Πέντε κεράσματα που δεν μπορείς να αποφύγεις
- 1 ΜΑΡ 2019
Είναι πολλά εκείνα τα στοιχεία που κάνουν εμάς τους Έλληνες να ξεχωρίζουμε από τους άλλους λαούς. Αν ξεκινήσουμε να τα αναλύουμε θα μας πάρει χρόνο, γι’ αυτό θα σταθούμε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο συναντάς συχνά (έως και καθημερινά) εκεί έξω. Αυτό θα μπορούσε να είναι η φιλοξενία, αλλά δεν είναι. Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με το ελληνικό κέρασμα.
Κάπου, κάπως, κάποτε θα έχεις βρεθεί σε τραπέζι, στο οποίο υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι από δύο ή και τρεις – αν το τραπέζι είναι μεγάλο – “εθελοντές” που επιμένουν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Το κάναμε παλιά, το κάνουμε και τώρα κι ας μας έχει χτυπήσει, εδώ και χρόνια, την πόρτα η οικονομική κρίση. Η καλοπέραση δεν λογαριάζει χρήματα.
Κι εσύ το ίδιο δεν κάνεις όταν είσαι με φίλους ή με το κορίτσι σου ή στο πρώτο ραντεβού;
Υπάρχουν βέβαια και οι φορές που γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή δεν είσαι εσύ αυτός που κερνά, αλλά αυτός που τον κερνάνε. Και μάλιστα, σε κάποιες καταστάσεις, είναι τόσο δύσκολο να πεις όχι, που δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο, πέρα από το να το απολαύσεις.
Σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις θα “δεις” και τον εαυτό σου.
Το οικογενειακό κέρασμα
Πώς μπορείς να πεις “όχι” στον αγαπημένο σου θείο ή παππού που θέλει τόσο πολύ να σε κεράσει έναν καφέ ή φαγητό; Είτε επειδή κέρδισε η αγαπημένη του ομάδα και έχει κέφια, είτε επειδή πήρε unexpected χρήματα ή για χίλιους άλλους λόγους. Αυτό δεν σε απασχολεί. Ξέρεις ότι το κάνει με την καρδιά του, ξέρεις πόσο σε αγαπάει και πόσο το θέλει, οπότε απλά το απολαμβάνεις και λες “ευχαριστώ”.
Typical για μια ελληνική οικογένεια.
Το κέρασμα του αφεντικού
Το αφεντικό σήμερα έχει κέφια επειδή έκλεισε ένα πολύ καλό deal και κερνάει πίτσες όλη την εταιρία! Θες δεν θες, ένα κομματάκι θα το πάρεις γιατί μπορείς να πεις “όχι” στο αφεντικό σου; Ε όχι. Και εδώ που τα λέμε, σε “χαλάει” να αφήσεις λίγο στην άκρη το ταπεράκι με τις φακές που είχες για μεσημεριανό και να φας την αγαπημένη σου πίτσα; Εμάς, πάντως, δεν θα μας χάλαγε καθόλου.
Καλή όρεξη!
Το ‘καλοκέρασμα’ του efood
Αράζεις με τον κολλητό σου, το κορίτσι σου ή τον συνάδελφο, αναλύοντας όσα έγιναν στη δουλειά την ημέρα που πέρασε και σας έρχεται η όρεξη για ένα καφεδάκι ή νιώθετε μια λιγούρα. Και κάπως έτσι ξεκινά η αναζήτηση για το τι να παραγγείλετε. Αν είστε αναποφάσιστοι αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει ώρα.
Μπαίνεις στο efood από όπου κι αν βρίσκεσαι είτε από κινητό είτε από desktop και ξεκινάς την αναζήτηση.
“Αυτό είναι καλό, έχω δοκιμάσει”. “Σε αυτό φτιάχνουν καταπληκτικά burgers”. “Μ’ αρέσει πολύ ο καφές που φτιάχνουν εδώ”. Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που θα ακουστούν. Υπομονή και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Κι εκεί που ψάχνεις, ξαφνικά βλέπεις το φίλτρο “1+1 προσφορές”. Χαμός!
Ό,τι τραβάει η όρεξή σου, ό,τι θες τόσο εσύ όσο και ο διπλανός σου, παίρνεις 1 και 1 κερασμένο. Το κερνάει το efood. Απλά επιλέγεις το φίλτρο και βρίσκεις ξεχωριστές προτάσεις και εκατοντάδες προσφορές σε περισσότερα από 1.000 καταστήματα. Εδώ δεν μιλάμε για περιορισμούς, αφού πραγματικά οι επιλογές είναι αμέτρητες. Δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ναι, αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Παίρνετε δύο, πληρώνετε ένα. Υπάρχει κάτι πιο τέλειο;
Το κέρασμα ‘της χάρης’
Δεν “ψηνόσουν” καθόλου, αλλά έκανες τη χάρη στον κολλητό σου και πήγατε να δείτε αυτή την ταινία που ήθελε τόσο πολύ. Είσαι Ολυμπιακός, αλλά πήγες με τον ΑΕΚτζή αδερφό σου στο ΟΑΚΑ για να δείτε το ματς της ΑΕΚ. Δεν είχες καμία όρεξη, αλλά έμεινες στο σπίτι για το οικογενειακό τραπέζι που οργάνωσε η μαμά σου και σε ήθελε εκεί. Αλήθεια τώρα, δεν σου αξίζει ένα κέρασμα για όλα αυτά; Το λιγότερο!
Επειδή σου αξίζει, θα το έχεις. Κοίτα μην πεις “όχι” όταν ο κολλητός ή ο αδερφός σου ή οποιοσδήποτε άλλος σε ευχαριστήσουν για τις “θυσίες” σου λέγοντας “κερνάω καφεδάκι” ή “κερνάω σουβλάκι”.
Το κέρασμα γενεθλίων / γιορτής
Το πιο συνηθισμένο και must κέρασμα. Καφές, ποτό, σινεμά, φαγητό, γλυκό. Ό,τι και να περιλαμβάνει το κέρασμα γενεθλίων ή γιορτής είναι ένα κέρασμα που “τιμά” αυτόν που το δέχεται. Σκέψου ότι ανήκεις σε μια ιδιαίτερη λίστα, με τους ανθρώπους που θα γιορτάσουν μαζί με τον εορταζόμενο την ημέρα. Αγαπημένο κέρασμα που το απολαμβάνεις (cheer up, γιορτή έχουμε!) και φυσικά δεν παραλείπεις να δώσεις και τις ανάλογες ευχές.
Όταν πηγαίναμε σχολείο, οι μέρες που κάποιος από τους/τις συμμαθητές/συμμαθήτριες μας είχε γιορτή ή γενέθλια ήταν οι αγαπημένες μας. Μεγαλώνοντας δεν άλλαξαν και πολλά. Το ίδιο πάνω – κάτω γίνεται και στο γραφείο, όταν την ώρα που είσαι “πηγμένος” στη δουλειά κάνεις ένα μικρό διάλειμμα για το καθιερωμένο εορταστικό κέρασμα. Το ίδιο και στην καθημερινότητά σου, όταν μέσα στη ρουτίνα, ο κολλητός σου σε καλεί σπίτι να παραγγείλετε και να σε κεράσει για τα γενέθλιά του. Δεν γίνεται να πεις “όχι”.
Όπως και να ‘χει, είτε είσαι εσύ αυτός που κερνάς, είτε είσαι στην απέναντι όχθη και δέχεσαι το κέρασμα, δεν χρειάζεται κάποια αφορμή ή κάποια ειδική περίσταση για να το κάνουμε. Απλά μπες στο efood και θα καλοκεράσεις!