Πώς η διατροφή του ζώου επηρεάζει τη γεύση του κρέατος
Grass-Fed και Corn-Fed Beef. Το τι τρώει το ζώο έχει να κάνει τόσο με τη γεύση όσο και με την υφή του κρέατος που τρώμε. Αυτές είναι οι διαφορές τους.
- 5 ΑΠΡ 2021
Κάποτε έτρωγες απλώς ένα steak. Σήμερα, δεν είναι τόσο απλό. Μια γρήγορη ματιά στον πάγκο του κρεοπωλείου και θα δεις διαφορετικές κοπές αλλά και fancy φυλές μοσχαριών που μέχρι πρότινος αγνοούσες την ύπαρξή τους (βλέπε Angus, Wagyu και Kobe). Στη συνέχεια, εκεί που πιστεύεις ότι πήρες μία απόφαση, θα βρεθείς αντιμέτωπος με ένα ακόμα δίλημμα: μοσχάρι που έχει τραφεί με χορτάρι ή καλαμπόκι (Grass-Fed vs Corn-Fed Beef). Υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων κρέατος, εκτός από την προφανή διαφορά τιμής;
Grass-Fed vs Corn-Fed Beef
Grass-Fed Beef
Το grass-fed beef είναι αυτό ακριβώς που σου έρχεται στο μυαλό όταν το ακούς: μοσχάρια που βόσκουν χορτάρι σε όλη τους τη ζωή. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι η τιμή του που είναι συνήθως πιο πάνω. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τα βοοειδή που τρέφονται με χορτάρι να φτάσουν το επιθυμητό βάρος για την επεξεργασία τους καθώς δε χρησιμοποιείται άλλο συμπλήρωμα για να μεγαλώσουν. Η εν λόγω διατροφική μέθοδος θεωρείται σίγουρα πιο βιώσιμη, αλλά είναι επίσης και πιο ακριβή για τον κτηνοτρόφο.
Αξίζουν αυτά τα επιπλέον χρήματα; Όσον αφορά τη διατροφή, το grass-fed beef έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Έχει επίσης διπλάσια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το κανονικό βόειο κρέας. Όσον αφορά στη γεύση, είναι ελαφρώς πιο παιχνιδιάρικη. Μερικοί περιγράφουν την υφή του πιο chewy αλλά όλα σχετίζονται με τον τρόπο μαγειρέματος. Δεδομένου ότι έχει λιγότερο λίπος, τείνει να μαγειρεύεται πιο γρήγορα και μπορεί να παραψηθεί αν δεν το προσέξεις.
Ένα tip για σωστό ψήσιμο είναι να αφήσεις να έρθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.
Corn-Fed Beef
Όλα τα βοοειδή ξεκινούν τρώγοντας χορτάρι, αλλά στη συνέχεια η διατροφή τους αλλάζει σε καλαμπόκι ή σπόρους. Έτσι, μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ αυξάνεται η αναλογία λίπους προς μυ. Παρόλο που αυτός ο τύπος διατροφής δίνει γεύση σε ένα steak, είναι σαν να ταΐζεις καραμέλα και κέικ τα ζώα. Θα φάνε το χορτάρι τους αν πρέπει, αλλά τους αρέσει το junk food. Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα δεν αποτελούν μία τυπική τροφή για τα βοοειδή, πολλοί σταθμοί τροφοδοσίας καταλήγουν να χρησιμοποιούν προληπτικά αντιβιοτικά για να αποτρέψουν το κοπάδι από το να αρρωστήσει.
Οι περισσότεροι λατρεύουν τη γεύση του βοδινού κρέατος που έχει τραφεί με καλαμπόκι, μία ελαφρώς γλυκιά και βουτυράτη γεύση και μια υφή που οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν ως τρυφερή στο στόμα. Αν σου αρέσει η γεύση του corn-fed beef αλλά δεν αγαπάς τα πρόσθετα που δίνονται ζώα, αναζήτησε βοδινό κρέας που φέρει την ένδειξη χωρίς αντιβιοτικά και ορμόνες.
Είτε προτιμάς grass-fed είτε corn-fed beef, ισχύουν οι βασικές αρχές μαγειρικής. Αλατίζεις γενναιόδωρα το κρέας πριν από το ψήσιμο και αφήνεις πάντα το steak να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το κόψεις.