Οι γαστρονομικές αφίξεις της νέας σεζόν
- 19 ΣΕΠ 2021
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στερηθήκαμε ίσως την πιο αγαπημένη μας μορφή διασκέδασης και κοινωνικοποίησης – το να μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι με φαγητό και να καθόμαστε στην μπάρα του μαγαζιού που feels like home για ένα ποτό μετά τη δουλειά. Λίγο πριν ανοίξει το Γκαστόνε, ο Κλεομένης Ζουρνατζής μού είχε πει ότι μετά την πανδημία, θα έχουμε ανάγκη από οικειότητα, ότι θα πάμε στα στέκια που μας έλειψαν περισσότερο.
Όπερ και εγένετο. Δάκρυα χαράς χύθηκαν όταν άνοιξε ξανά τις πόρτες του το Galaxy, ειδικά όταν τα χέρια μας ακούμπησαν στο μαξιλαράκι πάνω στην πάρα και το IG feed μας κατακλύστηκε με φωτογραφίες από new age στέκια που στερηθήκαμε. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία άσβεστη δίψα για καινούργιες ανακαλύψεις, είτε για να βρούμε έναν νέο αγαπημένο προορισμό στην πόλη είτε απλώς για να είμαστε ενημερωμένοι στις επόμενες συζητήσεις περί φαγητού και ποτού. Οι νέες αφίξεις στην Αθήνα δεν έχουν ως σκοπό να καλύψουν ό,τι καινούργιο συμβαίνει σε αυτή την πόλη, αλλά να δώσουν τα highlights – μαγαζιά και πρόσωπα τα οποία μάς έκαναν αυτό το κλικ και πού πιστεύουμε ότι έχουν κάτι να μας πουν.
Hot right now
Μία νέα σελίδα ανοίγεται στην υψηλή γαστρονομία με το Delta Restaurant, το νέο εστιατορίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι head chefs, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας δημιουργούν ένα σημείο συνάντησης για τη σκανδιναβική και ελληνική κουζίνας, με βασικό πυλώνα τη βιωσιμότητα και φυσικά την ελευθερία στη δημιουργία.
Τάσος Μαντής
Το όνομα του Τάσου Μαντή ήταν συνδεδεμένο για αρκετό καιρό με τη Hytra, όμως ο ταλαντούχος chef είναι πλέον έτοιμος να παρουσιάσει το δικό του γαστρονομικό εγχείρημα. Σε ένα νεοκλασικό στο Παγκράτι, λοιπόν, ανοίγει τις πόρτες του το Soil, όπου ο chef και ο συνεργάτης του Άλεξ Μουρίδης, θα ξεδιπλώσουν τη φιλοσοφία τους γύρω από το φαγητό και το hospitality. Δύο πεδία που τα κατέχουν πολύ καλά.
Ο Θάνος Προυναρούς μάς συστήνει το In Love Again.
Το In Love Again είναι το νέο project που ετοίμασε ο Θάνος Προυναρούς που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για ένα σύγχρονο boutique ζαχαροπλαστείο με γλυκίσματα επηρεασμένα από την cocktail κουλτούρα του πολυβραβευμένου Baba au Rum (World’s 50 Best Bars) με specialty coffee και καφέ blends αλλά και αλμυρά σνακ. Το In Love Again ειδικεύεται στις κρέμες και τόσο οι σύγχρονες τεχνικές όσο και οι γεύσεις εμπνέονται από cocktails όπως το mai tai και piña colada.
Ένα σύγχρονο boutique ζαχαροπλαστείο.
Παράλληλα, υπάρχει κι ένα φυτοπωλείο, αφιερωμένο στη σύγχρονη ανάγκη και τάση για περισσότερη αισθητική. «Το In Love Again μιλάει για εκείνη τη συναισθηματική κατάσταση που βρίσκεσαι όταν νιώθεις τη δημιουργικότητα να σε κατακλύζει και όλα γύρω σου θα μπορούσαν να είναι ερωτεύσιμα. Έχει μπει επίσης στην τροχιά του να γίνει στο άμεσο μέλλον το πρώτο zero waste κατάστημα εστίασης στη χώρα μας. Μέχρι τότε στηρίζουμε στην πράξη την ανακύκλωση μέσα στον χώρο μας και την πλήρη έλλειψη πλαστικού ή άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών» λέει ο Θάνος Προυναρούς, καλώντας μας να βοηθήσουμε με τη σειρά μας, καθώς όπως τονίζει «Αυτές οι προσπάθειες πετυχαίνουν μόνο με τη συμμετοχική διαδικασία όλης της κοινωνίας».
Κλειτίου 3, Αθήνα
Ζυμωτό ψωμί στα Εξάρχεια, η έκπληξη του Πάνου Ιωαννίδη στα Δυτικά προάστια κι ένα Dim Sum Bar στον Πειραιά
Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ. Ένα microbakery – ένας φούρνος ρωμαϊκού τύπου – ετοιμάζεται στα Εξάρχεια, σε ένα παλιό ξύλινο κτήριο, με την υπογραφή του Αντώνη Καζάκου και την ομάδα του Philos στην κουζίνα. Στο Black Salami, το προζύμι θα έχει την τιμητική του, καθώς θα φτιάχνονται καθημερινά ιδιαίτερες ζύμες με ποιοτικά άλευρα, ενώ δε θα λείπει το brunch με tailor made ψωμιά.
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης
Ο μοντέρνος και ταυτόχρονα μίνιμαλ χώρος του Okio.
Μεσογειακή και ασιατική κουζίνα συναντιούνται στο Okio, το οποίο έρχεται να παρουσιάσει ένα sharing style menu με την επιμέλεια των chef Παναγιώτη Γιακαλή και head chef Βαγγέλη Δαγδελένη. Έντονα, μοντέρνα στοιχεία και μινιμαλιστική διακόσμηση χαρακτηρίζουν τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου. Από την κουζίνα έρχονται δυνατές γευστικές προτάσεις, όπως μοσχαρίσιο συκώτι, συνοδευόμενο από χουρμά με πραλίνα φουντουκιού, χαμομήλι και φρέσκα σύκα, μπάμιες με καλαμπόκι, μανιτάρι σιτάκε και ζωμό από μπέικον και σταμναγκάθι με ημίπαστο σκουμπρί, φουντούκι και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. (Νίκης 33 & Ναυάρχου Νικοδήμου 3)
Μεσογειακή και ασιατική κουζίνα συναντιούνται σε ένα sharing menu στο Okio.
Έναν εκλεκτικό χώρο στήνει ο Πάνος Ιωαννίδης στα δυτικά προάστια που θα εξυπηρετεί τόσο τις δημιουργικές ανησυχίες του, μέσα από ένα εστιατόριο με private χαρακτήρα, αλλά και custom εμπειρίες, όπως για παράδειγμα σεμινάρια μαγειρικής από τον ίδιο. «Τον ονομάζω χώρο ελεύθερης μαγειρικής έκφρασης που θα γίνονται διάφορα δρώμενα» εξηγεί ο chef, δίνοντας μία μικρή γεύση από όλα τα ωραία που θα ακολουθήσουν. Guests chefs, bartenders και σομελιέ θα μπορούν να κάνουν «κατάληψη» του χώρου, ενώ παράλληλα θα διοργανώνονται events με ενδιαφέρουσες θεματικές. Περισσότερα εν καιρώ.
Το Kitschen είναι το νέο dim sum bar που ανοίγει στον Πειραιά.
Στον Πειραιά ανοίγει ένα αυθεντικό dim sum bar με το όνομα Kitschen, με τους Δημήτρη Liem Σπύρο Μινέτο στην κουζίνα και το μπαρ αντίστοιχα. Funky asian στοιχεία και μινιμαλισμός συνδυάζονται σε ένα εστιατόριο που θα μας ξανακαθίσει στην μπάρα για μία άκρως εξωτική εμπειρία. Stay tuned.
Το φαγητό στην μπάρα επιστρέφει στο Kitschen.
Casual διάθεση στην Αθήνα
«Οι θεοί μίλησαν» και κάπως έτσι άνοιξε το Diego στην οδό Ανδριανού, μια ανάσα μακριά από το Θησείο. Η πρώτη περιγραφή που δίνει το μαγαζί, μέσα από τα social media, είναι multicultural fine street food. Σύντομα θα αποκαλυφθούν περισσότερα. Στην οδό Πετράκη το The bar in front of the bar σερβίρει ήδη ποτά και κρύβει εκπλήξεις, ενώ το manouka, το wine bar που βρίσκεται στην ταράτσα του ξενοδοχείου Utopia, βάζει πλώρη για νέα οινικά ταξίδια.
Εδώ, ο Μάνος Στρατάκης και η ομάδα του συγκεντρώνουν ΠΟΠ προϊόντα και γηγενείς ποικιλίες κρασιού απ’ όλη την Ελλάδα, βάζοντας στο επίκεντρο τη σημασία της γεύσης και του χαρακτήρα της κάθε εποχής και του κάθε terroir. Σύντομα, το manouka θα παρουσιάσει τη δική του ετικέτα οίνου σε συνεργασία με καταξιωμένο Έλληνα οινοπαραγωγό εγκαινιάζοντας μια κατηγορία ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων, που θα φέρουν την ταυτότητά του.
Το Manouka ετοιμάζει τη δική του ετικέτα κρασιού.
Το Teras στον Νέο Κόσμο έχει όλα αυτά τα στοιχεία που ευνοούν την αίσθηση της οικειότητας, με πιο βασικό αυτό του κτηρίου. Η μονοκατοικία στην οποία στεγάζεται μεταμορφώθηκε εύκολα σε στέκι κι έτσι ξεκινάς την ημέρα σου από το πρωί για καφέ και αυγά και συνεχίζεις για κρασί, μπύρα, κοκτέιλς και φυσικά bar food.
Θεοδώρητου Βρεσθένη 45
Δεδομένου ότι αρκετά καινούργια μαγαζιά αναγκάστηκαν να κατεβάσουν βίαια ρολά, καθώς το άνοιγμά τους συνέπεσε με την πανδημία και το κλείσιμο της εστίασης, νιώθουμε σαν να ανοίγουν επίσημα τώρα. Η Στοά Φιξ, για παράδειγμα, της Γωγώς Δελογιάννη, δούλεψε μόνο για λίγους μήνες όταν άνοιξε για πρώτη φορά και τώρα κάνει comeback. Σε μία όμορφη στοά της Ομόνοιας, η Γωγώ αναβιώνει μνήμες από τα αθηναϊκά καφενεία, μένοντας πιστή στη νόστιμη και απλή ελληνική κουζίνα με πιάτα όπως κεφτεδάκια, τραχανά και τσουχτή μακαρονάδα.
Αιόλου 112
Βλέποντας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, υπάρχει μία πολυαναμενόμενη άφιξη για την οποία έχουμε κάθε λόγο να ανυπομονούμε: Το Sweet Nolan έρχεται να προστεθεί στο γαστρονομικό σύμπαν του Nolanverse. «Είναι ένα project ενθουσιασμού, όχι μια κίνηση επέκτασης ή εδραίωσης. Γιατί να μην υπάρχει ένα σύγχρονο ζαχαροπλαστείο που δεν θα κάνει απλώς ένα νόστιμο γλυκό αλλά θα αντιπροσωπεύει κάτι; Νομίζω ότι μπορούμε να το στηρίξουμε από πλευράς τεχνογνωσίας και θα γίνει άμεσα, μέσα στο 2021. Αυτό για μένα είναι χαρά, δεν είναι project» είχε πει ο Κώστας Πισιώτης στο Magazine του Νews247.