Οι δαφνοστεφανωμένες μπριζόλες της Gourmelita
Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί να ανάψει κάρβουνα μια κάποια Πέμπτη. Γι' αυτό, αυτές οι μπριζόλες, θα γίνουν φουρνιστές.
- 7 ΦΕΒ 2015
Το Oneman ενόψει Τσικνοπέμπτης, ζήτησε από τους αγαπημένους του food bloggers να προετοιμάσουν ένα πιάτο για να παραδειγματιστείς και στο δικό σου τραπέζι. Το ζητούμενο ήταν να παίξουμε και παραδοσιακά αλλά και λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι μπορεί να έχουμε συνηθίσει σε ένα κλασικό τραπέζι Τσικνοπέμπτης. Γιατί κακά τα ψέμματα, να ψήνουν ξέρουν πολλοί. Το κάτι παραπάνω όμως θα το βρεις (και) σε αυτές τις συνταγές.
Στο σημερινό κείμενο μαγειρεύει η Μαριλίτα “Gourmelita” Χατζηβασιλείου και μας φτιάχνει χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με δάφνη.
Η πρώτη φουρνιά μπριζόλες ήταν ήδη στο φούρνο όταν μπήκαμε παρέα με τον Θοδωρή Μάρκου στο σπίτι της Μαριλίτας. “Να ανοίξουμε λίγο το φούρνο να δούμε αν βγαίνει ωραία φωτογραφία” ήταν το πρώτο ψέμα που ακούστηκε εκείνη τη βραδιά ενώ θέλαμε απλά να πάρουμε λίγη μυρωδιά από το μικρό θαύμα που συντελούσε η Gourmelita στο φούρνο της.
Το δεύτερο ψέμα ακούστηκε όταν περνούσε μερικές ακόμα μπριζόλες από το τηγάνι (θα σου πει παρακάτω στη συνταγή ότι εκεί είναι η νοστιμιά) πριν μπουν κι αυτές στο φούρνο. Το ψέμα ήταν το “Όχι, δεν θα φάμε, δεν πεινάμε”.
Ο Θοδωρής στάθηκε βράχος. Εγώ έκανα το βράχο πέρα και βούτηξα σε αυτόν τον ηδονικό θίασο που έκανε βαθιά υπόκλιση στο ταψί ανάμεσα από φέτες λεμονιού και φύλλα δάφνης.
Διάβασε πρώτα τι είχε να μας πει η Gourmelita για το blog της και ύστερα θα δεις τη συνταγή για να κάνεις κι εσύ αυτές τις μπριζόλες εύκολα και γρήγορα για την παρέα σου την Πέμπτη που έρχεται (και όποια Πέμπτη θες βασικά).
Γιατί gourmelita;
Gourmet και Μαριλίτα ίσον gourmelita. Λίγο από εμένα και λίγο gourmet λοιπόν.
Γιατί το blog σου δεν είναι άλλο ένα food blog; Τι παραπάνω έχει από τα υπόλοιπα;
Επειδή μπορείς να δεις βήμα βημα όλη τη διαδικασία παρασκευής αληθινών δοκιμασμένων και νόστιμων συνταγών.
Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτό που κάνεις;
Αγαπάω πολύ το ότι δημιουργώ κάθε μέρα κάτι καινούριο, το οποίο μοιράζομαι με πολύ κόσμο.
Τι θα ήθελες ιδανικά από όλη αυτή την προσπάθεια; Ποιος είναι ο στόχος στο μέλλον; Πού θες να δεις αυτό το blog να φτάνει;
Ο στόχος είναι ένας: όταν κάποιος ακούει τη λεξη gourmelita, να τρέχει λίγο σαλάκι.
Πες μου το αγαπημένο σου συστατικό και 2-3 ιδανικούς τρόπους να το χρησιμοποιείς.
Βούτυρο. Και οι τρόποι είναι απεριόριστοι. Αλλά σκέψου: υγρό κέικ και ζουμερό κρέας.
Υπάρχει ένα συστατικό που να σου σπάει τα νεύρα και έτσι δεν το χρησιμοποιείς πολύ;
Το σκόρδο. Το χρησιμοποιώ μόνο εκεί που πρέπει.
Ποιο είναι το καλύτερο/πιο αγαπημένο πιάτο που έχεις φτιάξει για το site;
Η τραγανή και πεντανόστιμη πάστα φλόρα μου! Είναι το γλυκό των παιδικών μας χρόνων και άρα το ultimate comfort food.
Ποια ξένα site διαβάζεις σχετικά με το φαγητό;
Όταν σκέφτομαι να φτιάξω μια νέα συνταγή, θα κοιτάξω τα βιβλία μου αρχικά και μετά το διαδίκτυο. Δεν παρακολουθώ συγκεκριμένα site τακτικά.
Χοιρινές μπριζόλες με δάφνη
“Το χοιρινό είναι ένα κρέας αρκετά παρεξηγημένο ως πολύ λιπαρό. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως και στο μοσχάρι. Η συνταγή που σας δίνω εδώ, μπορεί να γίνει και χωρίς το πρώτο της στάδιο, το τηγάνισμα, για πιο ελαφριά κουζίνα. Δυστυχώς όμως, όλη η γεύση κρύβεται εκεί”.
6-8 χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο
2-3 λεμόνια
Φύλλα δάφνης, όσα και οι μπριζόλες μας
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
Χοντρό αλάτι, πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς κελσίου. Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε περίπου 3/4 της κούπας λάδι, και τηγανίζουμε την κάθε μπριζόλα για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Θέλουμε να ροδίσουν αρκετά. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε μεγάλο πυρέξ, και περιχύνουμε με το ζουμί που περίσσεψε στο τηγάνι. Προσθέτουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι. Παράλληλα έχουμε ψιλοκόψει το σκόρδο, και έχουμε κόψει λεμόνι σε λεπτές φέτες-όσες και οι μπριζόλες μας. Στίβουμε ένα λεμόνι, και το ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ, μαζί με το σκόρδο και το κρασί. Τοποθετούμε πάνω σε κάθε μπριζόλα ένα φύλο δάφνης, και μια φέτα λεμόνι από πάνω του. Ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά. Θέλουμε να έχει μείνει σάλτσα, αλλά να είναι καλά ψημένες οι μπριζόλες μας. Σερβίρουμε με ένα λευκό ρύζι.
Κλείνουμε όπως θα κάνουμε σε κάθε κείμενο αυτής της στήλης με το τραγούδι που επιλέγει η Μαριλίτα για soundtrack του Gourmelita. “Ταιριαζει με τον τροπο που μαγειρευω. Με παθος”.
Βρες την Μαριλίτα Χατζηβασιλείου σε blog, facebook, instagram.
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου