O bar manager του ξακουστού ‘1930’ περιγράφει το Μιλάνο του κορονοϊού
Ο Fabio Cavagna του '1930' πιστεύει ότι όλοι θα βγούμε πιο δυνατοί, από αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες.
- 4 ΑΠΡ 2020
Τον Fabio Cavagna τον γνώρισα την πρώτη φορά που πήγα στο Μιλάνο. Έψαχνα να βρω το μαγαζί για το οποίο μας μιλούσαν όλοι. Το ‘1930’. Μόλις άκουσε ότι είμαστε από την Ελλάδα ενθουσιάστηκε. Ήπιαμε εκπληκτικά ποτά και υποσχέθηκα να ανταποδώσω την φιλοξενία όταν έρθει στην Ελλάδα. Από τότε έχει έρθει πολλές φορές στην Αθήνα, κυρίως στα Bar shows αλλά και όχι μόνο. Με αφορμή την κρίση που περνάει η περιοχή του αλλά και όλη η χώρα λόγω του κορονοϊού ξαναμιλήσαμε.
Τα θέματα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν και πολύ από την τραγική κατάσταση που βιώνει η Ιταλία, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση αλλά και πώς την βιώνουν οι συμπατριώτες του και εκείνος. Φυσικά μιλήσαμε και για τα bar του Μιλάνου αλλά και πώς βιώνουν και εκείνα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Ποιος είναι ο Fabio Cavagna
Όμως αρχικά ας γνωρίσετε κι εσείς τον Fabio. Αυτός ο τύπος που λατρεύει τα γιλέκα, έχει μακριά μούσια και όλοι τον φωνάζουν Benjamin, είναι ίσως από τους πιο ανερχόμενους Iταλούς bartenders. Και το ξέρεις πολύ καλά ότι οι ιταλοί bartenders έχουν παράδοση στην παγκόσμια σκηνή.
“Γειά σας, ονομάζομαι Fabio Cavagna αλλά όλοι με φωνάζουν Benjamin. Το γιατί είναι μια μακρά και αστεία ιστορία. Ξεκίνησα να δουλεύω πίσω από τις μπάρες πριν από 10 χρόνια στην γενέτειρά μου στο Lumezzane. Μετακόμισα στο Μιλάνο για να σπουδάσω φιλοσοφία και εδώ γνώρισα την καινούργια μου οικογένεια με την οποία άρχισα να δουλεύω μαζί της. 6 χρόνια τώρα δουλεύουμε μαζί και το όνομά της είναι FARMILY. Πίσω από την οικογένειά μας βρίσκονται τα μαγαζιά Mag cafe, Backdoor43 (το μικρότερο bar στον κόσμο), iter και barba, αλλά και το 1930 του οποιου είμαι bar manager. Έχουμε επίσης και μια εταιρεία παραγωγής και απόσταξης ποτών η οποία λέγεται επίσης FARMILY”
1930, το οποίο προσωπικά αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα μου στην Ευρώπη. Σκέφτηκα να μην μιλήσουμε κατευθείαν για τα προβλήματα που έχει φέρει ο Covid-19 και γι’ αυτό τον ρώτησα να μας πει δυο λόγια για το υπέροχο speakeasy bar,
“Είμαστε ένα Speakeasy prive bar που άνοιξε το 2013. Σκοπός του από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ήταν να αποτελέσει έναν χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας για τους στενούς μας φίλους αλλά και για ανθρώπους του χώρου, συνδυάζοντάς το με την δοκιμή νέων γεύσεων. Το 1930 έχει μια ιδιωτική κάρτα με την οποία μπορείς να κλείσεις τραπέζι. Ο χώρος μας δεν είναι μεγάλος αλλά είναι πολύ άνετος με το design να είναι εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 όπου στην Αμερική υπήρχε ποτοαπαγόρευση.
Συχνά κάνουμε και live, ενώ διαθετουμε και ένα cigar room στο υπόγειο το οποίο ήταν καταφύγιο κατα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το menu μας αλλάζει κάθε 6 μήνες, με θέμα μια διαφορετική ήπειρο. Παίρνοντας έμπνευση από την ιστορία της, την κουλτούρα της αλλά και τις παραδόσεις της, δημιουργούμε νέα cocktails και νέες γεύσεις. Φέτος μπήκαμε για πρώτη φορά στα 50 καλύτερα bars στον κόσμο, στην θέση 44!”.
O Covid-19 στο Μιλάνο
Η κουβέντα δεν μπορούσε να ξεφύγει από το θέμα που απασχολεί όλη την ανθρωπότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ιταλία και συγκεκριμένα η Λομβαρδία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή.
“Ζούμε μια παγκόσμια και δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι δύσκολα μόνο στην Ιταλία. Η πανδημία στην Ευρώπη μάλλον ξεκίνησε από την Γερμανία, αλλά μόνο όταν ο ιός έφτασε στην Ιταλία αρχίσαμε να διαβάζουμε και να ακούμε για αυτόν. Όμως αυτά δεν έχουν σημασία από την στιγμή που τόσοι άνθρωποι έχουν νοσήσει και τόσοι πολοί έχουν χάσει την ζωή τους. Η γενέτειρά μου είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, αλλά παραμένουμε δυνατοί και θα νικήσουμε τον ιό. Δεν μπορείς να κουράζεσαι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Η μόνη μας δουλειά είναι να μείνουμε σπίτι και αυτό κάνουμε χωρίς να το βάζουμε κάτω”.
“Ο πατέρας μου είναι εθελοντής στην γενέτειρά μου και παλεύει καθημερινά με τον ιό, βοηθώντας τους γιατρούς και στεκούμενος στο πλευρό τους. Κάθε μέρα μου λέει ιστορίες για ολόκληρες οικογένειες οι οποίες καταστράφηκαν από τον ιό αλλά και καταστάσεις που μακάρι να μην τις βίωνε κανένας. Παραμένουμε όμως δυνατοί”.
Πως τον αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί
Καθημερινά βλέπουμε στα social media δράσεις από Ιταλούς οι οποίες μας προκαλούν γέλιο ή θαυμασμό. “Είμαστε Ιταλοί και αυτό κάνουμε! Είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας μας να χαμογελάμε και να είμαστε αστείοι. Η δημιουργία αστείων video αποδεικνύει πως δεν χάνουμε το χιούμορ μας ποτέ και πως είμαστε ευφυέστατοι και σε αυτό το κομμάτι. Και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι ο ιός δεν πρόκειται να σκοτώσει την δημιουργικότητά μας. Ακούγεται αστείο αλλά σοβαρολογώ. Πάρα πολλοί άνθρωποι αυτή την εποχή μελέτησαν την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα προβλήματα που προκαλεί ο ιός και έχουν προτείνει ευφυέστατες και ενδιαφέρουσες λύσεις”.
“Λύσεις που όμως είναι δύσκολο να προσφέρει στην κοινωνία η δική μας κοινότητα. Είναι δύσκολο να κανονίσεις κατ’ οίκον παραδόσεις κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά προσπαθούμε μέσα από τα social media να κρατήσουμε την κοινότητά μας ενεργή. Μαθήματα, masterclasses και tutorials για τους φίλους μας και όχι μόνο. Το καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι σαν να πίνεις στο αγαπημένο σου bar αλλά είναι διασκεδαστικό να βλέπεις τους πελάτες σου να ετοιμάζουν μόνοι τους το αγαπημένο τους cocktail”.
Αμέσως μετά τον ρώτησα πώς όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει την bar σκηνή. “Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον μας. Όμως έχουμε μια δυνατή και ενωμένη κοινότητα στο Μιλάνο και όλοι μαζί θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε και να βοηθήσουμε την πόλη μας. Τα τελευταία τρία χρόνια το Μιλάνο είχε τρομερή τουριστική ανάπτυξη, και έγινε εκτός από εμπορικό κέντρο και τουριστικό. Αν δεν υπάρχουν τουρίστες, δεν υπάρχουν δουλειές οπότε αυτή είναι η κατεύθυνση που θα κινηθούμε. Το Μιλάνο είναι έτοιμο να επανεκκινήσει και οι Μιλανέζοι θέλουν να βγουν πάλι έξω να απολαύσουν την πόλη τους”.
Η απορία μου όλες αυτές τις μέρες παραμένει ίδια και δεν θα μπορούσα να μην την εκφράσω στον Fabio. Γιατί το χτύπημα του ιού ήταν τόσο βίαιο στην Ιταλία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα μέχρι τώρα.
“Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Είμαστε μάλλον η πρώτη χώρα που έστρεψε την προσοχή της στον ιό και προσπάθησε να αναλύσει το πρόβλημα. Φαντάσου ότι αυτό το μέρος της Ιταλίας, είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα και ένα πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο για όλη την Ευρώπη. Κατα συνέπεια υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος ταξιδεύει από και προς το Μιλάνο και ο ιός ταξίδεψε μαζί τους. Προσπαθήσαμε να εξετάσουμε πάρα πολλούς και έτσι εμφανίστηκαν αυτά τα νούμερα. Μετά ανακαλύψαμε ότι μάλλον ο ιός ήταν ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά το πρόβλημα σε εμάς ήταν μεγαλύτερο”
Η επόμενη μερά
Λίγο πριν κλείσουμε το Skype, ήθελα να μάθω πώς σκέφτεται το μέλλον του 1930 αλλά και του Μιλάνου. “Είμαστε δυνατοί. Παλεύουμε να σκοτώσουμε τον ιό και θα παλέψουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη οικονομική κρίση. Είναι μια κρίση και όπως είναι φυσικό θα σκοτώσει μερικά bars. Πρέπει να είμαστε ενεργοί και σε στενή σχέση με τους συναδέλφους μας για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να εξηγήσουμε στους Μιλανέζους αλλά και στους τουριστες ότι “Milan is the great Milan” (όπως λέει και η μιλανέζικη παροιμία). Είμαι αισιόδοξος, και αν η κυβέρνηση μας βοηθήσει θα είναι ακόμα πιο εύκολη η μετάβαση από την κρίση. Αλλά είμαστε Ιταλοί, είμαστε δημιουργικοί και θα κερδίσουμε! Ullalla!!!”
Ας κρατήσουμε αυτή την αισιοδοξία και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα πάμε στα αγαπημένα μας bars αλλά και στο 1930.