Πού θα φας νόστιμους μεζέδες στην Αθήνα
- 22 ΙΑΝ 2022
Ο ζωγράφος έδωσε στα αγαπημένα του καφενεία την αιωνιότητα που τους αρμόζει, καθώς αποτελούν τεράστιο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Σήμερα, ο Παύλος Σάμιος δεν είναι πλέον εδώ, αλλά τα έργα τους θα μας θυμίζουν αυτούς τους φολκόρ τόπους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ξενοιασιά και την παρέα. Και σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, μια έξοδος για μεζέδες και κρασί μοιάζει ως ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.
Το Καφενείον του Ρίζου
Στη σκιά της Ακρόπολης, ο Μιχάλης Ρίζος αναβίωσε ένα κτήριο με σεβασμό στην παράδοση, δημιουργώντας ένα μοντέρνο καφενείο για όλες τις ώρες της ημέρας. Στους τοίχους της ψηλοτάβανης σάλας κρέμονται αυθεντικοί πίνακες ζωγράφων, φίλων του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του, μια λιθογραφία του Τσαρούχη καθώς επίσης πρωτότυπα της ελληνικής δισκογραφίας.
Στην κουζίνα, οι πρώτες ύλες είναι ακριβές και τίποτα δεν μπαίνει στο μενού αν δεν έχει ουσία και φυσικά γεύση. Τηγανητές πατάτες με τριμμένη ξινομυζήθρα, μοσχομυριστά σκιουφιχτά και κεφτεδάκια με κιμά προβατίνας και ντιπ μαγιονέζας με μαύρο σκόρδο είναι μερικά από τα πιάτα που μας αρέσει να τρώμε ξανά και ξανά.
Ουζερί «η Λέσβος»
Παστά ψάρια, μαρινάτα αλλά και φρέσκα στο τηγάνι, μαζί με καλαμαράκια και χταπόδι βρίσκεις στη Λέσβο. Σε αυτό το κλασικό ουζερί στην Μπενάκη, οι θαμώνες παραγγέλνουν χωρίς να δουν κατάλογο. Οι ψαρομεζέδες της Λέσβου, πάντα λαχταριστοί και προσεγμένοι, συνοδεύουν ιδανικά τη φάβα με το μπόλικο κρεμμυδάκι της, τα ντολμαδάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες και σηκώνουν φυσικά ούζο.
Μαύρος Γάτος
Ψημένη ρακή, αμοργιανά πιταράκια, κολοκυθοκεφτέδες, κεφτεδάκια και φάβα είναι όσα χρειάζεσαι στον Μαύρο Γάτο. Ανεπιτήδευτο καφενείο με ωραία διάθεση και ζωντάνια, ενδείκνυται για εκείνες τις ημέρες που θέλεις να φας νόστιμα, απλά και να μείνεις εντός budget. Για το τέλος, ζήτα εκμέκ.
Τα Κανάρια
Value for money καφενείο τα Κανάρια και αγαπημένος προορισμός για βραδινή έξοδο. Μαζί με το κρασί, θα τσιμπολογήσεις μεζέδες που συναντάς σε κάθε καφενείο που σέβεται τον εαυτό του, όπως πικάντικη φέτα, γραβιέρα, λουκάνικο και κεφτεδάκια.
Κεραμεικού 88 & Πλαταιών, Κεραμεικός
Λέσβιον
Σε αυτό το συνοικιακό ουζερί που μετράει πολλά χρόνια ζωής, τρως απλά και καλοφτιαγμένα μεζεδάκια χωρίς φιοριτούρες. Γαύρος μαρινάτος, παστή λακέρδα, μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ανάμεσα στα highlights. Φρέσκοι ψαρομεζέδες, γίγαντες, χόρτα εποχής και μερικά πιάτα πιο πειραγμένα για να συνοδεύσεις το ούζο σου.
Άμα Λάχει στης Νεφέλης
Σε ένα κτήριο που ήταν κάποτε σχολείο, με μία υπέροχη αυλή και ψηλοτάβανες αίθουσες (η διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου δίνει την αίσθηση της ιδιωτικότητας), τρως νόστιμο σπιτικό φαγητό. Φάβα, κεφτεδάκια, χοιρινή τηγανιά με πράσο, τυριά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, και επιλογές σε κρέας, όπως λουκάνικο χωριάτικο Τήνου και μπιφτεκάκια σχάρας συνθέτουν ένα μενού που υπηρετεί την ελληνική κουζίνα.
Dopios
Στο Dopios, το αστικό μεζεδοπωλείο που φέρει την υπογραφή της οικογένειας Πιτσιλή και του Χριστόφορου Πέσκια, ο chef επισφραγίζει την αγάπη του για τις ποιοτικές πρώτες ύλες και παρουσιάζει τις γεύσεις που αγαπάει. Γνώριμα τα διάσημα πλέον κεφτεδάκια τού που μαζί με τη φάβα (εδώ ο chef δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αρβανίτη από τη Σαντορίνη) έκαναν την εμφάνισή τους στο μενού του Balthazar το 1999. Στο εποχικό μενού του Dopios αναδεικνύονται προϊόντα από όλη την Ελλάδα, είτε με τον Πέσκια να τα ενσωματώνει στα πιάτα του είτε να τα προσφέρει μεμονωμένα.
Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων