iStock
HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Μία συνταγή για νόστιμο και αφράτο παστίτσιο

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε αφράτο παστίτσιο.

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που έχει συνδεθεί με τα οικογενειακά τραπέζια και τα μεσημέρια της Κυριακής, είναι το παστίτσιο. Ο συνδυασμός της αέρινης μπεσαμέλ με τον κιμά και τα μακαρόνια ισούται με την απόλυτη επιτυχία.

Κι αν σου φαντάζει πολύπλοκο στην προετοιμασία του, στην πραγματικότητα χρειάζεται απλώς να ακολουθήσεις τα βήματα της συνταγής για να πετύχεις την πιο αφράτη του εκδοχή.

Συνταγή για αφράτο παστίτσιο

συνταγή παστίτσιο

Υλικά (για 1 ταψί)

Για τον κιμά

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από λάπα ή καπάκι
  • 30 γρ. ελαιόλαδο + 45 γρ.
  • 360 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 30 γρ. πελτέ τομάτας
  • 120 γρ. γλυκό, σαμιώτικο κρασί
  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ
  • 240 γρ. ζωμό κότας/λαχανικών ή νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 αυγό + 2 ασπράδια
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τα μακαρόνια και τη σύνθεση

  • 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κασέρι ή γραβιέρα + 50 γρ.
  • Τριμμένη φρυγανιά για το ταψί και το πασπάλισμα
  • Αλάτι – πιπέρι

Για την αφράτη μπεσαμέλ (μορνέ)

  • 1 μικρό κρεμμύδι (καθαρισμένο)
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1.250 γρ. γάλα
  • 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 1,5 γρ. μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • 150 γρ. κασέρι ή γραβιέρα
  • 1 αυγό + 2 κρόκους
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον κιμά

  1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 2 κ.σ./30 γρ. ελαιόλαδο, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνειά της. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για περίπου 10 – 12 λεπτά.
    (!) Σε αυτό το σημείο θα πρέπει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας να έχει κολλήσει μέρος από τον κιμά.
  2. Παράλληλα προθερμαίνουμε ένα μικρό τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (5-7). Προσθέτουμε 3 κ.σ./45 γρ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους κατά το μισό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, αφού έχει καβουρδιστεί σωστά.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ, στη συνέχεια σβήνουμε με το γλυκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 30΄΄). Συνεχίζουμε με την τομάτα κονκασέ, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να είναι ούτε πολύ στεγνός αλλά ούτε πολύ υγρός. Αφήνουμε να κρυώσει, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το θυμάρι και τα αυγά χτυπημένα. Ομογενοποιούμε καλά.
    (!) Για να καταλάβουμε ότι ο κιμάς είναι σωστός, «τραβάμε» με μια κουτάλα μια γραμμή από τη μια άκρη της κατσαρόλας στην άλλη. Αν ο κιμάς δεν καλύψει το κενό που δημιουργήσαμε, είναι έτοιμος.

Για την αφράτη μπεσαμέλ (μορνέ)

  1. Καρφώνουμε στο καθαρισμένο κρεμμύδι τα 3 γαρύφαλλα και το προσθέτουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και το γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Παράλληλα σε ένα μικρό τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε με μια ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το “roux” δηλαδή την πηκτική ουσία που δένει την μπεσαμέλ. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς (μέχρι το γάλα να φτάσει στο σημείο βρασμού).
    (!) Iδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τηγανάκι που τσιγαρίσαμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για τον κιμά.
    (!) Θα χρησιμοποιήσουμε αντίστροφη διαδικασία για την μπεσαμέλ που είναι και πιο εύκολη και πιο γρήγορη.
  3. Μόλις το γάλα φτάσει σχεδόν στο σημείο βρασμού αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε με τη μία όλο το roux (αλεύρι με βούτυρο) από το τηγάνι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε έντονα, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί μαζί με το γάλα και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα για να μη μας ‘αρπάξει’ στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Με το που πάρει μια βράση και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες μαγειρεύουμε για ακόμη 1 λεπτό χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το κασέρι ή τη γραβιέρα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μικρό μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά και μετά από 5 λεπτά περίπου τα προσθέτουμε στη χλιαρή πλέον μπεσαμέλ.

Για τα ζυμαρικά

  1. Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους.
  2. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε χωρίς να τα πλύνουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή στην κατσαρόλα στην οποία έβρασαν, για να μη λερώσουμε άλλο σκεύος. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα 100 γρ. κασέρι και 1 κουτάλα από την μπεσαμέλ, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για την τελική σύνθεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  3. Αδειάζουμε στο ταψί τα μακαρόνια και τα στρώνουμε καλά σε όλη την επιφάνειά του.
  4. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον κιμά και αφού τον απλώσουμε καλά πάνω από τα ζυμαρικά, περιχύνουμε με μια κουτάλα μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια πάνω από τον κιμά. Σε αυτό το σημείο δε θα πρέπει να βλέπουμε καθόλου το κιμά παρά μόνο την αφράτη μπεσαμέλ.
  5. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ταψιού με το υπόλοιπο κασέρι και τέλος ρίχνουμε 4 – 5 κ.σ. φρυγανιά.
  6. Ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Αν αντέχουμε να μην το καταβροχθίσουμε αμέσως, το αφήνουμε να κρυώσει για 20 – 30 λεπτά.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.