Πέντε πιάτα που καλό είναι να αποφύγεις στο εστιατόριο
Στην επόμενη έξοδο για φαγητό, θυμήσου ότι έχεις όντως βγει για φαγητό. Δικαιούσαι, λοιπόν, να φας κάτι πραγματικά καλό.
- 15 ΝΟΕ 2016
Αυτό το κείμενο
δεν αφορά στην τακτική επίσκεψη στο
ταβερνάκι της γειτονιάς, ούτε στην
καθιερωμένη οικογενειακή μάζωξη σε
κάποιο εξοχικό κέντρο. Έχει να κάνει με
την έξοδο σε ένα λίγο ‘καλύτερο’ εστιατόριο.
Εκεί όπου μπορεί να πας με τη σύντροφό
σου, τους φίλους σου ή τους γονείς σου,
αλλά το κυρίως θέμα δεν θα είναι αυτοί,
αλλά το φαγητό αυτό καθαυτό.
Την επόμενη
φορά, λοιπόν, που θα αποφασίσεις να
κλείσεις τραπέζι σε σε ένα τέτοιο
εστιατόριο για να ξοδέψεις εκεί το χρόνο
και τα χρήματά σου, κράτα πέντε απλά
tips που ίσως σε βοηθήσουν
να γλιτώσεις από δυσάρεστες εκπλήξεις.
Με δύο λέξεις, Μην Παραγγείλεις:
Την μπριζόλα
καλοψημένη
Όλοι οι σεφ του
κόσμου θα συμφωνήσουν ότι όλες οι well
done μπριζόλες του κόσμου είναι ίδιες.
Γενικά, όλα τα καλοψημένα κρέατα έχουν
την ίδια γεύση: αυτή της θράκας. Μια
medium μπριζόλα θα αναδείξει
τόσο την ποιότητα του κρέατος όσο και
τη μαστοριά του σεφ / ψήστη. Για να στο
πούμε διαφορετικά, μια medium
μπριζόλα θα αξίζει τα λεφτά της. Την
καλοψημένη θα τη φας και θα την
ευχαριστηθείς με πολύ λιγότερα χρήματα
απ’ το ντιλίβερι ή στη χασαποταβέρνα
της γειτονιάς.
Το μπιφτέκι Kobe
Κρέατα όπως το Kobe
παραείναι ακριβά και σπάνια. Αυτός
είναι και ο λόγος που σερβίρονται σε
κάτι απειροελάχιστες μερίδες που δεν
χορταίνουν ούτε στρουμφάκι. Πολύ λίγα
εστιατόρια στον πλανήτη έχουν την
(οικονομική) άνεση να αλέθουν τέτοια
κρέατα για να φτιάχνουν μπέργκερ. Και
όσα το κάνουν, τα χρεώνουν μια περιουσία.
Την επόμενη φορά που θα δεις στο μενού
τέτοιο μπέργκερ, μη μασήσεις. Παράγγειλε
κάτι άλλο, για να φας αυτό που όντως
επέλεξες.
Το ψάρι τη Δευτέρα
Αυτό είναι ένα
από τα πολλά βρόμικα μυστικά που μπορείς
να μάθεις παρακολουθώντας τις εκπομπές
του Anthony Bourdain: Πολλά
εστιατόρια παραγγέλνουν τα ψάρια τους
την Παρασκευή για να καλυφθούν για το
Σαββατοκύριακο, οπότε τη Δευτέρα
σερβίρουν ό,τι έχει περισσέψει. Εννοείται
ότι από τον καχύποπτο κανόνα του Bourdain
εξαιρούνται οι νησιωτικές ή οι
παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες.
Το κοτόπουλο
Εδώ δεν υπάρχει
καμία παγίδα. Μόνο η προφανής διαπίστωση
ότι το κοτοπουλάκι μπορείς να το φας
και σπίτι σου, είτε απ’ τα χεράκια σου,
είτε απ’ τα χεράκια της καλής σου, είτε
απ’ τα χεράκια του ντιλιβερά. Μη χαραμίζεις
μια έξοδο σε εστιατόριο για να παραγείλεις
το πιο εύκολο πιάτο.
Αυτό, αλλά χωρίς
αυτό, αν γίνεται να βάλουμε στη θέση του
αυτό
Αν δεν έχεις
αλλεργία σε συγκεκριμένα τρόφιμα /
συστατικά, μην ‘πειράζεις’ τα πιάτα του
μενού. Ο σεφ, που κάτι παραπάνω ξέρει
από σένα, αφιέρωσε χρόνο και τεχνογνωσία
για να τα συνθέσει. Αν σε εμπνεύσει ένα
πιάτο, δοκίμασέ του. Μην του βγάζεις,
όμως, τις ελιές για να προσθέσεις στη
θέση τους κάστανα. Ή, ξερωγώ, πιπεριές.
Αν θέλεις τόσο πολύ να φας πιπεριές
διάλεξε κάποιο άλλο πιάτο, που θα τις
συμπεριλαμβάνει έτσι κι αλλιώς. Δώσε
μια δίκαιη ευκαιρία στον άνθρωπο που
σου μαγειρεύει να δείξει τις ικανότητές
του. Δεν είναι όλα τα πιάτα πίτσα.