Πώς συνδυάζονται τα ζυμαρικά με την κατάλληλη σάλτσα
- 3 ΦΕΒ 2021
Ένα συνηθισμένο λάθος είναι πως τα σπαγγέτι Bolognese, ή η ελληνική παραλλαγή τους που ακούει στα μακαρόνια με κιμά, δε μαγειρεύονται με το σωστό ζυμαρικό που απογειώνει το πιάτο. Οι Ιταλοί θα το σέρβιραν με μακρύτερα ζυμαρικά με μεγαλύτερο πλάτος ή με κοχλιωτά ζυμαρικά, τα οποία θα απορροφούσαν τη σάλτσα και το κρέας. Το Good Food του BBC συγκέντρωσε όλα τα είδη ζυμαρικών και προτείνει ποιες σάλτσες ταιριάζουν με αυτά.
Ξεκινώντας από τα πιο απλά ζυμαρικά, τα σπαγγέτι νούμερο 10, τα linguini και τα τεράστια fusilli ταιριάζουν με σάλτσες από ελαφριά θαλασσινά ή και σάλτσες με κρέμες γάλακτος, βασισμένες σε ελαιόλαδο. Αντίστοιχα, οι παπαρδέλες, οι ταλιατέλες και οι χυλοπίτες είναι αυτές που δένουν εκπληκτικά με πλούσιες σάλτσες με κρέας.
Παρομοίως, τα κοχλιωτά ζυμαρικά που αναφέραμε, μπορούν να συνδυαστούν με κρέμες γάλακτος και με κρέας. Μάλιστα, αυτά που είναι αρκετά μεγάλα σε βάθος μπορούν να βουτηχτούν στη σάλτσα και να γίνουν γεμιστά.
Αντίθετα, τα μικρά fusilli και πιο ειδικές κατηγορίες που βρίσκονται συνήθως στα ράφια των delicatessen, όπως τα trofie, ta strozzapreti και τα caserecce, συνοδεύονται με ελαφριές σάλτσες που δένουν στις βίδες των ζυμαρικών. Η σάλτσα pesto είναι η τέλεια συνοδεία.
Όσο για την bolognese και τις σάλτσες λαχανικών και τυριών, οι πένες και τα ριγκατόνι είναι μια πολύ καλή επιλογή για τη διατήρηση της γεύσης. Μικρότερα ζυμαρικά, όπως το κριθαράκι, είναι νοστιμότερα όταν βρίσκονται σε σούπες, βραστά και σαλάτες ζυμαρικών.
Για το τέλος, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω τα ραβιόλια και τα τορτελίνια, καθώς είναι χρωματιστά και έχουν ιδιαίτερη γεύση. Αυτά είναι προτιμότερο να σερβίρονται με ελαφρύ βούτυρο ή με μια ελαφριά σάλτσα λαδιού. Το μόνο που μένει για να τελειοποιήσετε τη συνταγή, είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος των μακαρονιών. Μην ανησυχείτε όμως, μπορείτε να δείτε σε προηγούμενα άρθρα μας τις συμβουλές που σας ταιριάζουν.
Καλή όρεξη!