Shutterstock
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς ο κοροναϊός έχει ‘μολύνει’ το κινέζικο φαγητό παγκοσμίως

Τα κινεζικά εστιατόρια αδειάζουν όσο η εξάπλωση του κοροναϊού συνεχίζεται. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της ασιατικής κουζίνας;
Την ώρα που η παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού συνεχίζει να αυξάνεται, όλο και περισσότεροι τομείς της κινεζικής επιχειρηματικότητας δέχονται απανωτά χτυπήματα. Πρόσφατα ασχοληθήκαμε με τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ασιατική βιομηχανία του σεξ, ωστόσο φαίνεται πως έχει σοβαρό αντίκτυπο και στο κινεζικό φαγητό.

Εδώ και περίπου δύο μήνες, όταν και ξεκίνησε η διάδοση του ιού από την πόλη Γουχάν της Κίνας, ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά σιγά και γυρνάει την πλάτη του στο κινεζικό φαγητό. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δουλειές των κινεζικών εστιατορίων ανά τον πλανήτη παρουσιάζουν μείωση έως και 50% το τελευταίο διάστημα, με το φοβισμένο κοινό να προσπαθεί να αποφύγει οτιδήποτε έχει σχέση με την Κίνα.

Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν το γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες από Chinatowns σε Αυστραλία, Καναδά και Αμερική, όπου υπάρχει από λίγος έως ελάχιστος κόσμος, ενώ οι υπάλληλοι στα κινέζικα εστιατόρια βρίσκονται ανάμεσα από άδεια τραπέζια. Κάποιοι ιδιοκτήτες προκειμένου να τραβήξουν πελατεία και να καθησυχάσουν το κοινό, κολλούν έξω από τα μαγαζιά τους ενημερωτικά φυλλάδια λέγοντας πως το μαγαζί αποστειρώνεται και καθαρίζεται καθημερινά.

Αυτή η κρίση που έχει χτυπήσει τα κινεζικά εστιατόρια λόγω του κοροναϊού, έχει οδηγήσει και κάποιες επιχειρήσεις στο κλείσιμό τους, αφού όπως λένε οι ιδιοκτήτες τους “δεν μπορούν να βγάλουν ούτε καν τα έξοδά τους, μιας και ο κόσμος φοβάται και δεν αγοράζει κινεζικό φαγητό”.


Ahn Young-joon / AP Photo

Στην Αυστραλία συγκεκριμένα, που το πρόβλημα δείχνει να μεγαλώνει, ξεκίνησε μια καμπάνια μέσω των social media με τίτλο #iwilleatwithyou (θα φάω μαζί σου), όπου καλούνται οι πολίτες να στηρίξουν τις κινεζικές επιχειρήσεις και να μη γυρίσουν την πλάτη τους στη συγκεκριμένη κουζίνα.

“Ο πανικός που επικρατεί για τον κοροναϊό είναι άδικος για τις κινεζικές και ασιατικές κοινότητες. Αν δεν λάβουμε άμεσα δράση, αρκετός κόσμος θα χάσει τις ιδιοκτησίες, αλλά και τις δουλειές του”, γράφει στην ιστοσελίδα της η οργάνωση που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη καμπάνια.

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή, η κινεζική και γενικότερα η ασιατική κουζίνα δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα. Μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη του συγκεκριμένου προβλήματος και πού θα φτάσει μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

Exit mobile version