Πώς θα φτιάξεις ιταλική πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό
- 9 ΙΟΥΝ 2022
Μετά τη σειρά των videos για το brunch, η ενότητα Hungry X LAMBROS VAKIAROS αλλάζει θεματική και διεισδύει στα μυστικά της ιταλικής κουζίνας. Η αρχή έγινε με ένα αγαπημένο πιάτο, την αυθεντική καρμπονάρα. Τώρα, σειρά έχει ένα πιάτο που θα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ιταλία αλλά θα είσαι στη βεράντα του σπιτιού σου – απολαμβάνοντας πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό μαζί με παγωμένα spritz.
Και το καλύτερο; Μπορείς να κάνεις μόνος σου τη ζύμη για την πίτσα, προσκαλώντας φίλους για να γίνει πιο ευχάριστη η διαδικασία. Τα βήματα είναι εύκολα και τα μοναδικά υλικά που θα χρειαστείς ως toppings είναι τοματίνια, μοτσαρέλα και βασιλικός (ή και λίγο προσούτο).
Μια συνταγή που θα σε ενθουσιάσει και θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά.
Δες τη συνταγή:
Ιταλική πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό
Υλικά (για 3 πίτσες)
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι 00 για πίτσα
- 1.5 γρ. μαγιά ξερή
- 2 γρ. ζάχαρη
- 15 γρ. αλάτι
- 315 γρ. χλιαρό νερό
- 15 γρ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα και το γαρνίρισμα
- 300γρ. τοματίνια γλυκά
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 γρ. σκόρδο σε σκόνη
- 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
- 20 φύλλα από φρ. βασιλικό
- 45 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ (με το εργαλείο για τις ζύμες) προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ξεκινάμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Σταδιακά προσθέτουμε το νερό έως ότου το εντάξουμε όλο. Μόλις δούμε ότι όλο το αλεύρι έχει ενσωματωθεί στη ζύμη σταματάμε το μίξερ και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σε χαμηλή ταχύτητα δουλεύουμε τη ζύμη για άλλα 10 λεπτά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 8 έως 48 ώρες.
(!)Αν βρισκόμαστε σε καλοκαιρινούς μήνες με αρκετή ζέστη αφήνουμε το ζυμάρι για 2 – 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μεταφέρουμε στο ψυγείο, όπου και ολοκληρώνουμε τον επιθυμητό χρόνο της ζύμωσης. - Μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής, αλευρώνουμε καλά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε το ζυμάρι εκεί με απαλές κινήσεις.
- Με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε 3 ή 4 κομμάτια, αλευρώνουμε καλά και φορμάρουμε σε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε αλευρώσει πολύ καλά και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσει ξανά άλλες 2 ώρες.
Για τη σύνθεση και το ψήσιμο
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα μαζί με την πάνω αντίσταση και βάζουμε τη σχάρα, μια θέση χαμηλότερα από την πάνω πάνω. (!)Για τέλειο αποτέλεσμα στο σπίτι χρησιμοποιούμε μια κεραμική πλάκα για πίτσα ή ένα μεγάλο κεραμικό πλακάκι που να χωράει στο φούρνο ή ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι. Όποια και να είναι η επιλογή μας το τοποθετούμε από κρύο φούρνο έτσι ώστε η θερμοκρασία της πλάκας ή του τηγανιού να ανέβει σταδιακά παράλληλα με το φούρνο και ζεσταίνουμε για τουλάχιστον 25 – 30 λεπτά.
- Σε ένα μούλτι προσθέτουμε τα τοματίνια με το σκόρδο και τα πολτοποιούμε καλά. Τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίζουν όχι παραπάνω από 10 λεπτά. Τα προσθέτουμε σε ένα μπολ και αλατίζουμε.
- Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας και μεταφέρουμε εκεί με απαλές κινήσεις το φουσκωμένο ζυμάρι.
- Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο πάχους μισού εκατοστού.
- Σταυρώνοντας σε σχήμα Χ τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο των 2 χεριών μεταξύ τους ξεκινάμε να πιέζουμε κεντρικά τη ζύμη έτσι ώστε να ξεκινάει να ανοίγει ομοιόμορφα. Κάθε φορά που πιέζουμε περιστρέφουμε τη ζύμη κατά 90 μοίρες. Κάθε 3 γυρίσματα γυρνάμε το ζυμάρι από την άλλη πλευρά. Πολύ σημαντικό εδώ είναι να μην πιέσουμε το περίγραμμα έτσι ώστε να φουσκώσει και να γίνει τραγανό.
- Για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την πίτσα στο φούρνο θα πρέπει να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο φτυάρι πίτσας. Μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε μια επίπεδη λαμαρίνα ή ακόμα και ένα καθαρό σκληρό χαρτόνι από κουτί πίτσας. Αλευρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια που θα μας βοηθήσει να μεταφέρουμε την πίτσα στο φούρνο και μεταφέρουμε τη ζύμη προσεκτικά.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. σάλτσα τομάτας και απλώνουμε με ένα κουτάλι. Δε μας πειράζει αν η τομάτα δεν έχει καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Συνεχίζουμε βάζοντας φέτες μοτσαρέλας και μεταφέρουμε την πίτσα στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 6’-8’ η μέχρι η πίτσα να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.