Οι επτά ζωές του Αλέξη Σιμωνίδη στο World Class
Ανταπόκριση από Miami και τον παγκόσμιο τελικό του World Class Bartender of the Year 2016. Μια ματιά στην πορεία του Έλληνα που συμμετείχε στον τελικό.
- 29 ΣΕΠ 2016
Στο Miami είναι μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη και ο περισσότερος κόσμος του World Class βρίσκεται στην περιοχή Wynwood, σκορπισμένος σε μερικά bar της περιοχής που για σήμερα το βράδυ αφιερώθηκαν στους ανθρώπους της μεγαλύτερης γιορτής του bartending και του fine drinking σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι το World Class είναι μία αποστολή να εμπνεύσει τους ανθρώπους να πίνουν καλύτερα και να δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες για τους καταναλωτές μέσα από τους bartender. Αλλά δεν παύει σε καμία περίπτωση να έχει να κάνει με διασκέδαση, με απόλαυση, με όλα όσα αγαπά ο άνθρωπος όταν βρίσκεται σε ένα bar.
Είναι όλοι σε αυτά τα bar; Σίγουρα όχι. Γιατί έξι bartender, από τη Δανία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Τσεχία προετοιμάζονται για το Miami Shake Down, το Pop Up challenge που θα καθορίσει ποιος θα είναι ο φετινός World Class Bartender of the Year. Από την στιγμή ανακοίνωσης των έξι φιναλίστ, οι συμμετέχοντες έχουν 24 ώρες για να ετοιμάσουν το δικό τους ονειρικό pop up bar. Το ποιος θα κερδίσει μπορείς να το παρακολουθήσεις ακόμα και live μέσα από τη συχνότητα του live streaming www.theworldclassclub.com/livestream.
Κι ενώ αυτοί οι έξι βρίσκονται με το άγχος της διάκρισης, εκείνοι οι περίπου 50 που δεν έφτασαν στην τελική εξάδα έχουν όπως είναι λογικό μία αίσθηση απογοήτευσης. Με μερικούς τρομερούς bartender να μένουν εκτός δωδεκάδας και ύστερα εξάδας. Ένας από αυτούς και ο δικός μας, Αλέξης Σιμωνίδης, ο οποίος κέρδισε τον ελληνικό τελικό στα τέλη Μαΐου για να φτάσει να βρίσκεται αυτές τις ημέρες εδώ στο Miami.
Κι αν είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου σκεπτόμενος τον Αλέξη και όλους εκείνους που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην τελική δοκιμασία, είναι κάτι που μου είπε σε μία συνέντευξη πριν μερικές ώρες η Johanna Dalley, Director του World Class. Μου είπε ότι «οι bartender δεν αντιλαμβάνονται αυτό που έχουν καταφέρει μόνο και μόνο με το να βρίσκονται εδώ». Συμφωνήσαμε ότι είναι η τσαντίλα της διάκρισης που γλίστρησε από τα χέρια του καθενός και το αφήσαμε εκεί.
Ο Αλέξης Σιμωνίδης δεν έχει αντιληφθεί λοιπόν ακόμα τι έχει καταφέρει. Για τον ίδιο, τους δικούς του, το bar του και τη χώρα του. Αλλά κυρίως για τον ίδιο. Θα επανέλθω λίγο αργότερα σε αυτό. Γιατί πρώτα πρέπει να δούμε εκείνα τα στάδια που τον έφεραν ως εδώ. Τις επτά ζωές του Αλέξη Σιμωνίδη.
Ζωή πρώτη: Το αιώνιο άγχος ενός καθαρού μυαλού
Δεν πρέπει να είναι και πολύ ευχάριστες οι κουβέντες που έχεις να κάνεις τις ημέρες πριν από δοκιμασίες. Κάθε φορά που μιλούσα στον Αλέξη από τη στιγμή που βρεθήκαμε στο Miami ένιωθα ότι έκανα βλακεία κι ότι του χαλούσα την συγκέντρωσή του. Είχε εκεί άλλωστε τους «δικούς του» ανθρώπους για τη δοκιμασία. Τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, World Class Top-6 Finalist για το 2015, τον Λέλο Γεωργόπουλο, ιδιοκτήτη του Theory bar & more και το φοβερό team της Diageo Hellas που φροντίζει κάθε φορά να ανεβάζει το ελληνικό bartending ψηλά στην παγκόσμια πυραμίδα και να δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες bartender να αναδείξουν τη δουλειά τους σε global επίπεδο. Μαζί μας σε αυτό το πενθήμερο στο Miami οι Χάρης Ψαρούδας – Head of Reserve Brands Diageo Hellas, Πηνελόπη Ζαούδη – Luxury PR Manager Diageo Hellas και οι Γιώτης Αγγελίδης και Άντζελα Μαριδάκη – Reserve Brand Ambassadors Diageo Hellas.
Ο Αλέξης Σιμωνίδης τις ημέρες πριν από τα challenges ήταν ένας αγχωμένος Αλέξης. Και ποιος δεν θα ήταν άλλωστε όταν πρόκειται να σταθεί μπροστά στους πιο σημαντικούς ανθρώπους του παγκόσμιου bartending για να τους δείξει τη δουλειά του.
Ζωή δεύτερη: Before and After Challenge
Το πρώτο challenge ήταν και εκείνο που έδωσε σε εμάς και εκείνον την αυτοπεποίθηση ότι θα ανέβει ακόμα ψηλότερα. Η δοκιμασία ήταν να προετοιμάσουν 3 μενού για απεριτίφ και να εκτελέσουν εκείνο που επιθυμούν από τα τρία. Στην συνέχεια, να παρουσιάσουν το Digestif Trolley σερβίροντας ένα digestif στο τραπέζι των κριτών. Ο Αλέξης προσέφερε μία εμπειρία με ταξιδιάρικη διάθεση στους δύο κριτές, με το «σπασμένο ποτήρι» στο οποίο σέρβιρε το digestif του να ξεχωρίζει σε όλη την παρουσίαση.
Ζωή τρίτη: Shape of future cocktails challenge
Σε αυτή τη δοκιμασία οι bartender έπρεπε να δημιουργήσουν τρία cocktail με το μυαλό στο πώς θα εξελιχθούν μελλοντικά τα cocktail και ποια ήταν η έμπνευσή τους για αυτά. Το τζιν Tanqueray No.Ten φιλοξένησε τους bartender για αυτή τη δοκιμασία που άφηνε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν με τρόπο εφευρετικό. Για τον Hidetsugu Ueno, ο Αλέξης έφτιαξε αυτό που ονόμασε «The Rebirth of Highball», για τον Erik Lorincz ένα Two Stage Martini και για τον Roberto Berdecia ένα Pickled Sour. Αν κρατάμε κάτι από αυτή τη δοκιμασία είναι ότι και οι τρεις κριτές έμειναν ενθουσιασμένοι με τα ποτά τους. Ξέραμε άλλωστε από την αρχή ότι ο Αλέξης, αν κάνει κάτι πολύ καλά είναι να δημιουργεί τρομερά ποτά για τους ανθρώπους που βρίσκονται απέναντί του.
Ζωή τέταρτη: The blending room challenge
Μία πολύ ιδιαίτερη δοκιμασία περίμενε τώρα όλους τους συμμετέχοντες. Στον πάγκο μπροστά τους βρίσκονταν 8 διαφορετικά whisky για να τα αναγνωρίσουν, ένα Blending Room cocktail του οποίου έπρεπε να σημειώσουν τα συστατικά αλλά και ένα World Class signature blend που δημιουργήθηκε από τον Charles Joly, τον νικητή του 2014, ειδικά για αυτή τη δοκιμασία. Χρόνος; 30 λεπτά. Ο Αλέξης έδειχνε αρκετά σίγουρος για αυτή τη δοκιμασία μιας και ο ίδιος λάτρης των whisky. Θυμίζω ότι στην αντίστοιχη δοκιμασία στον ελληνικό τελικό τα είχε πάει φανταστικά. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πώς πήγε στην συγκεκριμένη δοκιμασία.
Ζωή πέμπτη: The Pool Party Challenge
Αυτό που λέει και το όνομα της δοκιμασίας. Μεταφερόμαστε στην κεντρική πισίνα του 1 Hotel South Beach, εκεί όπου μας περιμένει ένα bar και τρεις θέσεις για τους κριτές. Όλα τα άλλα αφήνονται στην φαντασία του κάθε διαγωνιζόμενου, για το πώς έχει φανταστεί το να βρίσκεται σε ένα pool party στο Miami. Ξεκινάμε με το Miami Pool Party Punch που πρέπει να δημιουργήσουν για όλους τους κριτές και στην συνέχεια, με τη βοήθεια ενός τροχού της τύχης εμφανιζόταν ένα μυστηριώδες ζεύγος για το οποίο έπρεπε να ετοιμάσουν ποτά σαν να τους είχαν μπροστά τους. Στον Αλέξη έτυχαν ο Quentin Tarrantino και η Uma Therman.
Ενδεχομένως εκείνη η δοκιμασία στην οποία ο Αλέξης δεν τα πήγε και τόσο καλά. Σίγουρα όχι από άποψης ποτών, εκεί είπαμε ο άνθρωπος δεν χάνει, αλλά από την άποψη της παρουσίασης. Το World Class σου ζητά πολλές φορές να βγεις από τα ρούχα σου, να παίξεις έναν ρόλο και η συγκεκριμένη δοκιμασία ήθελε ένα pool party με όλη τη διάθεση και τα αξεσουάρ που το συνοδεύουν. Αν γνωρίσεις τον Αλέξη, θα καταλάβεις ότι είναι ένας άνθρωπος που σερβίρει τον καλεσμένο του με φοβερή αυτοπεποίθηση αλλά ταυτόχρονα και με φοβερή ταπεινότητα. Δεν θα τον δεις εύκολα να χαμογελά αλλά όταν το κάνει φωτίζει όλο το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται. Αν το Pool Party Challenge ήθελε έναν άλλον Αλέξη, αυτό το ξέρουν μόνο οι κριτές.
Ζωή έκτη: Αυτή που σκύβεις να δέσεις τα κορδόνια σου
Η ανακοίνωση των 12 φιναλίστ το βράδυ της Τρίτης βρήκε τον Αλέξη εκτός συνέχειας τελικού. Μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα, δεν θα μάθουμε με σιγουριά σε τι θέση κατετάγη ο Αλέξης Σιμωνίδης αν και οι συζητήσεις μας με τους κριτές τον φέρνουν τόσο κοντά στην τελική δωδεκάδα που σε κάνει να τσαντίζεσαι λίγο που για ένα τσακ, για μια μικρή κίνηση, για μια μικρή λεπτομέρεια δεν συνέχισε στον τελικό. Αλλά είπαμε. Λύθηκε απλά το κορδόνι του, έσκυψε στεναχωρημένος, το έδεσε και συνέχισε να περπατά.
Ζωή έβδομη: Η υπέροχη ζωή που ξεκινά
Αν κοιτάξεις τους ανθρώπους που είχαν την τιμή να εκπροσωπήσουν την χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια σε έναν παγκόσμιο τελικό, θα αντιληφθείς ότι είναι όλοι τους άνθρωποι που τους έχει αγκαλιάσει η παγκόσμια κοινότητα του bartending αλλά και το spirit industry. Όλοι τους επιτυχημένοι, με ευκαιρίες που τους έδωσε το World Class για ανέλιξη αλλά φυσικά και τις δικές τους μοναδικές προσπάθειες. Δεν αμφιβάλλω ούτε ένα δευτερόλεπτο ότι αυτός ο υπέροχος τύπος θα πετύχει σε ό,τι κι αν κυνηγήσει στην συνέχεια στη ζωή του. Κι αυτό γιατί έρχεται από μία πολύ αγαπημένη οικογένεια, εκείνη του Theory bar & more, μια οικογένεια η οποία όχι απλά βγάζει bartender επιπέδου World Class όπως έχει αποδείξει αλλά κυρίως βγάζει bartender που θες να τους βλέπεις συνεχώς σε μία μπάρα. Είτε μέσα από αυτή να σου δείχνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο είτε έξω από αυτή για να κάνετε παρέα.
Το ταξίδι πραγματικά ξεκινά τώρα για τον Αλέξη Σιμωνίδη καθώς το World Class θα φροντίσει να του δώσει ακόμα περισσότερα εφόδια για την συνέχεια, θα τον ταξιδέψει στις όμορφες γωνιές του πλανήτη μας και θα τον βοηθήσει να κυνηγήσει ο ίδιος το όνειρό του.
Για εμάς εδώ στο Miami, μένει ακόμα η ανακοίνωση του μεγάλου νικητή. Αλλά θα τα πούμε σε επόμενο κείμενο για αυτόν. Προς το παρόν, τα social accounts του Oneman σε Instagram και Facebook εξακολουθούν να έχουν συνεχή ενημέρωση από όσα συμβαίνουν εδώ. Μέσα από την επίσημη σελίδα του World Class στο Facebook αλλά και τα hashtags #worldclass2016 και #worldclassgreece μπορείς να μαθαίνεις ακόμα περισσότερα νέα. Αμέσως μετά την επιστροφή μας στην Αθήνα θα έχεις πολλά και θαυμαστά να διαβάσεις εδώ στο Oneman για τον παγκόσμιο τελικό του World Class Bartender of the Year 2016 και όχι μόνο.