ΦΑΓΗΤΟ

Νόμος 4000: Το τέλος του frozen yogurt

Έι frozen yogurt! Ξέρεις κάτι; Δεν θα γίνεις ποτέ παγωτό μηχανής. Και μεταξύ μας; Μας κούρασες.

Αυτό το κείμενο αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ στα γιαουρτάδικα. Την προκήρυξη του σύγχρονου Νόμου 4000, που κάποτε απαγόρευε το γιαούρτωμα και τώρα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να απαγορεύσει το άνοιγμα ενός τέτοιου μαγαζιού σε κάθε γωνία.

Είναι ένας λόγος υπέρ αδυνάτου. Όχι του Λυσία. Ένα λόγος υπέρ αυτού που θέλει να παραμείνει ή (πολύ περισσότερο) θέλει να γίνει αδύνατος. Γιατί ξέρεις κάτι, μεγάλε; Το παγωτό-γιαούρτι παχαίνει. Ναι παχαίνει. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι ούτε τα μπέργκερ παχαίνουν (επειδή δεν παχαίνει το μπιφτέκι). Ούτε, τα σουβλάκια. Κι ότι ο Τούπακ ζει.

 

Αυτή τη στιγμή, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, λες από μέσα μου “αφού διάβασα ότι δεν παχαίνει” και σηκώνεις μπλούζα για να “μετρήσεις” κοιλιά. Ναι, μπορεί η βάση του παγωτο-γιαουρτιού να μην έχει πολλές θερμίδες, αλλά δεν ξέρω ούτε έναν να πηγαίνει εκεί και να το τρώει σκέτο. Κι αν υπάρχει κάποιος θα τον παρακαλέσω να πάει σε μια γωνία και να περιμένει να πεθάνει. Οπότε να μην κοροϊδευόμαστε: ο συνδυασμός frozen yogurt με φράουλες δεν είναι ακριβώς… “έφαγα ένα φρουτάκι το βράδυ”. Αν, δε, πέσει in the mix και σοκολάτα, κλάφτα. Καλύτερα να πήγαινες να φας προβατίνα να γίνεις.

Άσε, που ως ιδέα από μόνη της το να μπερδεύεις τα φρούτα με τα γλυκά είναι κάτι παράλογο. Και γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Ανοίγει παρένθεση: Προσωπικά το μόνο που θα έβαζα στο παγωτό μου είναι περισσότερη σοκολάτα. Απορώ ώρες-ώρες πιο αρρωστημένο μυαλό είχε την ιδέα να φτιάξει παγωτό μάνγκο και σαν να μην έφτανε αυτό να βάλει μέσα τζίντζερ και γιασεμί. Ένα φρούτο, μια ρίζα και ένα λουλούδι. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΠΑΓΩΤΟ; Απορούμε μετά πως κατάντησε έτσι αυτή η χώρα. Κλείνει παρένθεση.

 

Παγωτό γιαούρτι! Φοβερή ιδέα. Κάποιος, κάπου, θα το ‘πε, δεν μπορεί. Κάποιος που προφανώς δεν έχει ιδέα για τη “Δωδώνη”. Εξάλλου το παγωτό με μαλακή υφή, αποτελεί ένα concept που έχει ξαναγίνει. Και ονομάζεται παγωτό μηχανής. Κι είναι ανάμεικτο. Κι είναι και πιο ωραίο. Και δεν κοστίζει σαν μισή δόση στην εφορία (στην προ-Κρίσης εποχή λέγαμε δόση αυτοκίνητου).

Οπότε αφού καταρρίφθηκε το επιχείρημα “κάτι ελαφρύ” ή “κάτι διαφορετικό” (το κάτι οικονομικό δεν υπήρξε ποτέ ως ιδέα στο κεφάλι των ιδιοκτητών) ας μιλήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα. Οι φιλόδοξοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να ρίξουν μια γροθιά στην κρίση ανοίγοντας το ένα κατάστημα, μετά το άλλο. Κι αν θέλετε να ξέρετε κάθε φορά που κάνει εγκαίνια ένα frozen yogurt-άδικο ένας Ιταλός παγωτατζής ξυρίζει το μουστάκι του και μια μπάλα παγωτό πέφτει από το χωνάκι απευθείας στο πάτωμα.

 

Ας μιλήσουμε όμως με παραδείγματα: στη Γλυφάδα: σε απόσταση βολής από την πλατεία Εσπερίδων υπάρχουν τέσσερα γιαουρτάδικα και τρία παγωτατζίδικα και δεν βάζω στο κόλπο και τη ναυαρχίδα της περιοχής που ονομάζεται “Queen”. Οπότε, τελικά το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιος είπε για 1.265η φορά στην Ελλάδα “έχω μια καταπληκτική ιδέα, να ανοίξω ένα μαγαζί frozen-yogurt”, αλλά ότι δεν βρέθηκε κανείς να τον σταματήσει.

Λίγο ακόμη και θα επιτευχθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο που είχε εκφράσει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (στις καρδιές μας) DimmanP στο Twitter:

 

Μακάρι να έχουν όλα κόσμο και να πηγαίνουν καλά, αλλά αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο, ειδικά τώρα που αρχίζουν να ακούγονται τα γνωστά “τέρμα το διάλειμμα”, “τα κεφάλια μέσα” και το κλασικό “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”, τελειώνουν οι άδειες, αρχίζουν τα σχολεία και ο υδράργυρος ετοιμάζεται για την καθιερωμένη χειμερινή βουτιά του. Είναι να απορεί κανείς πως θα συντηρηθούν τόσα καταστήματα μες στο καταχείμωνο. Εκτός αν βάλουν και frozen σαλεπάκι.

Exit mobile version