Πώς θα φτιάξεις σπίτι σου την πιο νόστιμη πραλίνα φουντουκιού
- 30 ΝΟΕ 2020
Πρόλογος – ξεκαθάρισμα
Κάποτε δοκίμασα να φτιάξω κρουασάν σοκολάτας στην κουζίνα μου. Το τελικό αποτέλεσμα έκανε μπαμ (ναι, ‘μπαμ’, αυτό που φαντάζεσαι) και σε εικόνα θύμιζε gremlins που κλωσσάνε τα αυγά τους. Πέρασαν τρία χρόνια, δοκίμασα όλα τα κρουασάν, τις νουτέλες, τις σοκοφρέτες του εμπορίου και μου γεννήθηκε μια απορία: πόσο καλύτερη γεύση θα είχε κάτι από αυτά που πωλούνται στα ράφια των γλυκών του σούπερ μαρκετ, αν το έφτιαχνα μόνος μου, στο σπίτι; Πώς θα ήταν άραγε αν μπορούσα να κεράσω ένα σπιτικό γλυκό τους φίλους μου χωρίς να εισπράξω την προβλέψιμη επωδό: “αποκλείεται να είναι δικό σου, η μάνα σου το έχει φτιάξει”;
Εν τέλει, πήγα ξανά σούπερ μαρκετ, απέφυγα το ράφι με τις πραλίνες και τα κρουασάν και έκανα μια θριαμβευτική κίνηση – τομή στην ιστορία της προσωπικής μου κουζίνας: αγόρασα μίξερ. Αυτή ήταν (και παραμένει) η μοναδική συνταγή γλυκού που ξέρω να φτιάχνω. Αν θέλεις να γίνεις ένας δημιουργός καλής πραλίνας ακολούθησέ με. Αν φοβάσαι πως η κουζίνα σου θα κάνει μπαμ, συνέχισε να φοβάσαι. Η τύχη είναι με τους τολμηρους. Και για τους εθισμένους στο μυρωδάτο chocolate spread.
Πραλίνα φουντουκιού, homemade
Υλικά:
- μια κούπα φουντούκια ψημμένα
- μισή κούπα ζάχαρη άχνη
- 1/3 της κούπας σκόνη κακάο
- 100 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι καρύδας (Ας είμαστε σοβαροί, βούτυρο θα βάλεις)
- 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
- 1/2 κουταλιά αλάτι
- 50-100 ml νερό
Προετοιμασία: Αλέθεις τα φουντούκια στο μίξερ. Τα αλέθεις ξανα, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να έχει υφή που θυμίζει φυστικοβούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτεις τη ζάχαρη, το κακάο, το βούτυρο, την βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύεις ξανά.
Το αποτέλεσμα που θα έχεις, θα είναι αρκετά στερεό, όποτε σε αυτό το σημείο θα χρειαστείς έξτρα σοκολάτα σε υγρή μορφή, ώστε να πετύχεις την ποθητή, ‘πραλινένια’ υφή που θέλεις. Παίρνεις την αγαπημενη σου σοκολάτα, την λιώνεις σε μπεν μαρι και την προσθέτειες στο μείγμα σου.
Παρένθεση: Αν δεν έχεις ιδέα τι είναι το μπεν μαρι (bain marie), μην ανησυχείς. Προφανώς στην αρχή κι εγώ νόμιζα πως ήταν κάποιο δίδυμο kinky Γάλλων σεφ που έκαναν ακολασίες με λιωμένη σοκολάτα. Το παρακάτω απλό video σου δείχνει πώς λιώνεις γλυκά σε μπεν μαρι.
Σαν ένα τελευταίο βήμα, για να γίνει πιο έντονο το υγρό στοιχείο της πραλίνας σου, προσθέτεις νερό από την βρύση σου. Ανακατεύεις, δοκιμάζεις, thank me later.
Video – σκονάκι
Επειδή μια εικόνα ισούται πάντα με χίλιες λέξεις και επιτυχημένα πρώτα βήματα στη ζαχαροπλαστική, με το παρακάτω video (από το 11.21 και έπειτα) έχεις ένα τέλειο ‘σκονάκι’ για το πώς να φτιάξεις βήμα-βήμα τη συνταγή που μόλις σου περιέγραψα.