Πικ νικ, δεύτερες ευκαιρίες και το ελληνικό αρχιπέλαγος στην τελευταία ημέρα judging
Πέφτει η αυλαία του judging για τη δεύτερη φάση του World Class bartender of the year 2016 και όλοι ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα.
- 23 ΑΠΡ 2016
Η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα ενός πολύ όμορφου ταξιδιού σε γεύσεις, αρώματα, ελληνικά προϊόντα και φυσικά “Fruits & Plants” που ήταν και η θεματική της δεύτερης φάσης. Οι κριτές μας, Stephanie Jordan και Ago Perrone, είναι πλέον επιφορτισμένοι μα το δύσκολο έργο του να καταλήξουν στο ποιοι είναι οι έξι που θα πάρουν το εισιτήριο για τον ελληνικό τελικό. Εκεί, θα συναντήσουν φυσικά τους άλλους έξι φιναλίστ που είχαν προκύψει λίγους μήνες νωρίτερα, στην πρώτη φάση του World Class bartender of the year 2016.
Το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν αρκετά υψηλό και έτσι, αυτές οι πέντε ημέρες judging ανέδειξαν περίτρανα και τη δυναμική του ελληνικού bartending. Με τους συμμετέχοντες να φορούν τα καλά τους και να προσπαθούν να κερδίσουν μία θέση στον φετινό τελικό.
Πάμε να δούμε πώς κύλησε η Πέμπτη ημέρα judging.
Η Λορέτα Τόσκα με το La Primavera (Theory bar and more)
Ένα ανοιξιάτικο πικ νικ στον κήπο, πουλιά να κελαηδούν και μια μικρή κουμκουατιά δίπλα στην Λορέτα και το καλάθι με τα συστατικά της. Η έμπνευσή της έρχεται από την βιολόγο Rachel Garcon και το βιβλίο της “Silent Spring”. Είναι η πρώτη στη δεκαετία του 60 που δίδασκε ότι οι άνθρωποι δεν είναι ανώτεροι από τα ζώα και τα φυτά, ότι είναι ισάξιο μέρος του περιβάλλοντος. Η Λορέτα μιλά για το πώς η έμπνευσή της έρχεται και από τον Don Julio Gonzalez και την επιμονή του στους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους δημιουργείται η τεκίλα Don Julio. Το όνομα του ποτού της είναι συνώνυμο με το όνομα του αποστακτηρίου, το “La Primavera” το οποίο σημαίνει Άνοιξη. Μόνο που η Λορέτα, σε αντίθεση με το βιβλίο, θέλει μία δυνατή άνοιξη.
Για το ποτό της χρησιμοποιεί μόνο 2 συστατικά, 60 ml τεκίλα Don Julio Reposado και 70 ml από ένα σπιτικό fermented cordial από κουμ κουάτ. Κάνει rim το ποτήρι με λίγο λεμόνι και γαρνίρει με ένα άνθος λεμονιάς που κόβει από το δέντρο δίπλα της.
O Στέλιος Μαγουλάς με το Second chance (Bootleg)
Ο Στέλιος μιλά στους κριτές μας για την οικογένεια της βότκας Ketel One, την οικογένεια Nolet και πώς εργάστηκαν ακούραστα στηρίζοντας το όραμά τους, χρησιμοποιώντας μόνο πρώτες ύλες από την Ολλανδία. Ο Στέλιος είχε ένα σοβαρό ατύχημα πριν λίγο καιρό και αφιερώνει το ποτό του σε έναν φίλο του που του είπε ότι ο καλύτερός του φίλος είναι ο χρόνος. Το όνομα του ποτού του, νομίζω καταλαβαίνετε από πού πηγάζει.
Για μεζούρα χρησιμοποιεί ένα φλυτζανάκι ελληνικού καφέ και μου ζητά να γράψω τα συστατικά βάση αυτής της μεζούρας. Για το ποτό του προσθέτει σε ένα multi, 1 φλυτζανάκι βότκα Ketel One, 1 φλυτζανάκι σιρόπι από περγαμόντο και μέλι, 2 φλυτζανάκια γάλα αμυγδάλου και 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα με μπανάνες, καφέ και ζάχαρη από καρύδα. Σερβίρει σε νεροπότηρα και γαρνίρει με κόκκους καφέ.
Ο Ανδρεάς Δημόπουλος με το Omeopathy (Moustaki bar)
Η ομοιοπαθητική είναι η κύρια πηγή έμπνευσης του Ανδρέα, μαζί με το τζιν Tanqueray No. Ten ακριβώς γιατί στην παραγωγή του ο σεβασμός στη φύση είναι κυρίαρχο στοιχείο. Ο Ανδρέας μιλά για την ιστορία και τα στοιχεία από τα οποία αντλεί την έμπνευσή του από το τζιν Tanqueray No. Ten, αλλά και για τον Enzo Nastati, έναν γεωλόγο που έγραψε μια θεωρία ομοιοδυναμικής καλλιέργειας.
Σε μία κανάτα με πάγο βάζει 40 ml τζιν Tanqueray No. Ten, 25 ml clarified lemon juice, 10 ml σιρόπι από λουίζα και 2 dashes cardamom bitters. Σερβίρει σε ένα κέρατο που χρησιμοποιείται στη βιοδυναμική καλλιέργεια το οποίο κάνει rim με μια γλυκόξινη μαρμελάδα από αχλάδι, λεμόνι, ζάχαρη και λουίζα. Κάνει top up με μία σόδα με γλυκοπατάτα, χυμό πορτοκαλιού, έλαια πορτοκαλιού, αστεροειδή γλυκάνισο και κανέλα. Το προσφέρει δίπλα σε ένα πρότυπο γλαστράκι λουίζας με το δεντράκι λουίζας σε τζιν Tanqueray No. Ten φυτευμένο σε μπισκότο δημητριακών αντί για χώμα.
O Θάνος Ελμάζης με το Archipelagos (Pig Out)
Η παραδοσιακή νησιώτικη μουσική που έχει βάλει ο Θάνος, παρασύρει τους κριτές μας σε ένα ταξίδι στην ελληνική θάλασσα και τα νησιά της. Ο Θάνος εμπνεύστηκε το ποτό του και το όνομα του από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, μία οργάνωση που βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των θαλασσών μας αλλά και στην συνεχή εκπαίδευση των ψαράδων που δραστηριοποιούνται στα νερά μας.
Για την πρότυπη «σούπα» που σέρβιρε σε μπωλάκια, χρησιμοποιεί 40 ml τεκίλα Don Julio Blanco, 15 ml ζωμό από μύδια με ντομάτα και σέλερι σβησμένα σε infusion από εστραγκόν, λεμονόχορτο και περγαμόντο, 30 ml από ένα ελληνικό κρασί δύο ποικιλιών (Μοσχούδι και Ασύρτικο), 1 κουταλιά της σούπας chutney ντομάτας αρωματισμένο με πιπεριά, γλυκό σκόρδο και καραμελωμένα κρεμμύδια. Γαρνίρει τα μπωλάκια με μαστιχοθύμαρο και σερβίρει.
Σε λίγες μόλις ημέρες θα μάθουμε ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι κερδίζουν μία θέση στον ελληνικό τελικό. Το Oneman θα σας ενημερώσει για τα ονόματα των νικητών με το που ανακοινωθούν επίσημα από το World Class. Μείνετε συντονισμένοι για όσα συμβαίνουν στο World Class bartender of the year 2016 μέσα από τα hash tags #worldclassgreece #worldclass2016 #truespirit