Ο Tom Bullock δημιούργησε μια ξεχασμένη κληρονομιά αφροαμερικάνων bartender
- 6 ΙΟΥΝ 2020
Η Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 1910, ετοιμαζόταν να μπει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και το κλίμα για περάσει ο νόμος της ποτοαπαγόρευσης είχε αρχίσει να χτίζεται. Το 1913, ο πρώην Πρόεδρος Theodore Roosevelt, αντιμετωπίζει μια αναφορά ότι είναι συχνά μεθυσμένος. Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι είχε πιεί δύο-τρεις γουλιές mint julep στο St. Louis Country Club φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι ο Πρόεδρος ήταν ψεύτης λέγοντας, “Δεν υπάρχει κανένας που να έχει πιει μόνο ένα από τα julep του Tom”.
Όπου Tom, είναι ο Tom Bullock, ο επί χρόνια bartender στο St. Louis Country Club και ο πρώτος Αφροαμερικανός bartender που εξέδωσε βιβλίο cocktail. Το όνομα του βιβλίου που εκδόθηκε το 1917, ήταν ‘The Ideal Bartender’ και τρία χρόνια μετά άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος της ποτοαπαγόρευσης. Αυτό και μόνο κάνει το βιβλίο, ένα μοναδικό εγχειρίδιο για τις συνήθειες των ανθρώπων όσων αφορά το cocktail την περίοδο πριν την ποτοαπαγόρευση η οποία άλλαξε για πάντα την ιστορία.
Αρκετά χρόνια πριν από τον Tom Bullock, οι μαύροι bartenders είχαν καταλάβει για τα καλά την θέση τους πίσω από τις μπάρες, συνήθως φορώντας ένα λευκό κοστούμι με παπιγιόν. Ένας από τους πιο διάσημους εκείνης της εποχής ήταν ο Cato Alexander, ένας απελευθερωμένος σκλάβος από την Νότια Καρολίνα ο οποίος στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα είχε ανοίξει το διάσημο πανδοχείο στην Νέα Υόρκη με το όνομα Cato’s το οποίο ήταν ξακουστό για τα punches του. Ο Dick Francis, ένας άλλος πρώην σκλάβος, έβγαλε πολλά σαν bartender στο Hancock’s στην Ουάσινγκτον in D.C. στα μέσα του 19ου αιώνα και κατάφερε να στείλει τον γιο του στην ιατρική ο οποίος αργότερα αγόρασε ένα ακόμα ξακουστό bar της εποχής, το Pennsylvania Avenue bar.
Γενικότερα πολλοί αφροαμερικανοί ακόμα και ενώ ήταν σκλάβοι κατάφεραν να πετύχουν βρισκόμενοι πίσω από την μπάρα. Ένας ακόμα ήταν ο John Dabney (1824-1900), ένας σκλάβος μιας πλούσιας οικογένειας ο οποίος έβγαλε αρκετά λεφτά φτιάχνοντας juleps σε ξενοδοχεία της Virginia. Με τα λεφτά που έβγαλε κατάφερε να αγοράσει την ελευθερία για την γυναίκα του. Και ο ίδιος ήταν έτοιμος να αγοράσει την δική του ελευθερία αλλά τον πρόλαβε η νομοθεσία της κατάργησης της δουλείας. Ένας άλλος σκλάβος από την Virginia ήταν ο Jim Cook, ο οποίος έμεινε στην ιστορία επειδή έφτιαξε ποτά στον πρίγκιπα της Ουαλίας όταν στα 18 του επισκέφτηκε την περιοχή. Τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, αρκετοί ελεύθεροι μαύροι ήταν ιδιοκτήτες bars στην Νέα Ορλεάνη και την Ουάσινγκτον. Επίσης αρκετά ξενοδοχεία είχαν μαύρους bartenders είτε ελεύθερους είτε σκλάβους. Όμως ο Tom Bullock ήταν σίγουρα ο πρώτος που κατάφερε να εκδώσει βιβλίο.
Την εισαγωγή του βιβλίου την έχει γράψει ο τότε τραπεζίτης και επιχειρηματίας, George Walker Bush. Αν σου λέει κάτι το όνομα είναι επειδή πρόκειται για τον παππού και προπάππου των μετέπειτα Προέδρων Bush. Ήταν τόσο αγαπητός σε όσους σέρβιρε στο St. Louis Country Club, που ο Bush έγραφε:
“Ξέρω τον συγγραφέα εδώ και πολλά χρόνια και είναι πραγματικά προνόμιο να μπορείς να δοκιμάσεις τις ικανότητές του. Όλο αυτό τον καιρό που με σερβίρει αμφιβάλλω αν έχει κάνει ποτέ λάθος στις παρασκευές του. Δεν υπάρχει καλύτερος mixologist από τον Tom ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και συνθήκης σερβιρίσματος”
Όταν γράφτηκε το βιβλίο, ο Tom Bullock δούλευε ήδη 25 χρόνια σαν bartender και σέρβιρε τον Walker Bush ενδιάμεσα από τους αγώνες golf που έπαιζε. Η παρουσία του Bullock πίσω από σημαντικές μπάρες της εποχής δείχνει το St. Louis είχε πάρει αρκετά μαθήματα από τον Νότο, αφού εκείνη την εποχή οι Αφροαμερικάνοι bartenders δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στα bars του βορρά.
Όσον αφορά την ζωή του Bullock γνωρίζουμε λίγα. Γεννήθηκε στο Louisville, και ο πατέρας του ήταν πρώην σκλάβος και στρατιώτης της ένωσης. Επίσης δούλεψε και στο Pendennis Club στο Louisville. Το βιβλίο του αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο μιας και μας παρουσιάζει ενδελεχώς τις συνήθειες στα cocktail πριν την ποτοαπαγόρευση του 1920. Ανάμεσα στις συνταγές που βρίσκουμε στο βιβλίο του, είναι το Gillette Cocktail, μια πρώιμη έκδοση του gimlet, το Golfer’s Delight, ένα cocktail με μπύρα, το Blood Hound με φρέσκες φράουλες και Old Tom gin, το Pequot Semer με lime, μέντα, grenadine, ανανά, χυμό πορτοκάλι και Old Tom gin και το Onion Cocktail που είναι μια παραλλαγή του Gibson, αλλά με Old Tom αντί για London Dry. Ένα ακόμα γνωστό cocktail του βιβλίου είναι το Bizzy Izzy στο οποίο χρησιμοποιεί Oloroso sherry. Φυσικά περιέχει και την συνταγή για το cocktail που τον έκανε διάσημο, το julep αναφέροντας στα σχόλια “Προσοχή μην μαυρίσετε την μέντα”.
Πρόσφατα, το Cocktail Kingdom, επανεξέδωσε το βιβλίο σε μια πολύ πιστή αντιγραφή του.
Η μνήμη και το έργο του Tom Bullock δίνουν ακόμα και σήμερα έμπνευση σε μαύρους bartenders για να πετύχουν στον χώρο. Σε μια εποχή που ακόμα αμφισβητούνταν στοιχειώδεις ελευθερίες, ένας μαύρος κατάφερε να μείνει στην ιστορία σερβίροντας τέλεια cocktails σε επιφανείς ανθρώπους. Σήμερα το Louisville τιμά τον Bullock με ένα mural που δείχνει τον ίδιο να μας σερβίρει πίσω από την μπάρα. Φυσικά, μας σερβίρει το αγαπημένο του Old Fashioned.