Μαραθιά
THE BIG BLUE SUMMER

Πώς η Τήνος μεταμορφώθηκε στον νέο hot γαστρονομικό προορισμό

Από τη Χώρα μέχρι τα χωριά, που αποτελούν και το πιο όμορφο κομμάτι της, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες βλέπουν πρόσφορο έδαφος για τις επιχειρήσεις τους, με αποτέλεσμα να έχει μεταμορφωθεί το νησί σε έναν hot γαστρονομικό προορισμό.

Η μεγάλη τουριστική άνοδος που βιώνει η Τήνος είναι εμφανής και δεν έχει καμία σχέση με το θρησκευτικό πρόσημο του νησιού. Οι αφίξεις που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια σε εστιατόρια και bars αποδεικνύουν πώς υπάρχει ζήτηση για φρέσκα εγχειρήματα. Από τη Χώρα μέχρι τα χωριά, που αποτελούν και το πιο όμορφο κομμάτι της, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες βλέπουν πρόσφορο έδαφος για τις επιχειρήσεις τους, με αποτέλεσμα να έχει μεταμορφωθεί η Τήνος σε έναν hot γαστρονομικό προορισμό.

Νησί κοντινό από την Αττική, με σύνδεση από το λιμάνι της Ραφήνας, η Τήνος αναδεικνύεται κάθε χρόνο σε δημοφιλή προορισμό. Είναι τα γραφικά χωριά της, οι παραλίες με τα καθαρά νερά αλλά και το surf, τα πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ και φυσικά η μαρμαροτεχνία – με παράδοση στη γλυπτική και σπουδαιότερο εκπρόσωπο τον Γιαννούλη Χαλεπά – που περιγράφουν την Τήνο. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η κουζίνα της, με εγχειρήματα που αναδεικνύουν τα τοπικά κυκλαδίτικα προϊόντα και τη γαστρονομία γενικότερα.

Αγκινάρες, λούζα, τυροκομικά προϊόντα και αμυγδαλωτά είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές λιχουδιές της. Το νησί μπορεί όμως να υπερηφανεύεται για τους αμπελώνες του αλλά και για την μπύρα του.

Στα Βάγια της Τήνου γεννήθηκε η ζυθοποιία Νήσος, με την μπύρα της να βραβεύεται διεθνώς και να συμβάλει στην αυθεντική κυκλαδίτικη γαστρονομία. Τα κρασιά του νησιού, από την άλλη, είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο, με τους ανθρώπους του T-Oinos να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια – πρεσβευτές στην Τήνο, που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, εστιάζουν στα φρέσκα ψάρια, την εποχικότητα και φυσικά τη νοστιμιά. Το Θαλασσάκι στα Υστέρνια αποτελεί από μόνο του γαστρονομικό προορισμό για τους foodies (και φυσικά για όσους θέλουν να διαθέσουν ένα υψηλότερο budget σε εστιατόρια), με τους ιδιοκτήτες, Άρη Τάτση και Αντωνία Ζάρπα, η οποία ηγείται της κουζίνας, να παρουσιάζουν μία καθολική εμπειρία πάνω στο φαγητό.

Το σκηνικό σε αποζημιώνει από το πρώτο λεπτό, αφού τα τραπέζια είναι μπροστά στη θάλασσα, ατενίζοντας μια εικόνα που συνοψίζει τις διακοπές. Η θάλασσα είναι κι αυτή που χαρίζει την πρώτη ύλη στην κουζίνα, με τα ψάρια και τα θαλασσινά να έχουν την τιμητική τους. Ύστερα είναι τα τοπικά προϊόντα, από τα λαχανικά των μποστανιών μέχρι τα τυριά, και φυσικά η διάθεση της chef για πειραματισμούς. Μία από τις πρόσφατες αποφάσεις του Άρη ήταν να φτιάξει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ρετσίνες, δίνοντάς τους τη θέση που τους αξίζει δίπλα στα υπόλοιπα κρασιά.

Στο Thama, ο Δημήτρης Κατριβέσης συγκεντρώνει τα ταξίδια και τις εμπειρίες του και τα ενώνει με την ποικιλομορφία της Τήνου. Ταυτόχρονα, ο chef patron έχει καθιερώσει το Chef’s Dinner, προσκαλώντας κάθε φορά μάγειρες από όλο τον κόσμο για τη γαστρονομική σύμπραξη σε συγκεκριμένα μενού.

Πρότυπο για το πώς η σύγχρονη γαστρονομία συναντά τις τοπικές πρώτες ύλες είναι το εστιατόριο Μαραθιά στον Άγιο Φωκά. Έχοντας βάλει ήδη γερά θεμέλια ως προς την επιλογή και τη διαχείριση των προϊόντων στο εστιατόριό του, ο Μαρίνος Σουράνης βρήκε πρόσφορο έδαφος για δημιουργική κουζίνα στο πρόσωπο του νεαρού και πολλά υποσχόμενου chef Μιχάλη Μάρθα. Στην ομάδα είχε ήδη προστεθεί ο Ευριπίδης Αποστολίδης, πρώην διευθυντής στη Σπονδή και νυν της Μαραθιάς – δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη dream team.

Μαγαζιά όπως το Dear John, η Σβούρα και εσχάτως η Majorana, αποτελούν τη νέα γενιά του νησιού, ελκύοντας με τη σειρά τους τούς δικούς τους θαμώνες. Στον όρμο της Καρδιανής το all day beach restaurant-bar των Θανάση Τσουνάκα, Βασίλη Ιατρού, Κωνσταντίνου και Παμίνου Περράκη έχει μπει αισίως στην τρίτη σεζόν του, συνεχίζοντας να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες – από sun beds και καφέ μέχρι cocktails και φαγητό.

Την πέμπτη χρονιά της διανύει φέτος η Σβούρα, γνωστή και από το Κουκάκι, με τον chef Βαγγέλη Στέρπα να αναδεικνύει για δεύτερη σεζόν την τοπική κουζίνα μέσα από απλά αλλά νόστιμα και καλοστημένα πιάτα. Το χωριό Αγάπη επέλεξε ο Ανέστης Ζαμανόπουλος για να ανοίξει μία ταβέρνα – ωδή στις διακοπές των παιδικών μας χρόνων. Το σκηνικό παραπέμπει στην αυλή ενός σπιτιού και το μενού βασίζεται στην απλότητα.

Η chef Γωγώ Δελογιάννη έβαλε με τη σειρά της το χέρι της για το μενού του μεζεδοπωλείου Ρακιζιό που άνοιξε στο Κτικάδο, δείχνοντας την προτίμησή της στα τοπικά προϊόντα, ενώ στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα, το See You Soon δίνει ακόμα μια πρόταση για καφέ, brunch και ποτό. Στην πλατεία Μαλαματένιας, άνοιξε τις πόρτες του το Aliazi Enoteca, μια κομψή κάβα που συγκεντρώνει ξεχωριστές ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Αξίζει να περάσεις μία βόλτα για να βρεις το κρασί που θα σε συνοδεύσει στις διακοπές σου.

Την ίδια στιγμή που το νησί μετράει τις νέες αφίξεις του, υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες, όπως το να απολαύσεις ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο κάτω από τα πλατάνια στον Πύργο ή να προμηθευτείς ζυμωτό ψωμί από τον φούρνο της Κώμης. Οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία των χωριών είναι εδώ για να μας υπενθυμίζουν πώς για το μέλλον της γαστρονομίας, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την παράδοση. Να τη σεβόμαστε, να τη διατηρούμε και να την εξελίσσουμε.