Όταν οι (Έλληνες) χρήστες του TikTok ενοχλήθηκαν από μία ζεστή σοκολάτα στην Αλβανία
Ένα φλιτζάνι σοκολάτα θα έπρεπε να είναι αντίδοτο στον ρατσισμό. Κάποιοι στο TikTok μπερδεύτηκαν πολύ.
- 13 ΦΕΒ 2024
Αν μου έλεγε κανείς ότι ένα βίντεο με ένα φλιτζάνι ζεστής, παχύρευστης σοκολάτας θα δέχονταν ρατσιστικά σχόλια, δεν θα το πίστευα. Για ακόμα μία φορά όμως οι χρήστες – εν προκειμένω Έλληνες – του TikTok, έρχονται να με διαψεύσουν. Όταν η @denisalidiab μοιράστηκε ένα βίντεο όπου ανακάτευε τη σοκολάτα της, δεν φανταζόταν ότι θα δεχόταν όλον αυτόν τον αρνητικό σχολιασμό. Για τα πρακτικά, συνόδευσε την ανάρτηση της με hashtags που υποδείκνυαν ότι η συγκεκριμένη ζεστή σοκολάτα, καταναλώθηκε στην Αλβανία.
Οι χρήστες – κριτές της πλατφόρμας έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά το ρόφημα και με καθόλου εμπεριστατωμένες απαντήσεις, να τονίσουν ότι αυτό δεν είναι σοκολάτα. Γιατί φαντάζομαι ότι δίπλα στην ιδιότητά τους υπάρχει και αυτή του σοκολατοποιού. Δεν ανέχονται τίποτα λιγότερο από τη Ζιλιέτ Μπινιός στο Chocolat που κι αυτή βέβαια είδε κι έπαθε ως Vianne Rocher για να πείσει τους συγχωριανούς της να δουν λίγο πέρα από τη μύτη τους και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Φαντάζομαι επίσης ότι γνωρίζουν όλα τα είδη της σοκολάτας, την περιεκτικότητα σε κακάο, λιπαρά, και όλα τα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μία συνταγή.
Στην πραγματικότητα, σε όποιο μέρος του κόσμου και να ταξιδέψετε θα βρείτε διαφορετικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος για τη σοκολάτα. Πρόσφατα, στην Μπολόνια έφεραν στο τραπέζι μας μία σοκολάτα αρκετά διαφορετική. Σύντομα, ανακάλυψα ότι ήταν παχύρρευστη, τόσο παχύρρευστη που σερβιρίστηκε με κουτάλι, επειδή ακουμπούσε στα όρια μεταξύ φαγώσιμης και πόσιμης, και ήταν αρκετά γλυκιά. Ήταν σερβιρισμένη σε μικρότερα φλιτζάνια και κάθε γουλιά ήταν τόσο βαθιά που ήταν μία διαφορετική εμπειρία.
Η ζεστή σοκολάτα από την Αλβανία, που φτιάχνεται με τη μηχανή του εσπρέσο, μοιάζει πάρα πολύ λοιπόν με την ιταλική εκδοχή. Κι ενώ θα έλεγε κανείς ότι στη θέα μιας ζεστής, λαχταριστής σοκολάτας θα έβλεπες από κάτω καρδούλες και άλλα τέτοια συναφή, τα σχόλια είναι ως επί το πλείστον ρατσιστικά, χωρίς να λείπει η ειρωνεία και ο μισογυνισμός, τα οποία καλύπτονται ως συνήθως κάτω από το κακό χιούμορ. Σίγουρα ο μανδύας της διαδικτυακής ανωνυμίας κάνει τα πάντα πιο εύκολα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι χρήστες του TikTok είναι και μέλη της κοινωνίας. Αλήθεια, τόσο πρόβλημα για μία σοκολάτα;
Είτε πρόκειται για ένα καινούργιο πιάτο είτε για το μαγείρεμα μαζί, το φαγητό υποτίθεται ότι φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά μέσω κοινών εμπειριών. Γίνεται αφορμή για συζήτηση, ειδικά όταν υπάρχει κάτι καινούργιο και διαφορετικό να δοκιμάσεις. Κάθε φορά που τρώμε, δημιουργούμε τις ταυτότητές μας, δημιουργούμε σχέσεις και διαμορφώνουμε τις κοινότητές μας, από τοπικό έως παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Γάλλος γαστρονόμος Brillat-Savarin, έλεγε στις αρχές του 18ου αιώνα: «Πες μου τι τρως για να σου πω ποιος είσαι». Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα από το βιβλίο “Politics of Food”, υπάρχει η ιδέα ότι το φαγητό χρησιμεύει ως διακριτικός δείκτης της κοινωνικής ταυτότητας. Την εποχή που έγραφε Brillat-Savarin, η διατροφή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αντανακλούσε βαθιές συνδέσεις με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν και με τις πολιτιστικές παραδόσεις στις οποίες είχαν γεννηθεί. Οι διατροφικές συνήθειες ήταν τόσο χαρακτηριστικές όσο και οι διάλεκτοι και οι προφορές με τις οποίες μιλούσαν οι άνθρωποι.
Το φαγητό μάς συνδέει ακόμα με τόπους, ανθρώπους και καταστάσεις. Το φαγητό είναι συμπεριληπτικό. Ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να κρύβει όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις. Αυτό με το οποίο δεν μπορεί και δεν θέλουμε να ταυτιστεί είναι ο ρατσισμός. Κρατήστε τα λυπηρά σας σχόλια για τον εαυτό σας, εμείς θα συνεχίσουμε να πίνουμε και να τρώμε σοκολάτες όπου και όπως θέλουμε.