ΠΟΤΟ

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος γεννήθηκε για τον τελικό του World Class

Η ήρεμη δύναμη που επικράτησε στον ελληνικό τελικό, ελπίζουμε τώρα να διαπρέψει και στο Cape Town. Ο Μανώλης μίλησε στο Oneman λίγες μέρες πριν μεταβεί στη Νότιο Αφρική.

Το μεσημέρι της 15ης Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής του ελληνικού τελικού, θυμάμαι έναν Μανώλη να στέκεται σχετικά αμήχανος έως και νευρικός μπροστά από το τραπέζι της δεύτερης δοκιμασίας του εγχώριου τελικού. Με την συνάδελφο Ελένη Νικολούλια, θυμάμαι να του λέμε ότι ήταν πολύ καλός στην πρώτη δοκιμασία και ότι είναι φαβορί για να σηκώσει το ίδιο βράδυ “την κούπα”. Τον έβγαλα μάλιστα γελώντας και μια φωτογραφία λέγοντάς του ότι θέλω από τώρα τη φωτό του νικητή για να μην τρέχω το βράδυ στην ανακοίνωση.

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος πράγματι κέρδισε εκείνο το βράδυ τις εντυπώσεις των κριτών και όπως ήδη θα ξέρεις αναδείχθηκε Έλληνας World Class Bartender of the Year 2015, κερδίζοντας έτσι την πρόκριση στον μεγάλο παγκόσμιο τελικό που ξεκινά σε λίγες ημέρες στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Κι ακόμα κι αν στις κινήσεις του στα διαλείμματα έμοιαζε νευρικός και ελαφρά αγχωμένος, στις τέσσερις συνολικά παρουσιάσεις που τον είδα να κάνει από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, ήταν όχι απλά αλάνθαστος αλλά τόσο κουλ που ένιωθες ότι στο μυαλό του εκείνη την ώρα έπαιζε η Ωδή στη Χαρά.

 

Μετά το πρώτο challenge ένιωθα κι εγώ καλύτερα, ότι πάμε καλά. Μου έλεγαν όλοι πολύ καλά λόγια μετά το Speed & Taste. Μετά, το μεσημέρι είπα απλά ότι έχω άλλο ένα challenge για τον τελικό”. Το τέλος της βραδιάς τον βρήκε να πανηγυρίζει με μια βαλίτσα στο χέρι και να δίνει ραντεβού στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Το δικό μας ραντεβού με τον Μανώλη δόθηκε στο Theory στο Χαλάνδρι, όπου τον βρίσκεις όταν δεν είναι στη Νότιο Αφρική, για ένα remake του cocktail που του έδωσε τη μεγάλη νίκη.

 

Ο Μανώλης άξιζε με πάσα βεβαιότητα να εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας. Χωρίς όμως να είναι από εκείνους που τους βλέπεις επί σειρά ετών να επιδιώκουν μανιωδώς τη διάκριση. “Τα τελευταία 2-3 χρόνια ασχολούμαι έντονα με το bartending αλλά και τους διάφορους διαγωνισμούς. Το World Class είναι βέβαια κάτι πολύ διαφορετικό. Δεν είναι μια παρουσίαση ενός ποτού. Το World Class μέσα από τις ιστορίες που πλάθεις και αυτά που καλείσαι να παρουσιάσεις, σε βοηθά να παραμένεις ζωντανός και δημιουργικός σε αυτό το χώρο”.

 

Το πόσο προετοιμασμένος είναι για έναν παγκόσμιο τελικό, το ξέρει μόνο ο ίδιος. Μια γεύση του ανταγωνισμού την πήρε πάντως έναν μήνα νωρίτερα, στη Μαδρίτη, όταν σε ένα ‘bootcamp’ για τους συμμετέχοντες από τη Δυτική Ευρώπη, γνώρισε πολλούς από εκείνους που θα βρει απέναντί του. “Όλα τα παιδιά είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Ήταν μια διαδικασία για να μας προετοιμάσουν για τις απαιτήσεις του παγκόσμιου τελικού και να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Είδα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και σίγουρα είδα και 2-3 παιδιά που έμοιαζαν πάρα πολύ προετοιμασμένοι για όλο αυτό”.

 

Ο τελικός όμως πλησιάζει σε λίγες ημέρες και έβλεπα τον Μανώλη ανυπόμονο αλλά και αρκετά νευρικό. Σαν να μου έλεγε να μην τον αγχώνω πριν να είναι ώρα να αγχωθεί. “Νιώθω ότι θα είναι 10 μέρες που θα δω απίστευτα πράγματα και θα γνωρίσω πολύ δημιουργικός ανθρώπους. Έχω πολύ άγχος αλλά ταυτόχρονα έχω να κάνω και πολλά πράγματα. Άγχος και δημιουργία ταυτόχρονα”.

Το ότι είχα έναν πολύ δημιουργικό άνθρωπο απέναντί μου, μπορεί ο καθένας να το καταλάβει με μια απλή βόλτα ένα βράδυ από το Theory. Εκεί όπου δίπλα σε πραγματικά εξαιρετικούς bartenders, ο Μανώλης έμαθε να αγαπά αυτή τη δουλειά λίγο περισσότερο. “Το κυριότερο στο να γίνεις καλύτερος και να μάθεις είναι η δική σου θέληση. Από την άλλη είμαι τυχερός που βρέθηκαν στο δρόμο μου άνθρωποι που άθελά τους ενδεχομένως, με ενέπνευσαν στο να γίνω καλύτερος και να προσπαθώ περισσότερο. Είμαι πολύ τυχερός που δουλεύω τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε ένα μαγαζί το οποίο με έφερε κοντά σε ανθρώπους του χώρου που έχουν κερδίσει διαγωνισμούς, που αγαπούν αυτή τη δουλειά. Όπως ο Θοδωρής ο Πύριλλος ή τα παιδιά από το The Clumsies. Δεν θεωρώ ότι έχω επηρεαστεί από έναν άνθρωπο συγκεκριμένα. Από τον καθέναν που μιλάς, μπορείς να πάρεις και κάτι”.

Με την Άντζελα Μαριδάκη, Reserve Brand Ambassador στην Diageo

Έφερα στο μυαλό μου post στο Facebook και το Instagram από τη βραδιά του τελικού. Ευχές άλλων bartender για τον Μανώλη. Και να σου πω την αλήθεια, δεν είδα πουθενά ίχνος πικρίας. Ο Μανώλης είναι από εκείνους που λέμε καλά παιδιά σε αυτή τη δουλειά. Και νιώθεις σε αυτή την πολύ ζωντανή κοινότητα, ότι εκείνους που έχουν ταλέντο και δουλεύουν πολύ, τους σέβονται και τους στηρίζουν. “Έχω εισπράξει πάρα πολύ θετικά σχόλια τον τελευταίο καιρό. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό που λες αλλά για μένα είναι σκοπός η κοινότητα του bartending να είναι αγαπημένη και μαζί να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί. Δεν νομίζω ότι βοηθούν οι έχθρες και οι αντιπάθειες στο να πάμε το bartending παραπέρα”.

Τον ρώτησα ποιο είναι το αγαπημένο του brand από τα reserve της Diageo για να πειραματίζεται. Το ποτό που τον έστειλε στον παγκόσμιο τελικό ήταν φυσικά το Tanqueray No. TEN αλλά πώς αλλιώς να φτιάξεις το martini που ζητούσε η τελευταία δοκιμασία; “Όλα τα reserve brands της Diageo δίνουν τη δυνατότητα στον bartender να πειραματιστεί και να δημιουργήσει. Εγώ, ως φαν της τεκίλα, θα προτιμούσα νομίζω να φτιάχνω κάτι με την Don Julio. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με τα άλλα brand δεν μ’ αρέσει να πειραματίζομαι”.

Εκτίμησα πολύ όταν μου είπε ότι του αρέσει να δουλεύει πολύ με βότανα, με ελληνικά λικέρ ή ελληνικά κρασιά. Με πολλά παιδιά στο bartending να εξαντλούν την ελληνική γη στη δημιουργία τους. Πριν τον αποχαιρετήσω, συζητούσαμε για τις δοκιμασίες στο Cape Town. Για αυτά που σκέφτεται και αυτά που φοβάται. “Πρέπει οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο σου να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Εμένα δεν μου αρέσουν πολύ τα καυτερά οπότε ίσως εκεί, αν έπρεπε να δημιουργήσω κάτι καυτερό, να δυσκολευόμουν”.

Αλλά ακόμα κι αυτό το έλεγε με εκείνη την ήρεμη δύναμη που ανέφερα παραπάνω. Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, λίγες ημέρες πριν τον παγκόσμιο τελικό του World Class φαίνεται πανέτοιμος για αυτόν. Σαν να γεννήθηκε για να βρεθεί μια μέρα στην Νότιο Αφρική και να κερδίσει τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2015.

Μέσα από την ειδική World Class ενότητα του Oneman αλλά και και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook και από το hashtag #worldclassgreece, μπορείς να μαθαίνεις όλα όσα αφορούν το World Class.