Getty Images
ΦΑΓΗΤΟ

Οι φακές αλλιώς: 5 παράξενες (και πανεύκολες) συνταγές με φακές

Πιθανότατα έχεις συνδυάσει τις φακές με ένα πελώριο καζάνι που βράζει, ετοιμάζοντας μια σούπα που 'φωνάζει' πως είναι φαγητό για Δευτέρα μεσημέρι. Ας ανατρέψουμε αυτόν τον κανόνα.

Φακές για σούπα, φακές για φακόρυζο σαλάτα και The End. Κι όμως όχι. Οι φακές είναι η ιδανική πρώτη ύλη για δημιουργικά και πεντανόστιμα πιάτα. Θα σου εξηγήσω.

Το φακόρυζο, αυτός ο αφανής ήρωας

Το γνωρίσαμε στο στρατό οι περισσότεροι από εμάς, το αντιμετωπίσαμε απαξιωτικά κι όμως αποδείχθηκε πως ήταν ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά της μίζερης καθημερινότητας μας ανάμεσα σε αγγαρείες και σκοπιές. Θα σου επιστήσω την προσοχή στο φακόρυζο σαν πυρήνα της συζήτησης μας σε αυτό το κείμενο, καθώς είναι μια ιδανική πηγή πρωτεϊνών, ένα ελαφρύ και δροσερό καλοκαιρινό γεύμα και ένας ιδανικός ‘καμβάς’ γεύσεων για να βάλεις μέσα καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, ντομάτα, πιπεριές και ό,τι τραβάει η φαντασία και η όρεξη σου, ώστε να φτιάξεις την πιο πλούσια και νόστιμη σαλάτα του καλοκαιριού. Κρατάς τον άσσο στο μανίκι που λέγεται φακόρυζο και προχωράμε σε έξτρα ιδέες.

Σούπα με γαλοπούλα και μανιτάρια

Τη συνταγή την βρήκαμε εδώ και περιλαμβάνει όλα τα βήματα μιας κλασσικής σούπας με φακές κοκκινιστές, με την μόνη διαφορά που σου δίνει ανοικτό γήπεδο για να προσθέσεις μανιτάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα και όποια άλλη πρωτεΐνη επιθυμείς. Συνδυάζεις τα απομεινάρια από το ψητό της Κυριακής και τις φακές και μπουμ! Γευστική έκρηξη.

Σαλάτα φακές-κινόα

Πανεύκολη σαλάτα στη στη λογική του φακόρυζου, μόνο που αντί για ρύζι προσθέτεις κινόα, kale και κάνεις την απόλυτη ανατροπή με βρασμένα αυγά για ένα υπέρ-χορταστικό γεύμα!

Sopa de Lentejas

Αγαπημένο ισπανικό πιάτο, που συνδυάζει την κλασσική εκδοχή των φακών ως σούπα, με λουκάνικο chorizo και χοιρινά παϊδάκια! Πανεύκολο στην παρασκευή του, ό,τι πρέπει για να δείξετε και λίγο ψαγμένοι στην περίπτωση που έχετε καλέσει το αγαπημένο σας πρόσωπο για φαγητό στο σπίτι.

Αλοιφή από φακές

Πείτε το ‘σος από φακές’, πείτε το ‘αλοιφή’ όπως εγώ (έτσι κανονικά το λέμε, μην ακούτε τους Αθηναίους), πείτε το ακόμα και Pâté, όπως το λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Με καραμελωμένα κρεμμύδια, μαύρο πιπέρι, σκορδάκι και φακές χτυπημένες στο multi, μπορείτε να κάνετε θαύματα. Αυτή είναι η συνταγή.

Μπεργκερ με φακές

Το ξέρω, σου ακούγεται παράξενο, όμως είναι το πιο εύκολο και νόστιμο μπέργκερ που μπορείς να φτιάξεις για τους vegan φίλους σου και να τους κάνεις να σε λατρέψουν! Στην κατσαρόλα σου βράζεις τις φακές και παράλληλα σε ένα τηγάνι σωτάρεις κρεμμύδι,σέλερι, σκόρδο, πελτέ ντομάτας, ενώ μπορείς να προσθέσεις μουστάρδα και τα αγαπημένα σου μπαχαρικά. Όταν οι φακές σου έχουν βράσει, τις ρίχνεις στην σάλτσα και ανακατεύεις μέχρι να δημιουργηθεί ένας νόστιμος και αρωματικός χυλός. Στο μεταξύ, έχεις προλάβει να ψήσεις ψωμάκια για μπέργκερ και να τα γεμίσεις με κρεμμύδι, μαρούλι και την τέλεια κοκκινιστή αλοιφή που μόλις έχεις φτιάξει. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το υπέρ-απλό και πεντανόστιμο πιάτο εδώ.

Αν έχετε περισσότερο χρόνο και θέλετε να πειραματιστείτε κι άλλο με το ζήτημα ‘μπεργκερ-φακές’, μπορείτε και να μετατρέψετε τον χυλό των φακών σε patty, για ένα ακόμα πιο gourmet αποτ΄ρλεσμα