Μία συνταγή για νόστιμο και αφράτο παστίτσιο
- 30 ΣΕΠ 2022
Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που έχει συνδεθεί με τα οικογενειακά τραπέζια και τα μεσημέρια της Κυριακής, είναι το παστίτσιο. Ο συνδυασμός της αέρινης μπεσαμέλ με τον κιμά και τα μακαρόνια ισούται με την απόλυτη επιτυχία.
Κι αν σου φαντάζει πολύπλοκο στην προετοιμασία του, στην πραγματικότητα χρειάζεται απλώς να ακολουθήσεις τα βήματα της συνταγής για να πετύχεις την πιο αφράτη του εκδοχή.
Συνταγή για αφράτο παστίτσιο
Υλικά (για 1 ταψί)
Για τον κιμά
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από λάπα ή καπάκι
- 30 γρ. ελαιόλαδο + 45 γρ.
- 360 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 30 γρ. πελτέ τομάτας
- 120 γρ. γλυκό, σαμιώτικο κρασί
- 400 γρ. τομάτα κονκασέ
- 240 γρ. ζωμό κότας/λαχανικών ή νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 αυγό + 2 ασπράδια
- Αλάτι – πιπέρι
Για τα μακαρόνια και τη σύνθεση
- 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 45 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κασέρι ή γραβιέρα + 50 γρ.
- Τριμμένη φρυγανιά για το ταψί και το πασπάλισμα
- Αλάτι – πιπέρι
Για την αφράτη μπεσαμέλ (μορνέ)
- 1 μικρό κρεμμύδι (καθαρισμένο)
- 3 γαρύφαλλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1.250 γρ. γάλα
- 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 120 γρ. αλεύρι
- 1,5 γρ. μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
- 150 γρ. κασέρι ή γραβιέρα
- 1 αυγό + 2 κρόκους
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κιμά