iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Πόσο αντέχουν πραγματικά τα φαγητά εκτός ψυγείου

Για ποιους ισχύει ο κανόνας των 4 ωρών και ποιο είναι το βασικό σήμα για τη σωτηρία σου.

Μαγειρεύεις το βράδυ, για να ‘χεις να φας κάτι την επομένη. Σβήνεις τη φωτιά. Τι κάνεις μετά; Από αυτό εξαρτάται η υγεία σου. Ακραίο; Επίτρεψε μου να σου μιλήσω για τον κανόνα των δύο ωρών.

Μια μακροχρόνια οδηγία που αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και έχουν δώσει ειδικοί (αυτοί που μελετούν τα τροφιμογενή νοσήματα) αναφέρει πως τα βακτήρια ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Μπορεί να διπλασιάζονται κάθε 20 λεπτά σε αυτήν την «επικίνδυνη ζώνη». Άρα ο μέγιστος χρόνος που μπορούμε να αφήσουμε με ασφάλεια ευπαθή τρόφιμα (ό,τι συνήθως κρατάτε στο ψυγείο -κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, κομμένα λαχανικά, φρούτα και μαγειρευτά) σε θερμοκρασία δωματίου, είναι οι δυο ώρες.

Εκτός και αν αυτή η θερμοκρασία είναι 0 βαθμοί. Εν τω μεταξύ, αν κάνετε τραπέζι και ένας φίλος έχει μαγειρέψει σπίτι του κάτι για να το μοιραστείτε, το δίωρο μετράει από τη στιγμή που έσβησε το μάτι ή το φούρνο της κουζίνας του. Επειδή τώρα, τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα στο θερμόμετρο άκρο του εύρους που δίνουν οι επιστήμονες, όταν υπάρχει ζέστη στο σπίτι τα φαγητά δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από μια ώρα.

Όπως γράφει η Ellie Krieger, Αμερικανίδα διατροφολόγος που έδωσε τα Sos στη Washington Post, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Στο τέλος της ημέρας, αρκεί να θυμάσαι πως εάν ένα τρόφιμο περιέχει ένα παθογόνο, όσο περισσότερο χρόνο παραμένει έξω και όσο υψηλότερες είναι οι θερμοκρασίες, τόσο πιο πιθανό είναι να μας αρρωστήσει.

Για ποιον ισχύει ο κανόνας των 4 ωρών

Αν έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν, θα έχεις υπ’ όψιν σου και τον κανόνα των τεσσάρων ωρών. Που αφορά καταστήματα λιανικής, όπως εστιατόρια και παντοπωλεία.

Δηλαδή, πιο ελεγχόμενα περιβάλλοντα, με πολλά επίπεδα αυστηρών πρακτικών ασφαλείας των τροφίμων, που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση της βακτηριακής μόλυνσης και της ανάπτυξης μικροβίων.

Το βασικό βήμα για τη σωτηρία σου

Άπαξ και ετοιμαστεί το φαγητό που μαγειρεύεις, το μεταφέρεις σε άλλο σκεύος, όπου το απλώνεις για να κρυώσει πιο γρήγορα κι έτσι να μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο. Αν βάλεις καυτό φαγητό απευθείας στο ψυγείο, ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία του από τους υδρατμούς. Έτσι θα χαλάσει πιο γρήγορα.

Οι συστάσεις αναφέρουν πως ό,τι βάζουμε εκεί, πρέπει να είναι σε κλειστό τάπερ ή τυλιγμένο καλά με μεμβράνη. Όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κατανάλωση, το ζεσταίνουμε ώστε να σκοτώσουμε τα μικρόβια που ενδεχομένως να έχουν αναπτυχθεί όσες ώρες μας περίμενε.

Η απάντηση στις εξαιρέσεις

Αυτό που είναι γνωστό ως γρίπη στομάχου δεν υπάρχει. Αν είχατε κάποια ταραχή, πιθανότατα ήταν τροφιμογενής ασθένεια και είναι πιο δύσκολο από όσο νομίζεις, να πιάσεις τον ένοχο. Βλέπεις, μπορεί να μην είναι συστατικό του τελευταίου γεύματος που απήλαυσες. Συνήθως δεν είναι.

Οι περίοδοι επώασης για τα παθογόνα είναι συνήθως από 1 έως 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι που νιώθουν μια αναστάτωση (και κάνουν εμετό) δεν δίνουν περαιτέρω σημασία, πιστεύοντας πως το επεισόδιο θεωρείται λήξαν.

Στην πραγματικότητα, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων αναπτύσσει μακροπρόθεσμα συνέπειες στην υγεία του, όπως είναι η αντιδραστική αρθρίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συνθήκες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. Ο κίνδυνος δεν είναι ίδιος για όλους.

Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό είναι πολύ πιο ευάλωτα στα παθογόνα.