HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Η απόλυτη σούπα για να αντέξεις τα κρύα: Μία ουγγαρέζικη σούπα γκούλας, από τον Λάμπρο Βακιάρο

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, μία σούπα από την Ουγγαρία που θα σε χορτάσει και θα σε ζεστάνει.

Με τη θερμοκρασία να έχει πέσει αισθητά και τα χιόνια να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε αρκετές περιοχές της χώρας, σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από μία χορταστική σούπα που θα σε ζεστάνει; Μία ενδιαφέρουσα και νόστιμη ιδέα είναι η σούπα γκούλας, που είναι αρκετά δημοφιλής στην Ουγγαρία.

Με βασικά υλικά το μοσχάρι, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, η ουγγαρέζικη σούπα γκούλας είναι το αντίδοτο στο κρύο και ταυτόχρονα ένα θρεπτικό φαγητό.

Ουγγαρέζικη Σούπα Γκούλας

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. μοσχάρι (χτένι)
  • 1 κόκκαλο με μεδούλι
  • 3 κτσ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κτσ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κτσ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κτγ. κύμινο
  • 1 κτγ. ματζουράνα
  • 1/2 κτγ. μπούκοβο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κλωναράκια φρ. θυμάρι
  • 2 κτσ. μυλόξυδο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1,5 λίτρα ζωμό βοδινού
  • 2 μέτριες πατάτες (κομμένες σε μικρούς κύβους)
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία ( 8-9). Παράλληλα, με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο λαδώνουμε το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  2. Χωρίς να προσθέσουμε έξτρα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια το αποσύρουμε προσωρινά από το σκεύος.
  3. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5) και συνεχίζουμε προσθέτοντας τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές που τα έχουμε όλα ψιλοκόψει σε μικρούς κύβους, για περίπου 2′.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα μπαχαρικά και επαναφέρουμε το κρέας.
  5. Προσθέτουμε το ζωμό και το κόκκαλο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 1 με 1.30.
  6. Αφαιρούμε το κόκκαλο, ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για ακόμα 30′.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.