Οι original Red Hot Chili Peppers
- 3 ΣΕΠ 2012
Η μουσική των Red Hot Chili Peppers μπορεί να σου φαίνεται ανιαρή. Μπορεί πάλι να σου φαίνεται φοβερά ενδιαφέρουσα και ανεβαστική. Δύσκολο όμως να σου φανεί καυτερή. Γιατί καυτερές δικαιούνται να είναι μόνο οι αυθεντικές red hot chilli peppers.
Δεν ξέρω ποια η σχέση σου με τα καυτερά και ποια η ανοχή σου στις πικάντικες γεύσεις. Στην παρακάτω λίστα που ετοίμασε το ONEMAN θα βρεις σίγουρα πιπεριές που ανέχεται το στομάχι ενός μωρού αλλά και πιπεριές που θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στις λίστες βασανιστηρίων για να τις καταναλώσεις.
Η απλή τους διαφοροποίηση έγκειται στο σημαντικότατο ερώτημα “πόσο καίνε”. Ευτυχώς για αυτή την απορία έχουμε σίγουρα να δώσουμε μια απάντηση χάρη στην κλίμακα Scoville. Την κλίμακα με την οποία μετράται η spicyness της εκάστοτε πιπεριάς.
Θα μιλήσουμε για πιπεριές λοιπόν. Κόκκινες πιπεριές. Ξεκινώντας από τις πλέον ήπιες για να φτάοσυμε στις πολύ πολύ καυτερές.
Bell pepper
Βαθμοί Scoville: 0
Η πλέον ήπια πιπεριά που θα βρεις στην αγορά. Δεν θα την δεις σε πολλά φαγητά αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον σε δημιουργείς που έχουν ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές. Κάποιες νοικοκυρές την χρησιμοποιούν και για τα γεμιστά αλλά προτιμούν την πράσινη και όχι την κόκκινη.
Cubanelle
Βαθμοί Scoville: 0
Γλυκιά πιπεριά, εξίσου αδιάφορη με την Bell αλλά σίγουρα πιο ευπαρουσίαστη με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αρκετά στην Δομινικανή κουζίνα.Οι πιο πολλές παράγονται στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Banana pepper
Βαθμοί Scoville: 100-900
Με ιδιαίτερο σχήμα που έδωσε άλλωστε και το όνομα σε αυτή την πιπεριά, θα την βρεις κυρίως σε βάζα ως πίκλα αλλά και να συνοδεύει kebab, λιβανέζικα αλλά και πιο ευρωπαϊκά πιάτα αντικαθιστώντας τα peperoncini.
Pepperoncini
Βαθμοί Scoville: 100-900
Πιπεριές που παράγονται κυρίως στην Ιταλική εξοχή και συνοδεύουν πάρα πολλά ιταλικά πιάτα και σάλτσες. Το pepperoncini ξεκινά με ένα κίτρινο χρώμα και όσο ωριμάζει τόσο σκουραίνει, καταλήγοντας σε κόκκινη στα “γεράματά” της. Προσωπικά προτιμώ τα ώριμα κόκκινα peperoncini που βρίσκεις και αποξηραμένα.
Pimiento ή Cherry pepper
Βαθμοί Scoville: 100-900
Μεγαλύτερες σίγουρα από κεράσια με τα οποία τις παρομοιάζουν αλλά αρκετά στρογγυλές σε σχήμα, αυτές οι πιπεριές χρησιμοποιούνται κυρίως για να “γεμίζουν” πράσινες ελιές και σαν συστατικό στο τυρί “Pimento cheese”, αρκετά δημοφιλές στις ΗΠΑ.
Anaheim pepper
Βαθμοί Scoville: 1.000-2.500
Το όνομα δόθηκε όταν ένας αγρότης έφερε αυτή την ποικιλία πιπεριάς στην περιοχή Anaheim της Καλιφόρνια. Παράγονται εκεί αλλά και στο New Mexico. Στο New Mexico (ω τι έκπληξη!) είναι ακόμα πιο καυτερές.
Espelette
Βαθμοί Scoville: 3.500-8.000
Ευρωπαϊκή κόκκινη πιπεριά και μάλιστα αρκετά καυτερή όπως βλέπεις. Καλλιεργείται στα γαλλικά εδάφη των Πυρηναίων, περιοχή που ανήκει στους Βάσκους. Έφτασε στην Ευρώπη από την Νότιο Αμερική τον 16ο αιώνα. Τότε την χρησιμοποιούσαν μόνο για τις φαρμακευτικές τις ιδιότητες. Πλέον έχει αντικαταστήσει το μαύρο πιπέρι στην κουζίνα των Βάσκων.
Serrano
Βαθμοί Scoville: 10.000-23.000
Καλλιεργείται σε δύο επαρχίες του Μεξικό και είναι από τις αρκετά καυτερές πιπεριές που χρησιμοποιείται συχνά σε κουζίνα. Ενδεικτικό ότι είναι αρκετά πιο καυτερή από την συνηθισμένη πράσινη Jalapeno. Θα βρεις αυτή την πιπεριά σε διάφορα χρώματα και παράγονται γύρω στις 180.000 Serranos ετησίως.
Tabasco
Βαθμοί Scoville: 30.000-50.000
Μικρή πιπερίτσα που χρησιμοποιείται κυρίως για την Tabasco sauce. Ξέρεις αυτή που βρίσκεις στα αμερικάνικα εστιατόρια και δεν βάζεις ποτέ. Ή αυτή που βάζεις για να φτιάξεις ένα σωστό Bloody Mary.
Cayenne
Βαθμοί Scoville: 30.000-50.000
Ομώνυμη μιας πόλης στη Γαλλική Γκουιάνα, την βρίσκεις κυρίως σε μορφή σκόνης να χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε φαγητά και ψητά. Εντάξει, καίει πολύ οπότε δεν παίζουμε με την Cayenne. Παίζουν οι Ινδοί, οι Κορεάτες και οι Κινέζοι που την αντέχουν.
Thai chili ή Bird’s Eye
Βαθμοί Scoville: 50.000-100.000
Παράγεται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία και πιο συγκεκριμένα στην Ινδία και την Σρι Λάνκα, όπου χρησιμοποιείται για να υποκαταστήσει τα πράσινα τσίλι που είναι πιο δυσεύρετα. Στην Ταϋλάνδη εκτιμούν λέει τη φρουτώδη γεύση της. Αν καταλάβεις γεύση στο πιάτο σου από το κάψιμο.
Piri piri
Βαθμοί Scoville: 50.000-100.000
Ασχοληθήκαμε και παλαιότερα μαζί της όταν ψάχναμε περίεργες sauce για να συνοδεύσεις το κρέας σου. Φυτρώνει σε διάφορες αφρικανικές χώρες και χρησιμοποιείται αρκετά στην αφρικανική κουζίνα αν και πολύ καυτερή.
Habanero chili
Βαθμοί Scoville: 100.000-350.000
Από τις αρκετά καυτερές της κατηγορίας “chili peppers”. Και αυτές ξεκινούν πράσινες σε χρώμα και κοκκινίζουν όσο ωριμάζουν. Προέρχονται από την περιοχή Amazonas αλλά πλέον παράγονται σε διάφορες περιοχές του Μεξικό. Οι ντόπιοι την τοποθετούν και σε μπουκάλια τεκίλας ή mezcal για ορισμένους μήνες για να δώσουν μια πιο πιπεράτη γεύση στο ποτό τους.
Naga Viper Pepper
Βαθμοί Scoville: 1,382,118
Συγκεκριμένοι βαθμοί στην κλίμακα αυτή τη φορά γιατί είναι οι βαθμοί που της είχαν δώσει και το ρεκόρ Γκίνες σε βάρος της Infinity Chili. Και οι δύο καλλιεργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για να σπάσουν ρεκόρ. Φυσικά και δεν χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Κανενός.
Trinidad Moruga Scorpion
Βαθμοί Scoville: 2.009.231
Γελάει ο κόσμος πια σε αυτά τα ύψη της κλίμακας αλλά αυτή κυρίες και κύριοι είναι η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου. Και είναι φυσικά κόκκινη. Κανένας Kiedis.