρόνο να βρω ακριβώς τι θέλω να κάνω όμως τώρα είναι πιο καθαρός ο δρόμος. Εκτός της οινογραφικής μου δραστηριότητας στο karakasis.mw και στα βιβλία μου όπως τα Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα έχω δύο νέα πολύ σημαντικά projects. Την σχολή εκπαίδευσης First Growth στη Λεμεσό της Κύπρου που είναι παράρτημα του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού WSET και που στοχεύει στην εξάπλωση της οινικής κουλτούρας στην Κύπρο με πιστοποιήσεις παγκόσμιας αναγνώρισης. Έχουμε ήδη ξεκινήσει με επίπεδο 1 στο κρασί ενώ το Φεβρουάριο θα κάνουμε επίπεδο 2″.


“Το δεύτερο είναι ένας νέος διαγωνισμός κρασιού σε μία αντισυμβατική ιδέα. Το 50 Great Greek Wines είναι ένας διαγωνισμός κρασιού με μεγάλη διαφοροποίηση με τους υπάρχοντες στη χώρα μας αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα βασίζεται στους άξονες: πλήρης αντικειμενικότητα (τα δείγματα αγοράζονται μόνο από το εμπόριο), αξία στο κάθε βραβείο (βραβεύονται μόνο 50 κρασιά), εξωστρέφεια (δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό), κορυφαίοι γευσιγνώστες στο είδος τους που είναι παθιασμένοι με το ελληνικό κρασί.

Σκοπός μου είναι αυτά τα 50 κρασιά να αποτελέσουν τους πρεσβευτές οι οποίοι θα ανοίξουν τις αγορές για το ελληνικό κρασί. Να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη, εύκολη, πρόσβαση στο ελληνικό κρασί, για τον κάθε αγοραστή και οινόφιλο, δημιουργώντας του την επιθυμία να ασχοληθεί περισσότερο”.


“Θέλοντας να ισχυροποιήσουμε το μήνυμα ο διαγωνισμός θα πλαισιωθεί από μια σειρά καινοτόμων δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο οδηγό-σημείο αναφοράς που θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη διάδοσή του. Η επιδίωξή μας, όλων όσων εμπλέκονται στον διαγωνισμό, δεν είναι απλά να δώσουμε βραβεία, αλλά να κάνουμε τη διαφορά. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί 22-25 Απριλίου και η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο ΚΠΣΝ την 5/5/2020”.

Άρα εκτός από σαμπάνιες, ελληνικούς αφρώδεις οίνους μπορείς αυτές τις γιορτές να κάνεις δώρο και ένα από τα δύο βιβλία του Γιάννη Καρακάση MW (Master of Wine). Το e-book The Wines and Vineyards of Greece 2017 και τα Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα.

Exit mobile version