iStock
ΓΕΥΣΗ

Κρέπες, κρουασάν, εκλέρ: Ένα ταξίδι στη Γαλλία μέσα από το street food

Είτε περπατάς στις πολυσύχναστες αγορές του Παρισιού είτε στους γραφικούς δρόμους της Λυών, το φαγητό του δρόμου είναι μια γαστρονομική περιπέτεια που πρέπει να ζήσεις.

Η Γαλλία, γνωστή για την εξαιρετική γαστρονομική της κληρονομιά, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα street food σκηνή, από φίνες αλμυρές κρέπες μέχρι κρουασάν και pain au chocolat. Είτε περπατάς στις πολυσύχναστες αγορές του Παρισιού είτε στους γραφικούς δρόμους της Λυών, το φαγητό του δρόμου είναι μια γαστρονομική περιπέτεια που πρέπει να ζήσεις.

Οι Γάλλοι είναι διάσημοι για τις ντελικάτες κρέπες τους, που προέρχονται από την περιοχή της Βρετάνης. Παραδοσιακά σερβίρονται με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση και αποτελούν κλασικό σνακ στις λαϊκές αγορές. Κρέπα από φαγόπυρο είναι η galette saucisse η οποία τυλίγεται γύρω από ένα λουκάνικο, προσφέροντας έτσι έναν λαχταριστό συνδυασμό.

Το φημισμένο croque monsieur προέρχεται από τα παριζιάνικα καφέ των αρχών του 20ου αιώνα και είναι ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί στη σχάρα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από σάλτσα μπεσαμέλ. Τα εμβληματικά σάντουιτς με μπαγκέτα έχουν τις ρίζες τους στα γαλλικά boulangeries, όπου μια μακριά και λεπτή φρατζόλα ψωμιού, γεμίζεται με διάφορα υλικά. Οι συνήθεις γεμίσεις περιλαμβάνουν ζαμπόν, τυρί, βούτυρο και διάφορες επαλείψεις, καθιστώντας το μια γρήγορη και ικανοποιητική επιλογή στο χέρι.


unsplash

Τα κρουασάν, η πεμπτουσία του γαλλικού πρωινού, έχουν μια ιστορία που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Προερχόμενα από τη Βιέννη της Αυστρίας, τελειοποιήθηκαν στη Γαλλία και αποτέλεσαν βασικό συστατικό στα γαλλικά αρτοποιεία και στους πάγκους με φαγητό του δρόμου. Αυτά τα αφράτα, βουτυράτα κρουασάν είναι ιδανικά για ένα γρήγορο σνακ εν κινήσει.

Γνωστό και ως κρουασάν σοκολάτας, το pain au chocolat προέρχονται από τη Γαλλία στις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτά τα βουτυρένια κρουασάν είναι γεμισμένα με σοκολάτα υψηλής ποιότητας, προσφέροντας ένα απολαυστικό μείγμα πλούσιου κακάο και αφράτης ζύμης. Ιδανικά για μια γλυκιά απόλαυση κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής βόλτας.

Το pain perdu προήλθε από την ανάγκη αξιοποίησης του μπαγιάτικου ψωμιού. Έτσι, το ψωμί βυθίζεται σε ένα μείγμα αυγών, γάλακτος και ζάχαρης και στη συνέχεια τηγανίζεται για να γίνει χρυσαφένιο. Το απολαμβάνεις με ζάχαρη άχνη ή σιρόπι σφενδάμου.

Το fougasse, ένα είδος ψωμιού, έχει τις ρίζες του στην Προβηγκία. Αρχικά παρασκευαζόταν για εορταστικές περιστάσεις, αλλά σήμερα το απολαμβάνουν σε όλη τη Γαλλία. Η ζύμη συχνά στολίζεται με βότανα, ελιές ή άλλα αλμυρά υλικά, δημιουργώντας ένα απολαυστικό σνακ. Με καταγωγή από τη Νίκαια, η socca είναι μια λεπτή τηγανίτα από αλεύρι ρεβιθιού, η οποία ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια.


unsplash

Αγαπημένο γλυκό είναι το chausson aux pommes. Η αφράτη σφολιάτα γεμίζεται με καρυκευμένα μήλα και ικανοποιεί την επιθυμία για ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Από τον 16ο αιώνα, τα marrons glacé αποτελούν μια χειμερινή λιχουδιά. Πρόκειται για γλασαρισμένα και ζαχαρωμένα κάστανα – μια συνταγή με καταγωγή από τη Λυών.

Η προέλευση του εκλέρ εντοπίζεται στον 19ο αιώνα στη Γαλλία. Αυτά τα μακρόστενα γλυκά φτιάχνονται από ζύμη choux, γεμίζονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλύπτονται με γλάσο σοκολάτας. Η δημοτικότητά τους έχει διατηρηθεί μέσα στα χρόνια, καθιστώντας τα μια απολαυστική και κομψή επιλογή για street food.

Exit mobile version