© Shutterstock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά, τι τρώνε όσοι είναι pescatarians;

Όσα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διατροφή και τα οφέλη της για τον οργανισμό.
Η pescatarian διατροφή, που προέρχεται από το ιταλικό “pesce” – «ψάρι», περιλαμβάνει ψάρια και οστρακοειδή ως μοναδική πηγή πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας, όπως βοδινό, χοιρινό ή αρνί, και το κοτόπουλο είναι εκτός συζήτησης. Οι pescatarians έχουν την επιλογή να συμπεριλάβουν αυγά και γαλακτοκομικά στη διατροφή τους (“lacto-ovo-pescatarian” diet), αλλά εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα σε φυτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Δεν υπάρχουν κανόνες για την ποσότητα των ψαριών που καταναλώνονται, παρά μόνο ότι επιτρέπονται.

Η pescatarian διατροφή είναι κάτι περισσότερο από μία τάση των ημερών, καθώς ιστορικά υπάρχει σύνδεση με τη θρησκεία. Η εν λόγω δίαιτα ακολουθούταν τόσο ως πρακτική αποχής όσο και ως μορφή ευλάβειας, όταν έπρεπε να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά σε περιόδους νηστείας, για να παρέχει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Γιατί να γίνει κάποιος pescatarian

Σήμερα, τα κίνητρα για γίνει κάποιος pescatarian είναι ποικίλα. Οι υποστηρικτές αναφέρουν το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων ως επιτακτικά επιχειρήματα για τη μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και πουλερικών, σημειώνοντας ότι απαιτούνται πολλοί πόροι για τη στέγαση, τη διατροφή και την επεξεργασία των ζώων. Οι τοξικοί ρύποι και τα απόβλητα από την εκτροφή ζώων είναι ένα άλλο σημείο διαφωνίας για όσους ανησυχούν για την ευημερία του πλανήτη (αν και η αλιευτική βιομηχανία μπορεί επίσης να είναι προβληματική, με την υπεραλίευση και τις εκπομπές καυσίμων από αλιευτικά σκάφη που βλάπτουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα).

Τα οφέλη της διατροφής

Ένα ακόμα επιχείρημα είναι οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μια δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας και πουλερικά σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Τα ψάρια, όπως υποστηρίζεται, μπορούν να παρέχουν τα ίδια υγιεινά θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα εξαλείφουν όσα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Επομένως, μια pescatarian διατροφή προβάλλεται ως ηθική εναλλακτική λύση για τη μείωση του κρέατος, ενώ παράλληλα παρέχει τις ίδιες πρωτεΐνες και πολλά άλλα.

Pescatarian Vs Vegetarian

Η κατηγοριοποίηση της pescatarian διατροφής ως ένα είδος χορτοφαγικής δίαιτας έχει προκαλέσει κάποιες διαμάχες. Είναι ενδιαφέρον ότι η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρεται συχνά σε αυτή τη διατροφή ως “pesco-vegetarian”, υπονοώντας ένα στυλ χορτοφαγίας με το πρόσθετο μπόνους θαλασσινών. Πράγματι, οι pescatarians συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πολλά από τα ίδια τρόφιμα που μπορούν να φάνε και οι χορτοφάγοι. Άλλες σύγχρονες πηγές όμως ισχυρίζονται ότι μια χορτοφαγική διατροφή αποκλείει κάθε είδους κρέατος κι έτσι οι δύο δίαιτες διαφέρουν. Για μερικούς, η pescatarian διατροφή είναι ένα βήμα προς την απόλυτη χορτοφαγία.

Ένας έντονος προβληματισμός που ακολουθεί τη συγκεκριμένη διατροφή είναι ότι η σύνδεση κάποιων ψαριών με τα βαρέα μέταλλα. Η σύσταση των ειδικών είναι να προτιμώνται τα μικρά ψάρια και να αποφεύγονται τα μεγάλα και λιπαρά. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η προέλευση και ο τόπος ανάπτυξής των ψαριών, όπως το αν είναι ανοιχτής θαλάσσης ή ιχθυοτροφείου ή από κάποια τοποθεσία όπου έχει συμβεί σημαντική ρύπανση από βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος.

Τα καλά νέα είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλό να μαγειρεύεις ψάρια και θαλασσινά από ό, τι έχεις στο μυαλό σου και συχνά απαιτείται λιγότερος χρόνος. Τα ψάρια μπορούν ακόμη να παρασκευαστούν «ωμά», όπως στο σήμα κατατεθέν πιάτο του Περού, το ceviche. Η χρήση ενός όξινου στοιχείου, όπως ο χυμός λεμονιού ή το λάιμ, συμβάλει ώστε να μαγειρευτεί το ψάρι και το κάνει τόσο ασφαλές στην κατανάλωσή του όσο και νόστιμο. Όσο για τυχόν leftovers, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψαροκροκέτες. Η αλήθεια είναι ότι σε μία pescatarian διατροφή μπορείς να γίνεις όσο δημιουργικός θέλεις, βρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπος να συνδυάσεις φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά με ψάρια και θαλασσινά.

Exit mobile version