Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/SOOC
ΑΓΟΡΑ

Πόσο κοστίζει φέτος το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Από την παραδοσιακή λαγάνα και την ταραμοσαλάτα μέχρι τα θαλασσινά.

Το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής σηματοδοτεί κάθε χρόνο η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Μετά την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης, αποτελεί την αρχή της σαρανταήμερης νηστείας που αποτελεί και την πιο σημαντική για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά τη διάρκειά της, οι πιστοί απέχουν από το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί κομμάτι της παράδοσης κι έτσι ασχέτως με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, γεμίζει με λαχταριστά εδέσματα. Θαλασσινά και οστρακοειδή, από μύδια και κυδώνια μέχρι γαρίδες και καλαμάρια, λαχανικά τουρσί, ελιές, ντολμαδάκια γιαλαντζί, όσπρια σαλάτα και φυσικά λαγάνα, ταραμοσαλάτα και χαλβάς έχουν την τιμητική τους, μαζί με το πέταγμα του χαρταετού.

Φαίνεται όμως ότι και φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι θα κοστίσει αρκετά χρήματα παραπάνω, με την αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών να παίζουν τον ρόλο τους στη γενικότερη ακρίβεια. Να σημειωθεί ότι από τις 13/3 έως τις 4/6 τίθεται σε ισχύ και το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί μία επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» και θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) και τουλάχιστον δύο είδη κατεψυγμένων θαλασσινών.

Κούλουμα χωρίς λαγάνα – τον άζυμο άρτο που φτιάχνεται χωρίς μαγιά και προζύμι – δεν γίνονται κι έτσι ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια του τραπεζιού, η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 3 και 3,50 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φτάσει τα 3,70. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, εκτιμά ότι η επικρατούσα τιμή στην αγορά θα είναι τα 3,50 ευρώ. Αντίστοιχες ήταν οι τιμές και πέρσι, ενώ πριν 3 χρόνια, δύσκολα ξεπερνούσε τα 3 ευρώ.

Καλύτερο συνοδευτικό για τη λαγάνα, από μία νόστιμη ταραμοσαλάτα δεν υπάρχει. Η ποιότητα του ταραμά, το καλό χτύπημα, η μαεστρία και στη συνέχεια τα μικρά μυστικά της εκάστοτε συνταγής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Η τιμή κιλού του λευκού ταραμά είναι στα 19 με 20 ευρώ ενώ οι συσκευασμένες ταραμοσαλάτες που κυκλοφορούν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κυμαίνονται μεταξύ 2,50 και 3,50 ευρώ.

Από τα 4 ευρώ ξεκινούν οι επιλογές στα αθηναϊκά ντελικατέσεν. Ντολμαδάκια μόνο με ρύζι (γιαλαντζί) βρίσκεις από 2,50 μέχρι 3,30 ευρώ, αλλά αν θέλεις να βάλεις στο τραπέζι σου ένα πιο αρτιζανάλ προϊόν, η τιμή φτάνει τα 5 ευρώ.

Ο «χαλβάς του μπακάλη» (ταχινένιος χαλβάς) είναι το επιδόρπιο του σαρακοστιανού τραπεζιού και η τιμή του μισού κιλού ξεκινά από τα 6 ευρώ. Θα βρείτε από την κλασική γεύση μέχρι πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, όπως με αμύγδαλα, φουντούκια ή σταφίδες, με κακάο, ανάμικτο ή με επικάλυψη σοκολάτας.

Στα θαλασσινά και τα οστρακοειδή που είναι αποψυγμένα, παίζει ρόλο ο τρόπος που έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί. Η εμπειρία και η εμπιστοσύνη στον ψαρά σας θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές επιλογές. Αναζητήστε ζωντανά χρώματα και καθαρές μυρωδιές. Τα μύδια κοστίζουν περίπου 5 ευρώ το κιλό, οι σουπιές από 10 έως 15 ευρώ, οι γαρίδες (αποψυγμένες) μέχρι 15, το καλαμάρι εισαγωγής έως 10 ευρώ και το χταπόδι από 10 έως 20 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος.

«Φρέσκες ελληνικές γαρίδες δεν θα βρεις κάτω από 30 ευρώ το κιλό, όπως επίσης καλαμάρι και χταπόδι στην ίδια λογική, κοστίζουν γύρω στα 20 ευρώ. Μια τίμια επιλογή είναι το φρέσκο ελληνικο γαριδάκι που αποτελεί προϊόν βιώσιμης και νόμιμης αλιείας και το βρίσκεις από 5 έως 10 ευρώ», λέει ο Γιώργος Ροκάκης, από την πρότυπη οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και ξεκίνησε το 1932 από το Καστέλι Κισσάμου. Στον Ροκάκη βρίσκεις γαλλικά στρείδια εκτροφής 15 με 20 ευρώ το κιλό (1,5 – 3 ευρώ ανά κομμάτι ανάλογα με το μέγεθος).

Τι να προσέξεις στα θαλασσινά

Πρέπει να φαίνονται λαχταριστά, ζωντανά και να μη μυρίζουν. Τα μύδια πρέπει να είναι κλειστά όσο είναι ζωντανά και να ανοίγουν στο μαγείρεμα. Όποιο μείνει κλειστό, το πετάς. Τα στρείδια και τα κυδώνια που καταναλώνονται ωμά με λεμόνι πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν δύσκολα. Αν αγοράσεις καβούρια, πρέπει να είναι ζωντανά. Για την καλύτερη διατήρηση των παραπάνω, απόφυγε την έκθεση στον ήλιο και μην κάνεις περιττές διαδρομές από τη στιγμή που θα τα προμηθευτείς μέχρι να φτάσεις στο σπίτι σου.

Οι υψηλές τιμές που είδαμε πέρυσι στα προϊόντα του σαρακοστιανού τραπεζιού φαίνεται ότι παραμένουν ανεβασμένες και φέτος, όπως ισχύει βέβαια σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο της γενικότερης ακρίβειας που βιώνουμε.