Πώς θα φτιάξεις το τέλειο affogato στο σπίτι σου
Γιατί ο συνδυασμός παγωτού και εσπρέσο είναι το τέλειο καλοκαιρινό επιδόρπιο.
- 24 ΙΟΥΛ 2021
Μπορεί ένα κομμάτι τιραμισού ή ένα cannoli γεμιστό με κρέμα να ακούγονται ως ιδανικές επιλογές, αλλά το καλύτερο ιταλικό επιδόρπιο είναι ένα affogato. Φτιαγμένο από το νόστιμο πάντρεμα εσπρέσο και παγωτού ή gelato, το affogato είναι η ιδανική επιλογή για τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού ή μετά από ένα βαρύ δείπνο.
Το όνομά του σημαίνει «πνιγμένο» στα ιταλικά, αφού το παγωτό βουλιάζει κυριολεκτικά στο ζεστό εσπρέσο. Η πιο συνηθισμένη επιλογή γεύσης είναι η βανίλια, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις τη συνταγή με παγωτό σοκολάτα ή ακόμα και μόκα γι΄ αυτή την επιπλέον δόση καφεΐνης. Στην παρασκευή του, το affogato είναι πραγματικά απλό και χρειάζεται μόνο δύο υλικά όμως η ποιότητα σε αυτά τα δύο παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
Στην Ιταλία θα βρεις affogato σχεδόν παντού, και με τους γείτονές μας να έχουν τελειοποιήσει τόσο το gelato όσο και το espresso, αυτό το υβρίδιο καφέ και γλυκού είναι πραγματικά λαχταριστό. Σίγουρα, το να απολαύσεις το affogato σου σε μία πλακόστρωτη πλατεία της Φλωρεντίας δεν συγκρίνεται με τίποτα, αλλά μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και στο σπίτι – μέχρι τουλάχιστον το επόμενο ταξίδι σου.
Ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα affogato που δοκίμασα πρόσφατα ήταν στο Zuccherino στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με τον Κώστα Ντεμίρη, Zuccherino Gelato Master, τα ζαχαροπλαστεία είχαν παραδοσιακά, και ιταλικές επιρροές στον κατάλογό τους, και κάπως έτσι επέλεξαν να συμπεριλάβουν μία πολύ συνηθισμένη ιταλική πρόταση, όπως το affogato originale.
Έτσι θα φτιάξεις το τέλειο affogato στο σπίτι σου
Σε ένα φαρδύ ποτήρι τοποθετείς μία μπάλα Zuccherino Gelato Fior Di Latte και την περιχύνεις με έναν διπλό espresso.
Αφού ενωθούν οι γεύσεις του ζεστού καφέ και της δροσερής και πλούσιας κρέμας, το απολαμβάνεις απευθείας από το ποτήρι ή με ένα κουτάλι.
Εάν δε θέλεις να ακολουθήσεις την αυθεντική συνταγή, μπορείς να το δοκιμάσει με άλλες γεύσεις παγωτού όπως καραμέλα ή σοκολάτα.