Μία καλοκαιρινή συνταγή για νησιώτικη φρουτάλια με λουκάνικα
Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε μία νησιώτικη φρουτάλια.
- 19 ΑΥΓ 2022
Η φρουτάλια είναι η ομελέτα που συνηθίζουν να τρώνε στις Κυκλάδες και κυρίως στην Άνδρο, την Τήνο και τη Σύρο. Είναι ένα από τα πλέον καλοκαιρινά, νησιώτικα εδέσματα που μπορείς να απολαύσεις κάθε στιγμή της ημέρας: για πρωινό, brunch, ακόμα και για κυρίως γεύμα.
Νησιώτικη φρουτάλια με λουκάνικα
Υλικά
- 500 γρ. χοιρινό λουκάνικο (κομμένα σε ροδέλες)
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 600 – 650 γρ. πατάτες (καθαρισμένες)
- 10 – 12 αυγά
- 30 γρ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- Aλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία (8-9). Προσθέτουμε τα λουκάνικα (βάζοντας και 1 κ.σ. ελαιόλαδο αν δεν έιναι φρέσκα) και τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καβουρδισμένο χρώμα. Παράλληλα, κόβουμε τις πατάτες στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες 0.3 – 0.5 χιλιοστών.
- Μόλις τα λουκάνικα είναι έτοιμα τα αφαιρούμε προσωρινά σε ένα μεσαίο μπολ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις πατάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σταδιακά για 5 – 6 λεπτά και στη μόλις οι πατάτες έχουν μαλακώσει αφαιρούμε το περιττό λάδι και επαναφέρουμε τα λουκάνικα.
- Στο μπολ που είχαμε τα λουκάνικα, σπάμε όλα τα αυγά και προσθέτουμε, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ομογενοποιούμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε, ανακινώντας περιστασιακά, για περίπου 4 – 5 λεπτά. Τοποθετούμε ένα πιάτο μεγαλύτερης διαμέτρου πάνω από το τηγάνι, πιέζουμε το πιάτο και με μια ενιαία κίνηση αναποδογυρίζουμε την ομελέτα στο πιάτο. Την επαναφέρουμε στο τηγάνι (από την άλλη πλευρά αυτή τη φορά) για άλλα 2 – 3 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθεί ολοκληρωτικά.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.