Οι 10 καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας
Οι 10 στάσεις της πρωτεύουσας που θα σε κάνουν να ζαλιστείς από την φρεσκοφουρνιστή μυρωδιά τους.
- 3 ΙΟΥΛ 2020
Η μυρωδιά του ψωμιού που βγαίνει από τον φούρνο είναι μοναδική. Ξυπνά παιδικές αναμνήσεις, θυμίζει καταστάσεις και σε ταξιδεύει σε γευστικά μονοπάτια και δρόμους. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας, από το να επισκεφτείς έναν φούρνο που είναι γεμάτος φρεσκοφουρνιστά καλούδια και γι’ αυτό μαζέψαμε τις 10 καλύτερες στάσεις στις οποίες αν μένεις κοντά επιβάλλεται να πηγαίνεις καθημερινά, αν μένεις μακριά αξίζει να επισκεφτείς αν βρεθούν στον δρόμο σου.
Τάκης ο Αρτοποιητής
Αν μένεις Κουκάκι τότε είσαι τυχερός. Έχεις το προνόμιο να ξεκινάς την μέρα σου με μία στάση στον Τάκη, ο οποίος λειτουργεί στην ίδια θέση από την δεκαετία του ’70. Είναι ένα μικρός αγώνας το να βρεις τι θα πρωτοδιαλέξεις από την τεράστια ποικιλία του σε ψωμιά. Και δεν σταματάει μόνο εκεί. Γλυκά, σαντουιτσάκια, κουλούρια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, θα τα βρεις όλα στην άριστη ποιότητά τους στον Τάκη. Η αισθητική του γνήσια και παραδοσιακή. Αν θες να ζαλιστείς από τις μυρωδιές του, μπορείς να περάσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό όμως πίστεψέ με είναι ένα αργό βασανιστήριο.
Μισαραλιώτου 14, Αθήνα
Πνύκα
Η ιστορία του ψωμιού στην Αθήνα είναι συνυφασμένη με τον κύριο Δημήτρη Κότσαρη, ο οποίος έχτισε μια κληρονομιά που ακόμα και σήμερα μοιάζει να διδάσκει το σωστό ψωμί. Τα συστατικά του απλά. Νερό, ελάχιστο αλάτι και σωστό αλεύρι. Το τελευταίο ήταν και το μεγαλύτερο μεράκι του, γι’ αυτό έφτιαξε τον δικό του πετρόμυλο στον φούρνο του Παγκρατίου.
Σήμερα, ο γιος του συνεχίζει το θεάρεστο έργο και τα τρία καταστήματα της Πνύκας καθημερινά προσφέρουν αγνό, θεϊκό και πεντανόστιμο ψωμί. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το ψωμί ‘Πνύκα’ με φαγόπυρο και προζύμι, καθώς και το ψωμί με βότανα σε φόρμα με αλεύρι πετρόμυλου. Επίσης, για τον δρόμο να πάρεις την τυρόπιτά του με μυστική συνταγή της Πνύκας. Με τους τρεις φούρνους στο κέντρο της Αθήνας δεν έχεις δικαιολογία ότι δεν ήσουν κοντά για να τον δοκιμάσεις.
Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941, Παγκράτι, Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τοσίτσα 36, Εξάρχεια
Λυκαβηττός
Αν είσαι λάτρης της γερμανικής σχολής στο ψωμί τότε θα αγαπήσεις θανάσιμα αυτόν τον φούρνο. Η υπέροχη αισθητική του χώρου συνδυάζεται αρμονικά με την υπέροχη αισθητική στα ράφια του, με τα ψωμιά να φτιάχνουν με τα διαφορετικά τους χρώματα έναν υπέροχο καμβά. Δεν θα αρχίσω να σου αραδιάζω κατηγορίες ψωμιών, μιας και επιβάλλεται να πας από εκεί να τα δεις, να τα μυρίσεις και να διαλέξεις ποιο θα σου κλείσει το μάτι. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα mini sandwich του, τα γλυκά του και τα Χριστούγεννα τα μελομακάρονά του. Γενικά μόλις μπεις στον Λυκαβηττό δεν θα ξέρεις προς τα πού να κινηθείς και θα χάσεις τον προσανατολισμό σου.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211348
Μαμά ψωμι
Απ’ έξω μοιάζει με έναν ακόμη φούρνο της γειτονιάς. Μόλις μπαίνεις μέσα όμως, πρώτα η αισθητική και μετά οι μυρωδιές (ή και ανάποδα) σε κάνουν να καταλάβεις ότι κάτι όμορφο συμβαίνει εδώ μέσα. Το πιάνο έχει την δική του περίοπτη θέση και ίσως σε παραξενέψει που το βρίσκεις μέσα σε έναν φούρνο. Το θέμα όμως εδώ είναι πάνω απ’ όλα το ψωμί. Αγνό, πεντανόστιμο και μυρωδάτο, φτιαγμένο με βιολογικό αλεύρι από μικρούς παραγωγούς στην Επίδαυρο, καταλαβαίνεις αμέσως ότι σε αυτό το γωνιακό μαγαζάκι το ψωμί ζει την αποθέωσή του.
Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι
Ρίζος
Το Κουκάκι άνετα θα μπορούσε να αποτελεί την απόλυτη περιοχή για τον άρτο. Άλλη μια στάση που πρέπει να κάνεις αν βρεθείς σε αυτή την όμορφη γειτονιά είναι ο Ρίζος. Με ηπειρώτικες ρίζες, αποτελεί εγγύηση για πεντανόστιμο παραδοσιακό ψωμί. Όμως ο Ρίζος δεν μένει μόνο εκεί. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από γερμανικά ψωμιά, παξιμάδια αλλά και υπέροχο τσουρέκι. Εγώ έχω πάθει πλάκα με την μπαγκέτα του αλλά αυτά είναι προτιμήσεις.
Ματρόζου 12, Κουκάκι
Αρτοποικιλίες Έξαρχος
Εκεί στον Πειραιά υπάρχει ένας φούρνος που έχει παράδοση από το 1934 και βρίσκεται στην Καλλίπολη. Στο τωρινό του σημείο εγκαταστάθηκε το 1981. Από γενιά σε γενιά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό είναι που τον κάνει τόσο μαγευτικό. Περισσότερα από δέκα είδη ψωμιού, από γιαννιώτικο, με κίτρινο χωριάτικο αλεύρι, πιτυρούχο ολικής άλεσης μέχρι οκτάσπορο αλλά και πιο μοντέρνα ψωμιά με σπόρους chia. Μην ξεχάσεις όταν πας να δοκιμάσεις την τρομερή του τυρόπιτα αλλά και τα χειροποίητα γλυκά του.
Φιλικής Εταιρείας 29
Καρράς
Λίγο πιο βόρεια, στα όρια της Αττικής και συγκεκριμένα στον Άγιο Στέφανο, βρίσκεται ο Καρράς. Ένας φουρνος που ψήνει στα ξύλα και έχει παράδοση από το 1930. Ό,τι κι αν διαλέξεις έχει το μαγικό άγγιγμα του ξυλόφουρνου που το κάνει ακόμα πιο τέλειο. Εκτός από το ψωμί του, όλοι μιλάνε και για το τσουρέκι του με τις στρώσεις σοκολάτας.
Λεωφ. Μαραθώνος 58, Αγ. Στέφανος
Τα Γιάννενα
Όπως είπαμε και πριν, η Ήπειρος και τα Ιωάννινα έχουν ξεχωριστή παράδοση στην αρτοποιία. Από το όνομά του και μόνο, αυτός ο φούρνος στο Περιστέρι σε προδιαθέτει ότι κάτι πολύ νόστιμο κρύβει. Από το 1970, με συνταγές παραδοσιακές, προσφέρει υπέροχο ψωμί αλλά και καλούδια. Εγώ έχω ξετρελαθεί με τις γιαννιώτικες πίτες του αλλά και τα βουτήματά του.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι
Το τρομερό παιδί
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια
Betty’s Bakery
Η τελευταία πρόταση στην λίστα μας δεν μοιάζει με κανέναν άλλον φούρνο. Ισως πολύ απλά γιατί δεν είναι φούρνος με την φυσική έννοια του καταστήματος. Όταν η Ελισάβετ πήρε την απόφαση να παρατήσει την προηγούμενή της δουλειά, είχε μόνο ένα όραμα. Να φτιάχνει υπέροχο, μυρωδάτο ψωμί, με αυθεντικές πρώτες ύλες το οποίο θα φτάνει στην πόρτα σου καθημερινά. Το πέτυχε και ποια ξέρεις ότι αν θέλεις το καλύτερο ψωμί στην πόρτα σου τότε θα στο φτιάξει και θα στο φέρει η Betty καθημερινά. Μπες στο σάιτ της, διάλεξε και δοκίμασε. Τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει φρέσκο ψωμί.
www.bettysbakery.gr, τηλ. 6944600896