iStock
ΚΡΑΣΙ

Μετά από πόσο καιρό χαλάει το κρασί αφού ανοιχτεί ένα μπουκάλι

Το κρασί χαλάει όντως και αυτό όχι, δεν είναι μύθος.

Αν είσαι με φίλους, ένα μπουκάλι κρασί που συνήθως βγάζει μέχρι και πέντε ποτήρια, μπορεί να τελειώσει πριν καλά-καλά το καταλάβετε. Τι γίνεται όμως όταν μένεις μόνος ή μόνη σου και θες να πιεις απλά ένα ποτήρι κρασί όσο βλέπεις τη νέα σειρά που σου έχει γίνει κόλλημα; Τι κάνεις με το κρασί που περίσσεψε στο ανοιχτό πια μπουκάλι;

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει συνεχώς, το τελευταίο που θες είναι να πετάξεις το κρασί σου. Βέβαια, δεν μπορεί να μείνει και για πάντα μέσα στο ψυγείο ή τέλος πάντων μέχρι να αποφασίσεις να πιεις το επόμενο ποτηράκι. Το κρασί έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής αφού ανοιχτεί και είναι σημαντικό να προσέχεις, γιατί μπορεί εύκολα να χαλάσει και να την πατήσεις.

Το κρασί χαλάει και αυτό δεν είναι μύθος. Το πιθανότερο είναι πως δε θα πάθεις και κάτι τρομερό αν πιεις κρασί που έχει πάρει αέρα και έχει αρχίσει να οξειδώνεται, αλλά ποιος έχει ποτέ χαλαρώσει βλέποντας τηλεόραση και πίνοντας ένα ποτήρι ξύδι; Μάλλον, κανείς. Σίγουρα κανείς βασικά.

Πάντως, το πόσο καιρό διατηρείται ένα μπουκάλι κρασί αφού ανοιχτεί έχει κυρίως να κάνει με το που και το πως θα το αποθηκεύσεις. Ένα πολύ καλό κρασί μπορεί να διατηρηθεί ανοιχτό στο ψυγείο μέχρι και πέντε μέρες από το άνοιγμά του. Ένα λιγότερο καλό κρασί θα αντέξει το πολύ τρεις μέρες κι αυτές με το ζόρι.

Αν όμως είσαι λάτρης των αφρωδών οίνων, τότε να ξέρεις πως εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και καλό θα είναι να έχεις πιει το κρασί σου το πολύ μέσα σε δύο μέρες. Κι αν θέλεις να διατηρηθούν οι φούσκες, θα πρέπει να επενδύσεις και σε έναν επαναχρησιμοποιούμενο φελλό.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αρκετοί οινοπαραγωγοί έχουν αρχίσει να βγάζουν και μικρότερα μπουκάλια, οπότε αν έχεις κάποια καλή κάβα δίπλα σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προμηθεύεται και «μισά μπουκάλια», έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ξαναπετάξεις το πολύτιμο κρασί σου.