123RF
ΦΑΓΗΤΟ

Μετανοείτε, έρχεται το τέλος του μπέικον

Το πρώτο σοβαρό πράγμα που ίσως σου στερήσει η κλιματική αλλαγή είναι αυτό που τσιτσιρίζει και μυρίζει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν φέρνει μαζί της μόνο κυκλώνες στο Αιγαίο και καύσωνες στην Κοπεγχάγη. Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει την εικόνα της ζωής στη Γη με την ίδια σαρωτική σφοδρότητα που κάποτε την άλλαξαν οι εποχές των παγετώνων.

Μέχρι τότε, θα έχει σίγουρα επιφέρει συγκλονιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων. Ήδη, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αλλάξει δραματικά τις διατροφικές συνήθειες και τον μεταβολισμό πολλών ζώων που εκτρέφονται από τους ανθρώπους με σκοπό την κατανάλωσή τους.

Τα ζώα που φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι τα γουρουνάκια. Ο χοίρος (όπως και ο άνθρωπος και τα περισσότερα θηλαστικά), όσο περισσότερο ζεσταίνεται, τόσο λιγότερο πεινάει. Ένα γουρουνάκι που υποσιτίζεται δεν παράγει αρκετές ποσότητες πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό του σύστημα να μη θωρακίζεται επαρκώς, αλλά και η σωματική του ανάπτυξη να μην αγγίζει τα επιθυμητά επίπεδα. Ακόμα κι αν εμπλουτίσεις την τροφή του, το ζώο που δεν τρώει με όρεξη δεν θα τη μεταβολίσει σωστά. Επιπλέον, η υψηλή θερμοκρασία ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος των γουρουνιών, επηρεάζοντας τη γονιμότητά τους. Τα γουρούνια σήμερα είναι λιγότερο γόνιμα απ’ ό,τι ήταν χθες και είναι πολύ πιθανό να γεννήσουν λιγότερα, αλλά και μικρότερα και ασθενέστερα γουρουνάκια απ’ αυτά που γεννούσαν μέχρι χθες. Αυτά με τη σειρά τους θα παράγουν ακόμα λιγότερη πρωτεΐνη και το πρόβλημα θα επιδεινώνεται από γενιά σε γενιά.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά του χοιρινού κρέατος είναι μια βιομηχανία γύρω από την οποία διακινούνται 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, στις ΗΠΑ μόνο – τα νούμερα είναι πολλαπλάσια παγκοσμίως. Είναι μια ακμάζουσα βιομηχανία που εμφανίζει διαρκώς αυξητικές τάσεις, αλλά σε λίγο για να μπορέσουν οι παραγωγοί να χοιρινού κρέατος να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, θα πρέπει να κάνουν τεράστιες επενδύσεις. Κατ’ αρχάς στο επίπεδο των υποδομών (θα πρέπει να κατασκευαστούν πιο δροσερά εκτροφεία, φάρμες κλπ), αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί και μια συντονισμένη προσπάθεια πολλών φορέων προκειμένου να δημιουργηθούν ποικιλίες γουρουνιών πιο ανθεκτικές στη ζέση. Αυτό το τελευταίο εκτός από πολύ δαπανηρό ακούγεται και φοβερά αποκρουστικό ως προοπτική. Όλα αυτά ουσιαστικά προαναγγέλλουν ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή του χοιρινού κρέατος, που σε γενικές γραμμές θεωρείται φθηνό και προσιτό σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Ίσως είναι τεράστια υπερβολή να πούμε ότι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με το τέλος του μπέικον και της πανσέτας, αλλά είναι μεγάλη ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι το φάντασμα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πια φάντασμα, αλλά μια πραγματικότητα που κάθε μέρα θα γίνεται όλο και πιο ζοφερή, όλο και πιο οδυνηρή. Μπορεί αν πονέσει λίγο η τσέπη μας να χτυπήσει το καμπανάκι λίγο πιο έντονα και να αρχίσουμε να ‘πονάμε’ λίγο περισσότερο το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και μας ταΐζει.

(Κεντρική φωτογραφία: 123RF / Elena Veselova)