Μία γυναίκα που έγραψε τη δική της ιστορία πίσω από τη μπάρα
Η Ada Coleman ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα head bartender του American Bar και το cocktail της είναι εδώ για να μας θυμίζει την κληρονομιά που άφησε.
- 8 ΜΑΡ 2019
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μπαίνουν δυναμικά στον χώρο του bartending στην Ελλάδα πολλές γυναίκες. Σε έναν χώρο όπου οι άντρες είχαν για πολλές δεκαετίες την αποκλειστικότητα, είδαμε αρκετές γυναίκες να κατακτούν θέσεις πίσω από τις καλύτερες μπάρες της πόλης αλλά και να κερδίζουν διαγωνισμούς ποτών. Η πρώτη όμως γυναίκα που μπήκε και κατέκτησε τον χώρο ήταν η Ada Coleman. Η πρώτη barmaid η οποία κατάφερε στο τέλος του 19ου αιώνα να γράψει την δική της ιστορία στο χώρο.
Το παρατσούκλι της ήταν ‘Coley’ και η ζωή της φέρθηκε σκληρά, αφού αναγκάστηκε να ξεκινήσει να δουλεύει από μικρή, όταν πέθανε ο πατέρας της. Τότε ήταν και η πρώτη της επαφή με το bartending, όταν οι πρώην εργοδότες του πατέρα της, της προσέφεραν δουλειά στο golf club του Rupert D’ Oyly Carte. Λίγο μετά μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Claridge’s και μόλις στα 24 της χρόνια μπήκε πίσω από την μπάρα και έφτιαξε τα πρώτα της cocktails.
Όπως έχει δηλώσει η ίδια, το πρώτο της cocktail ήταν ένα Manhattan το οποίο της έμαθε ο μέντορας της Fisher, ο wine butler του ξενοδοχείου. Το ταλέντο της μεγάλο, τόσο στην ανάμειξη των ποτών όσο και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Αυτό αναγνωρίστηκε γρήγορα και κάπως έτσι έφτασε στην τιμητική θέση του head bartender του θρυλικού πια American Savoy του Λονδίνου. Του bar που ακόμα και σήμερα κερδίζει τα βραβεία το ένα μετά το άλλο και δημιουργεί τάσεις στο cocktail και το bartending.
Φωτογραφίες: Wikipedia
Το νεότευκτο τότε Savoy είχε στοιχηματίσει σε αυτήν που έμελλε να γίνει η εμβληματικότερη και η πιο διάσημη γυναίκα bartender στην ιστορία. Την θέση την κατέλαβε μετά την συνταξιοδότηση του Frank Wells, το 1903, όμως αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει ήταν η επαφή που είχε αναπτύξει με μερικές από τις σημαντικότερες διασημότητες της εποχής. Η Ada λάτρευε το θέατρο και έφτασε να σερβίρει τον Mark Twain, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Charlie Chaplin αλλά και πολλούς άλλους. Η Coleman είχε την δυνατότητα να κάνει τους πάντες να περνάνε καλά και ένας από τους πελάτες της, της έβγαλε το παρατσούκλι ‘Coley’, δείγμα της αγάπης και της οικειότητας που είχε με τους ανθρώπους που σέρβιρε.
Κάπως έτσι προέκυψε και το cocktail που στέκει ακόμα αγέρωχο ανάμεσα στα top of classics cocktails για να μας θυμίζει την μνήμη της. Το ‘Hanky Panky’, έχει την ίδια γοητευτική ιστορία με το πόσο γοητευτική ήταν και η ίδια πίσω από την μπάρα. Όπως είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή της, το ‘Hanky Panky’ το έφτιαξε, το τελειοποίησε και το παρουσίασε για χάρη του Charles Hawtrey, ενός από τους διασημότερους κωμικούς της εποχής και όπως αποκάλυψε “ένας από τους καλύτερους κριτές των cocktails μου”. Συνεχίζει η Coleman στην συνέντευξή της λέγοντας “Μερικά χρόνια πριν, ο Charles, ήρθε στο bar και μου λέει ‘είμαι κουρασμένος. Δώσε μου κάτι που να έχει μέσα του μία μπουνιά για να ξυπνήσω’”. Και συνεχίζει περιγράφοντας την ιστορία δημιουργίας του “Ήταν εκείνος ο λόγος που ξόδεψα πολλές ώρες και δημιούργησα πολλές ώρες πειραμάτων για την δημιουργία αυτού του νέου cocktail. Την επόμενη φορά που μπήκε στο bar του είπα ότι είχα έτοιμο ένα cocktail για εκείνον. Το ήπιε, δεν άφησε σταγόνα και είπε ‘Αυτό είναι ένα πραγματικό Hanky Panky’ και έτσι πήρε το όνομά του”.
Για να μην σε αφήσω με την απορία, ‘Hanky Panky’ σημαίνει κάτι μαγικό, κάτι εξωπραγματικό. Και όντως η Coleman έφτιαξε ένα τέτοιο cocktail, το οποίο σερβίρεται ακόμα και σήμερα. Άλλωστε στο American Bar του Savoy μπορείς να το βρεις στον κατάλογο και στην αυθεντική του εκτέλεση αλλά και σε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του από τα χέρια του πρώην head bartender, Eric Lorincz. H Ada Coleman έμεινε στο American Bar μέχρι το 1925 όταν και έκλεισε για ανακαίνιση. Δεν επέστρεψε ποτέ στην θέση της μετά το πέρας αυτής. Οι λόγοι που υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη είναι αρκετοί. Επικρατέστερος εκείνος που αναφέρεται στην παγκόσμια κατάσταση στην bar σκηνή εκείνης της εποχής. Με την ποτοαπαγόρευση να έχει εφαρμοστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η διοίκηση του ξενοδοχείου έκρινε ότι λόγω της εισροής πολλών Αμερικανών διψασμένων για αλκοόλ, ήταν κακή εικόνα να βρίσκεται πίσω από την μπάρα μια γυναίκα.
Η Coleman κατάφερε να κατακτήσει το Λονδίνο, να ξεπεράσει η φήμη της τα στενά όρια του Savoy, να δημιουργήσει ένα cocktail που άφησε την δική του ιστορία αλλά δεν κατάφερε να αντέξει στην εισβολή των συντηρητικών γιάνκηδων. Παρ’ όλα αυτά, με την νοοτροπία της έβαλε το δικό της λιθαράκι στον αγώνα για την ισότητα των γυναικών. Μπήκε και κατέκτησε με τον τρόπο της μια θέση που της δίνει μέχρι σήμερα τον τίτλο της πρώτης και μοναδικής head bartender του American Bar. Μπήκε και κατέκτησε ένα επάγγελμα που εκείνη την εποχή αριθμούσε 55.000 άντρες και μόνο 147 γυναίκες. Η Ada Coleman είναι ένα πραγματικό σύμβολο και το cocktail της είναι εδώ για να μας την θυμίζει για πάντα.