Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΝΕΑ ΑΦΙΞΗ

Ο Ανέστης Ζαμανόπουλος αναβιώνει στην Τήνο την ταβέρνα των παιδικών μας διακοπών

Ο συνδημιουργός του αθηναϊκού Blame the Sun κάνει ένα ακόμα επαγγελματικό βήμα, αυτή τη φορά στην Τήνο. Η Majorana, που είναι βγαλμένη από σκηνικό των ’80s, μόλις άνοιξε στο χωριό Αγάπη.
Ο Ανέστης Ζαμανόπουλος ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν τους χαρακτηρίζει μόνο μία ιδιότητα. Τον γνωρίσαμε ως barman του 7Jokers και τον ταυτίσαμε με μία περίοδο της αθηναϊκής νύχτας που λησμονούμε ακόμα. Το όνομά του συνδέθηκε με προϊόντα που ξεχώρισαν στην ελληνική αγορά, όπως το ρούμι Colombiana, ενώ συνεργάστηκε επίσης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα μαθήματα τεχνολογίας αποσταγμάτων.

Σχεδόν πριν από έναν χρόνο, έκανε ένα ακόμα επαγγελματικό βήμα, ανοίγοντας μαζί με άλλους δύο συνεργάτες το Blame the Sun. Ένα taproom που έμελλε να φέρει ιδιαίτερες μπύρες και καλοκαιρινό αέρα στο Κουκάκι.

Τώρα, μάς συστήνει το νέο του εγχείρημα που ξεφεύγει από οτιδήποτε έχει κάνει μέχρι στιγμής. Η αναβίωση της διακοποταβέρνας των παιδικών μας χρόνων μέσα από το Majorana, στην Τήνο.

Η Τήνος είναι τα χώρια της, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να στο επιβεβαιώσει όποιος έχει γυρίσει το νησί. Ένα από αυτά είναι και η Αγάπη, ένα από τα πιο παλιά χωριά του νησιού, που το συναντάς 14 χλμ μακριά από τη Χώρα, στρίβοντας δεξιά αφού περάσεις την Κώμη.

Μπορεί το χωριό να μη βρίσκεται σε ύψωμα, αλλά οι φυσικές πηγές έχουν χαρίσει αρκετό πράσινο στο νησί, ενώ ο τρόπος που είναι χτισμένος ο παραδοσιακός οικισμός, δημιουργεί πολλά σκιερά μέρη, ανάμεσα στα δαιδαλώδη σοκάκια. Στην πρώτη πλατεία του χωριού, που συναντάς αφού κατέβεις τα σκαλιά στην είσοδό του, πέφτεις πάνω σε ένα καταπράσινο και σκιερό μέρος.

Μια μπασκέτα στη μέση κι ένα κουτί που αναγράφει Παίξε Μπαλίτσα σε κάνουν να νιώθεις λες και έχεις βρεθεί σε μία άλλη κουνελότρυπα από αυτή της Αλίκης. Στα αριστερά σου, η πηγή χαρίζει τη δροσιά και το νερό της, για να δροσίσεις το σώμα σου, ενώ οι μικρές σαύρες λιάζονται παραέξω.

Στο βάθος, μια μεγάλη αυλή, με ρετρό ανεμιστήρες στην οροφή και φώτα, άνετες καρέκλες σκηνοθέτη και χτιστούς καναπέδες περιφερειακά, παίζει μουσικές του κόσμου και σε προσκαλεί να ξαποστάσεις.


Η Majorana είναι μια διακοποταβέρνα των ’80s, από αυτές που πηγαίναμε στις διακοπές με τους γονείς μας όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα πρωτόκολλα στη διαπαιδαγώγηση και το μεγάλωμά τους. Ο Ανέστης Ζαμανόπουλος, μοιάζει να είναι στο φυσικό του περιβάλλον, κυκλοφορεί ξυπόλητος και δίνει τον ρυθμό στην κουζίνα.

Μετά από δέκα συναπτά έτη στο νησί κι ένα lockdown αργότερα στο χωριό Αγάπη – ήταν στο πρώτο ενημερωμένο μπαρ της εποχής, τον Αργοναύτη, βοήθησε στο Tinos Food Paths και συνέβαλε στο στήσιμο του μπαρ της Κολυμπήθρας που είναι και το Surf School – αποφάσισε να αναλάβει μια ταβέρνα που ήδη υπήρχε και να στήσει ένα σκηνικό τόσο χαλαρό όσο και η έννοια των διακοπών μας. Και κάπως έτσι προέκυψε η Majorana.

«Η Τήνος έχει γίνει η αυλή της Αθήνας»


«Η Τήνος έχει γίνει πλέον το backyard της Αθήνας. Αναπτύσσεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια. Αυτή η ταβέρνα άνηκε σε ένα φιλικό ζευγάρι και όταν δεν μπορούσαν να την κρατήσουν άλλο, μου έκαναν την πρόταση να αναλάβω.

Και θέλησα να αναβιώσω τη διακοποταβέρνα των 80s, με πιάτα απλά, που θέλεις να φας μετά τη θάλασσα, παγωμένες μπύρες, κάποια καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και φυσικά πολύ καλά αποστάγματα» λέει ο Ανέστης.

Η ματζουράνα (επιστημονική ονομασία Origanum majorana) είναι πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Είναι ιθαγενές της Μεσογείου και συγγενεύει με τη ρίγανη.

Ettore Majorana όμως είναι και το όνομα του Ιταλού θεωρητικού φυσικού που ανακάλυψε τη θεωρία του κυματισμού, με αποτέλεσμα να δέσει ιδανικά στο concept, αφού η σχολή surf στην Κολυμπήθρα απέχει μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά.

Η Majorana του Ανέστη Ζαμανόπουλου έχει μια ενέργεια που σε κάνει να νιώσεις αμέσως οικεία, με βορειοελλαδίτικη φιλοξενία.


Ο μάγειρας Ανέστης Πασχάλης φέρνει γεύσεις Σαμοθράκης, όπως η τσιγιαριαστή φασολάδα που έρχεται για τη μέση. Ο κατάλογος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, δίνοντας έμφαση στα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας χωρίς κρέας.

Ένας δίσκος καταφτάνει μόλις καθίσεις στο τραπέζι σου για τα πρώτα, με μελιτζανοσαλάτα, οσπριάδα, τυροκαυτερή και μερικά ακόμα πιάτα, για να παραγγείλεις στη συνέχεια σαλάτα, ζεστά ορεκτικά και μαγειρευτά, όπως γεμιστά, φασολάκια και αρακά.

Στα κρέατα βρίσκεις της ώρας, και λαδόκολλα (αρνάκι, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι) όλα ντόπια. Κι επειδή η Marjorana ανοίγει το πρωί, το μενού περιλαμβάνει αυγά μάτια, ομελέτα και γιαούρτι γκρανόλα.

Στα μελλοντικά σχέδια του Ανέστη Ζαμανόπουλου είναι να φτιάξει κι ένα αποστακτήριο λίγο πιο μακριά από την ταβέρνα. Η ενασχόληση με τα premium αποστάγματα άλλωστε είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει, και η σκέψη να στηθεί ένα νέο εγχείρημα στην Αγάπη, είναι αναμφισβήτητα συναρπαστική.

Για την ώρα όμως, το μόνο που θέλει είναι να καβαλήσεις το επόμενο κύμα και να βρεθείς με το μαγιό σου σε μια διακοποταβέρνα που σε γυρνάει πίσω στον χρόνο.

(Majorana, Αγάπη-Τήνος, 6956092218)

Exit mobile version