Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης (AKA The Cool Artisan) έφερε τον ανανά στο πιάτο μας
- 8 ΟΚΤ 2021
Ανάποδο κέικ ανανά
Υλικά
400 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
280 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
360 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
5 φέτες ανανά Del Monte
Εκτέλεση
Για το στήσιμο το κέικ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C στον αέρα
- Καλύπτουμε τη βάση από ένα τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα με ένα φύλλο λαδόκολλα
- Αραδειάζουμε τις φέτες ανανά πάνω στη λαδόκολλα και τις τακτοποιούμε στη διάταξη που θέλουμε
- Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα του κέικ με ένα κουτάλι και το απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια
- Ψήνουμε στους 175 °C στον αέρα για 50λεπτά
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε
- Σερβίρουμε και προαιρετικά γαρνίρουμε με παγωτό
Γιαουρτογλυκό με ανανά και λευκή σοκολάτα
Υλικά
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive χτυπημένα στο blender
120 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για την κρέμα
500 γρ. γιαούρτι Στραγγιστό
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. λευκή κουβερτούρα
260 γρ. κύβοι ανανά σε χυμό Del Monte (1 συσκευασία, σουρωμένη)
Εκτέλεση
Για τη βάση
Χτυπάμε στο blender τα μπισκότα με το βούτυρο αγελάδος μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα που μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Το μεταφέρουμε στη βάση ένος ταψιού με αποσπώμενο τσέρκι με διάμετρο 17 εκ.
Το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει
Για την κρέμα
- Κόβουμε σε κομμάτια την κουβερτούρα και την λιώνουμε σε μπεν μαρί
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός σε σαντιγί
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε τη λευκή κουβερτούρα και ανακατεύουμε
- Τέλος, προσθέτουμε και τους κύβους ανανά και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ
- Αδειάζουμε το μείγμα στη μπισκοτένια βάση που έχουμε προετοιμάσει και ισιώνουμε την επιφάνεια
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο και παγώνουμε για 2 ώρες
Fried rice με tofu, ανανά και sweet and chili sauce
Το fried rice είναι το πιο “υγιεινό” τηγανητό! Και συγχρόνως είναι vegan και χορταστικό για όλη τη μέρα. Στην ουσία βάζεις λίγες κουταλιές λάδι στο wok για να ετοιμάσεις τα λαχανικά και τη σάλτσα ενώ αντιστοιχεί μόλις 1 κουταλιά της σούπας λάδι για κάθε μερίδα. Το “παντρεύω” με μια σπιτική sweet and chili sauce που φτιάχνεται στο λεπτό και βέβαια ανανά για να δώσει την απαραίτητη δροσερή, γλυκιά νότα απέναντι στην καυτερή πιπεριά. Το πόσο καυτερό θα το κάνεις εξαρτάται από τις αντοχές σου. Μπορείς από ελάχιστα μέχρι και “τούρμπο”.
Για τo τόφου
2-3 κτσ ηλιέλαιο
1 καρότο, κομμένο σε στικς
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε στικς
1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε στικς
150 γρ. τόφου, κομμένο σε κύβους
150 γρ. ανανά Del Monte σε φέτες σε σιρόπι, κομμένες σε κύβους
1 κυβάκι τζίντερ (σαν ζάρι σε μέγεθος), περασμένο στον τρίφτη
1 κ.σ. νερό
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. σκόρδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τη sweet and chili sauce
2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
80 γρ. μέλι
80 γρ. σιρόπι ανανά
1 λάιμ χυμό και ξύσμα
2 κ.σ. ξύδι, από κόκκινο κρασί
1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1/4 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κτγ σησαμέλαιο
1/2 κτγ αλάτι
1/2 κτγ μπούκοβο
Για το τελείωμα
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
20 γρ. σουσάμι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Για τα λαχανικά
- Βάζουμε το ηλιέλαιο στο wok και το αφήνουμε να κάψει
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, το τόφου και το σοτάρουμε να πάρουν ελαφρώς χρώμα από όλες τις πλευρές
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι τα λαχανικά μας να είναι al dente
- Αφαιρούμε από το wok και μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ
Για το ρύζι
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο βραστό νερό προσθέτουμε το ρύζι και το βράζουμε για 10’
- Σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ
Για τη sauce
- Χωρίς να καθαρίσουμε το wok, προσθέτουμε το ηλιέλαιο
- Μόλις κάψει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά
Για το στήσιμο
- Προσθέτουμε το ρύζι στο wok και ανακατεύουμε καλά να αφρατέψει
- Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά, τη sauce και ανακατεύουμε
- Σερβίρουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με σουσάμι και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο βραστό νερό προσθέτουμε το ρύζι και το βράζουμε για 10’
- Σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Για τη sauce
- Χωρίς να καθαρίσουμε το wok, προσθέτουμε το ηλιέλαιο
- Μόλις κάψει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά
Για το στήσιμο
- Προσθέτουμε το ρύζι στο wok και ανακατεύουμε καλά να αφρατέψει
- Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά, τη sauce και ανακατεύουμε
- Σερβίρουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με σουσάμι και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
Κοτόπουλο με κάρι, κρέμα καρύδας και ανανά
Υλικά
500 γρ. μπούτι κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρές λωρίδες
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
50 ml ελαιόλαδο για σοτάρισμα
1 κ.σ. κάρι
200 ml κρέμα καρύδας
½ λάιμ(χυμό και ξύσμα)
150 γρ. ανανάς σε φέτες σε σιρόπι Del Monte
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το φρέσκο στο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε κάρυ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε τον ανανά σε μικρότερα κομμάτια.
- Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.
- Προσθέτουμε τον ανανά και τέλος, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά να δέσει.
- Σερβίρουμε με ρύζι και απολαμβάνουμε!