
Μέχρι το 1956, οι Γάλλοι μαθητές έπιναν κρασί με το φαγητό τους
Φωτογραφίες και βίντεο από αυτή τη συνήθεια μπορεί να βρει κανείς ακόμα, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αξιοσημείωτες για το πόσο χαλαρές είναι.
- 17 ΦΕΒ 2025
Η αφοσίωση της Γαλλίας στο κρασί είναι πέραν αμφιβολίας: Μέχρι το 1956, οι Γάλλοι μαθητές το κατανάλωναν κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ακόμη και η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ εκείνο το έτος αφορούσε μόνο τα παιδιά κάτω των 14 ετών, ενώ το αλκοόλ δεν απαγορεύτηκε εντελώς στα σχολεία μέχρι το 1981.
Φωτογραφίες και βίντεο από αυτή τη συνήθεια μπορεί να βρει κανείς ακόμα, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αξιοσημείωτες για το πόσο χαλαρές είναι – σαν να ήταν η επιλογή μεταξύ κόκκινου και λευκού τόσο φυσιολογική για ένα μαθητή της δευτέρας τάξης όσο και η απόφαση μεταξύ απλού και σοκολατούχου γάλακτος.
Μάλλον επειδή έτσι ήταν. Το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γαλλικού πολιτισμού για περισσότερα από 2.000 χρόνια και δεν χρειάζεται να είσαι σομελιέ για να γνωρίζεις ότι η Γαλλία θεωρείται ευρέως η καλύτερη οινοπαραγωγός χώρα στον κόσμο.
Και παρόλο που η κατανάλωση μειώνεται σταθερά στη χώρα, καθώς οι νεότερες γενιές σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει να πίνουν λιγότερο από τους γονείς και τους παππούδες τους, το κρασί εξακολουθεί να αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής ζωής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του History Facts, το 2024 καταναλώθηκαν στη Γαλλία 22,5 λίτρα κατά κεφαλήν, ενώ την ίδια χρονιά, η παραγωγή σε μπουκάλια έφτασε τα 4,9 δις. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για το κρασί ξεπερνούν τις 1,300 ενώ τα είδη κρασιού που παράγονται είναι πάνω από 3 χιλιάδες.
Αν και όταν σκεφτόμαστε κρασί στο μυαλό μας έρχεται πρώτη η Γαλλία, η Αρμενία ξεκίνησε να το παράγει πολλά περισσότερα χρόνια πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, απ’ όσο γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι, όπως αναφέρεται στο History Facts.
Το παλαιότερο γνωστό οινοποιείο ανακαλύφθηκε σε μια αρμενική σπηλιά το 2007 και χρονολογείται πριν από 6.100 χρόνια.
Ένα πατητήρι, κύπελλα, μαραμένα σταφύλια και σκεύη που χρησιμοποιούνταν για τη ζύμωση και την αποθήκευση βρέθηκαν στο σύμπλεγμα σπηλαίων Areni-1, όπως είναι γνωστή η περιοχή, όπου ανακαλύφθηκε και το παλαιότερο δερμάτινο παπούτσι.
Σήμερα, το πιο γνωστό αλκοολούχο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι το κονιάκ, το οποίο παράγεται με απόσταξη κρασιού και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV).