Ilya Kagan
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ο Luca Pronzato με το εστιατόριο ONA επανεξετάζει την τουρκική κουζίνα

Το νέο εστιατόριο του σπουδαίου σεφ στην όμορφη τουρκική παραλία του Kaplankaya παρουσιάζει μια δημιουργική ματιά στην κουζίνα των γειτόνων.

Με το ONA, ο Luca Pronzato (πρώην Noma στην Κοπεγχάγη) δημιουργεί pop-up γαστρονομικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο. Μετά την Πορτογαλία και πριν βρεθεί στην Πόλη του Μεξικού, εγκαινιάζει το νέο του project στο Kaplankaya. Σε ένα σκηνικό που χαρακτηρίζεται από την ανεπιτήδευτη ομορφιά του, κοντά στο Bodrum, το ONA at the beach θα λειτουργήσει για όλο το καλοκαίρι, έως και τον Οκτώβριο.

 

Στην ιδιωτική παραλία Anhinga, το pop-up μυεί τους καλεσμένους του στην κουζίνα του chef Nicola Pla Gomez (Frenchie, Can Roca) και μίας ομάδας Τούρκων μαγείρων που έχουν εργαστεί σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Το Kaplankaya βαφτίζεται ως ο πρώτος sustainable προορισμός στο είδος του και συνδυάζει την άριστη αρχιτεκτονική με τις ανέσεις ενός resort 5 αστέρων. Με σεβασμό στο παρελθόν αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το ξενοδοχείο απαρτίζεται από μία παράκτια κοινότητα που εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον.

«Μας αρέσει να περνάμε χρόνο και να μένουμε σε μέρη όπου μπορούμε να συνδέσουμε τα προϊόντα με την ιστορία, που σέβονται το χρόνο και τον τόπο, και στη συνέχεια να δημιουργούμε μια ομάδα από ντόπιους και ξένους μάγειρες. Το πώς βρίσκουμε έναν προορισμό έχει να κάνει με το πώς επεξεργαζόμαστε την απίστευτη κουλτούρα μιας χώρας γύρω από το φαγητό. Έτσι, βρήκαμε την Τουρκία, όπως το Μεξικό, την Πορτογαλία, την Ελβετία και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν ακόμα πολλές, όπως η Κορέα και η Ιαπωνία. Το Kaplankaya μάς εμπνέει πραγματικά, είναι ένα μέρος με απίστευτο όραμα πάνω στη βιωσιμότητα και προσφέρει εξαιρετικό φαγητό και υπηρεσίες» λέει ο Luca Pronzato.

Ο εμπνευστής του ONA, Luca Pronzato. / Ilya Kagan
Ο εμπνευστής του ONA, Luca Pronzato.

«Στο ONA εργαζόμαστε πάντα έχοντας ως γνώμονα αειφορία, στην πραγματικότητα είναι αποτελεί μέρος του DNA μας, να δουλεύουμε με τοπικά προϊόντα και να σεβόμαστε τον χρόνο και τον τόπο και ό, τι έχουμε γύρω μας. Ακόμη και πριν από την πανδημία, σεβόμαστε την ιστορία, την κουλτούρα του φαγητού και τους αγαπημένους μας προμηθευτές» καταλήγει.

Στα highlights του μενού το ψάρι που ψαρεύεται το πρωί στη θάλασσα μπροστά από το ξενοδοχείο και ψήνεται στο BBQ και το λαχματζούν με προζύμι που γίνεται σε παραδοσιακό τουρκικό φούρνο. Ο κατάλογος συμπληρώνεται από φυσικά κρασιά, κοκτέιλς και specialty coffee (συμπεριλαμβανομένου και του τουρκικού).

Το ONA δημιούργησε επίσης ένα Mezcal Bar με μια επιλογή από κλασικά cocktails με ένα twist. Ο Luca Pronzato είχε την ιδέα να καινοτομήσει με ένα μενού βασισμένο αποκλειστικά στο Mezcal με την ομάδα του ONA να έχει φυτέψει αγαύη σε όλο τον χώρο. Agave Spritz, Cactus Negroni και Mezcalita – μια εκδοχή της κλασικής Margarita είναι κάποιες από τις επιλογές που ξεχωρίζουν και που απολαμβάνει κανείς στο γνωστό και ως Sunset Bar. Το Mezcal bar βρίσκεται στην πιο προνομιακή περιοχή του Anhinga για ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα.

Μόλις λίγα μέτρα μακριά, άνοιξε τις πόρτες του και το Beach House, ένας χώρος που φιλοξενεί κάθε εβδομάδα chefs τόσο από την Τουρκία όσο και από την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή για ένα δείπνο έως 20 ατόμων.

Ο σχεδιασμός του Beach House είναι εμπνευσμένος από την ιαπωνική ιδέα του Omakase, που σημαίνει «το αφήνω σε εσάς». Στο πρόγραμμα: οι Guillaume Sanchez (εστιατόριο Neso 1* Michelin), Atsushi Tanaka (εστιατόριο At), Alexia Duchene (πρώην υποψήφια στο Top Chef), Luis Miguel Andrade (Clown Bar στο Παρίσι) και Fatih Tutak (Τούρκος chef).

Ilya Kagan

Το σκηνικό ολοκληρώνεται με σύγχρονα έργα τέχνης και γλυπτά των καλλιτεχνών Marion Verboom και İrem Günaydin, καθώς το ONA συνεργάζεται με την γκαλερί σύγχρονης τέχνης The Pill, που έχει ως έδρα της την Κωνσταντινούπολη.