Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Όταν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν cheesecake

Κι όμως πριν από 2.000 χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μία συνταγή που έμοιαζε με το σημερινό πασίγνωστο γλυκό.
Μπορεί το cheesecake να είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκά στον κόσμο και ίσως το πιο αγαπημένο των Αμερικανών, ωστόσο όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μια συνταγή που έχει πολλές ομοιότητες με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, παρασκευαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες χιλιάδες χρόνια πριν.

Το όνομα του γλυκού, που έμοιαζε με το cheescake και αποτελεί τον πρόγονό του, ονομαζόταν ‘πλακούντας’. Με την ονομασία πλακουντοποιϊκόν σύγγραμμα ήταν γνωστή η συνταγή για την παρασκευή του. Συγκεκριμένη αναφορά αυτού του γλυκού υπάρχει στους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου, και ένα σχετικό σύγγραμμα αποδίδεται στον Αίγιμο, ενδεχομένως τον αρχαίο Έλληνα ιατρό του 6ου αιώνα π.Χ. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και από τον Αρχέστρατο στα συγγράμματα γαστρονομίας του κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., όπου το γλύκισμα αποτελείται από διάφορα επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι και μαλακό τυρί.

Όσον αφορά τη συνταγή των αρχαίων Ελλήνων, αρχικά έλιωναν το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και με βρεγμένο αλεύρι σίτου, δηλαδή χυλό. Το ζέσταιναν στη φωτιά και το σέρβιραν όταν κρύωνε. Συνήθως, το προσέφεραν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, για να τους βοηθήσει στα αγωνίσματα και να έχουν ενέργεια. Παράλληλα, θεωρείτο και το γλυκό του γάμου, το οποίο προσέφερε η νύφη στους φίλους του συζύγου της.

Αρκετά χρόνια αργότερα, οι Ρωμαίοι πήραν τη συνταγή του πλακούντα και προσέθεσαν αυγά, κάνοντάς της ακόμη πιο διάσημη και σε άλλες περιοχές της αυτοκρατορίας τους.

Η κλασική συνταγή του cheesecake, που όλοι γνωρίζουμε σήμερα και έχουμε δοκιμάσει, ήταν μια έμπνευση του Νεοϋορκέζου William Lawrence το 1872, ο οποίος μάλιστα την πέτυχε κατά λάθος.

Exit mobile version