iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Έτσι θα καταλάβεις ότι τα ζυμαρικά είναι έτοιμα χωρίς να τα δοκιμάσεις

Τα κόλπα των διάσημων σεφ της Ιταλίας που μπορείς να τα αντιγράψεις και στην κουζίνα σου.
Βάζεις τα μακαρόνια να βράσουν και θέλεις να βγουν al dente, όπως τα είδες στην τηλεόραση ή στο YouTube. Επειδή όμως δεν ξέρεις πότε θα είναι έτοιμα, «τσιμπάς» στην κατσαρόλα ξανά και ξανά. Καταλήγεις να τρως τα μακαρόνια και προτού καν τα στραγγίσεις, χορταίνεις. Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να ελέγξεις το μαγείρεμα των ζυμαρικών, χωρίς να χρειαστεί να τα δοκιμάσεις: από το να μη χαλάσεις την όρεξή σου και το να μην κάψεις τη γλώσσα σου μέχρι το να κάνεις το λάθος να τα βγάλεις από την κατσαρόλα και, επειδή είναι ωμά, να τα ξαναβάλεις μέσα και να χαλάσεις τη γεύση τους.

Oι περισσότεροι συμφωνούμε στον τρόπο στραγγίσματος: τα ζυμαρικά πρέπει να στραγγίζονται al dente. Ωστόσο, ο όρος al dente ερμηνεύεται διαφορετικά εκ του αποτελέσματος, των ικανοτήτων και των γνώσεων που έχουμε πάνω στο ιδανικό βράσιμο και στράγγισμα. Στην Ιταλία οι σεφ που μαγειρεύουν 200 πιάτα την ημέρα, έχουν κάποια μυστικά που τους βοηθούν να καταλάβουν πότε τα ζυμαρικά τους είναι βρασμένα. Tα εξής:

Ο χρόνος που αναγράφεται στη συσκευασία

Όλες οι συσκευασίες δείχνουν την ώρα βρασίματος, αλλά η κάθε εταιρεία την αξιολογεί διαφορετικά. Εμπιστεύσου τυφλά τις οδηγίες του κατασκευαστή, εκτός και αν είναι η εκατοστή φορά που μαγειρεύεις αυτή τη μάρκα και τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Η διαίσθηση

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να στραγγίσεις τα μακαρόνια σου την κατάλληλη ώρα χωρίς να τα ελέγχεις κάθε τρεις και λίγο. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι αυτός που χρησιμοποιείται από τους πιο ταλαντούχους μάγειρες: Η διαίσθηση, αυτή η εσωτερική συνείδηση που ωριμάζει στην ψυχή εκείνων που έχουν αφιερωθεί στο μαγείρεμα των ζυμαρικών. Καλά, αυτό ακούγεται σαν να προέρχεται από λογοτεχνικό εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, γι’ αυτό εμπιστεύσου και πάλι τον εαυτό σου, αλλά μετά από καιρό εξάσκησης και σωστής καθοδήγησης.

Ο ήχος

Αυτή είναι επίσης μια μέθοδος που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ειδικό ταλέντο. Σε αυτή τη μέθοδο, βγάζεις ένα κομμάτι ζυμαρικών από την κατσαρόλα, αλλά όχι για να το δοκιμάσεις, αλλά για να το ρίξεις στο πιάτο από ένα ορισμένο ύψος. Αν ακουστεί ένας κρότος, μόλις το ζυμαρικό ακουμπήσει το πιάτο, αυτό σημαίνει πως είναι ακόμα ωμά.

Κόψιμο με το δάχτυλο

Αυτή είναι η αγαπημένη μέθοδος του σεφ, για να μην παχύνει. Αντί να κόψει το ζυμαρικό με το δόντι του, χρησιμοποιεί το δάχτυλό του. Αν κόβεται με δυσκολία, τότε σημαίνει πως θέλει λίγο παραπάνω χρόνο. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να καείς λίγο, γι’ αυτό βάλε το ζυμαρικό κάτω από τη βρύση με λίγο νερό να τρέχει και μετά κόψε την άκρη του.

Η ανατομία

Τέλος, αφού κόψεις το ζυμαρικό με το δάχτυλο ή, αν φοβάσαι για έγκαυμα με ένα πιρούνι, εξέτασε το εσωτερικό του. Εάν βλέπεις έναν λευκό πυρήνα, αυτό σημαίνει ότι το μαγείρεμα δεν έχει φτάσει στα εσωτερικά στρώματα. Για να έχεις τα τέλεια ζυμαρικά al dente, χρειάζεται λίγος χρόνος.

Exit mobile version