Μάθε όλα όσα έχει η «Μαργιώρα» που δεν της λείπει τίποτα
- 13 ΑΥΓ 2021
Η Κύθνος έχει να επιδείξει όμορφες παραλίες με γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και μονοπάτια για όσους αγαπούν την πεζοπορία, εκπλήσσοντας με το φυσικό της κάλλος όποιον την επισκέπτεται για πρώτη φορά. Σε αυτό το νησί – έκπληξη, λοιπόν, που βρίσκεται τόσο κοντά στην Αττική, θα συναντήσεις μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του καλοκαιριού: τη Μαργιώρα.
Το μπαρ
Ο Φώντας Διαλεισμάς και ο Μιχάλης Δανεσσής έδωσαν νέα πνοή σε ένα επιβλητικό αρχοντικό του 1866, δημιουργώντας έναν πολυχώρο για όλες τις ώρες της ημέρας. Το νέο αυτό εγχείρημα τιμά με το όνομά του την προγιαγιά του Φώντα, Μαρία Βλαστάρη ή πιο γνωστή ως Μαργιώρα, μια ισχυρή γυναίκα και εμβληματική παρουσία στη ζωή της Κύθνου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Οι δύο ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο του περσινού lockdown για να ανακαινίσουν το κτήριο και να στήσουν ένα κομψό εστιατόριο-wine bar–delicatessen στη Χώρα της Κύθνου, που μπήκε πλέον στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας.
Καγιανάς για πρωινό
Η Μαργιώρα συνδυάζει όσα ψάχνει κανείς στις διακοπές του, χωρίς να θέλει να χάσει χρόνο και να αναλωθεί σε άσκοπες διαδρομές. Ξεκινώντας από νωρίς κάθε μέρα, σερβίρει πρωινό από τις 9.30 έως τις 14.00, εστιάζοντας σε πιάτα απλά και νόστιμα, όπως καγιανάς με φέτα, χοιρινή λούζα από Τήνο και τοματίνια confit, τηγανίτες με ωριμασμένη γραβιέρα Τήνου, παστράμι, πέστο βασιλικού, κουκουνάρι αλλά και με θυμαρίσιο μέλι Κύθνου, βιολογικό ταχίνι, φιστίκια Αιγίνης και τραγανό φυστικοβούτυρο. Από το menu δεν λείπει το εντυπωσιακό naan sandwich με ψητή πιπεριά, ανθότυρο και ντομάτα σε ζεστή πίτα με αρωματικά βότανα Αμοργού αλλά και πιο ελαφριές προτάσεις όπως το γιαούρτι με ψητά ροδάκινα, θυμαρίσιο μέλι Κύθνου, καρύδια και δενδρολίβανο.
Το Margioroni, μια διαφορετική εκδοχή του Negroni
Το Margioroni, μια διαφορετική εκδοχή του Negroni / Konstantinos Sofikitis
Στη συνέχεια σερβίρει δείπνο από τις 19.00 το απόγευμα έως τις 00.30, δίνοντας έμφαση και στο ελληνικό ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί, όπου σε συνεργασία με τον sommelier Άρη Σκλαβενίτη, το εστιατόριο προτείνει μια λίστα με 51 ετικέτες ελληνικών κρασιών. Εδώ, απολαμβάνεις το δείπνο σου στις δύο αυλές του κτηρίου αλλά και στην πλατεία που απλώνεται ακριβώς μπροστά του. Κεντρική φιλοσοφία του μενού της Μαργιώρας, που έχει επιμεληθεί ο σεφ Άρης Ρούσσος, τόσο στο πρωινό όσο και στο δείπνο, είναι η έμφαση στις ποιοτικές και παραδοσιακές κυκλαδίτικες πρώτες ύλες και γεύσεις τις οποίες αποδίδει με έναν σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο.
Φιλέτο τσιπούρας
Φιλέτο τσιπούρας με αρμύρα και αυγολέμονο εσπεριδοειδών, Rib Eye Bone-In Black Angus, φωλιές γαρίδας με κρέμα από αβοκάντο Κρήτης και άνηθο είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να τιμήσεις τις πλακόπιτες με τρίμα Κύθνου, πέστο δυόσμου και ντομάτα, κολοκύθι, ανθότυρο Σύρου και λιαστή ντομάτα, λούζα Τήνου, ροδάκινο, δεντρολίβανο και κατσικίσιο τυρί και μερικούς ακόμα λαχταριστούς συνδυασμούς.
Η tote bag για να πάρεις τα καλούδια του deli.
Η γαστρονομική εμπειρία ολοκληρώνεται με μία πλήρη λίστα cocktail (δοκίμασε το Margioroni μία παραλλαγή της «Μαργιώρας» στο κλασικό Negroni, αλλά και την Cucurucucu Paloma) και αποσταγμάτων, την οποία έχει επιμεληθεί ο Πάνος Κανατσούλης, γνωστός και από το αθηναϊκό Mr. Fox. Στην παλιά «κυριακάτικη σάλα», στο εσωτερικό του σπιτιού που έχει διαμορφωθεί ανάλογα, λειτουργεί ένα μικρό delicatessen με προϊόντα επιλεγμένων μικρών Ελλήνων παραγωγών όπου μπορείς να προμηθευτεί πολλά από αυτά που έχεις ήδη απολαύσει στο τραπέζι σου.
Στο deli θα βρεις προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.
Εκτός από τη γαστρονομική εμπειρία, η Μαργιώρα εστιάζει στον πολιτισμό. Φέτος, για πρώτη φορά, εγκαινιάζεται και μια σειρά πολύπλευρων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πίσω αυλή, φιλοξενώντας φωτογραφίες από το Marabou Project , το φωτογραφικό ταξίδι αφηγήσεων από τα νησιά του Αιγαίου, των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη, ενώ κάθε Σάββατο στις 09:00 γίνονται μαθήματα yoga.
Μαργιώρα, Χώρα Κύθνου, Τηλ. 22810 31809, margiora.gr
IG: margiora.kythnos, FB: margiora.kythnos