Πού θα φας τα πρώτα παγωτά της άνοιξης
- 11 ΑΠΡ 2021
Ιταλικό παρφέ στο Le Greche
Το παγωτό του Le Greche και το success story της Εύης Παπαδοπούλου δεν θέλουν ιδιαίτερες συστάσεις. Τα τελευταία έξι χρόνια, η gelateria έχει αναπτυχθεί (το Ψυχικό έχει πλέον το δικό του αυθεντικό gelato) και στο Σύνταγμα, τουρίστες και μη περίμεναν – τουλάχιστον πριν μας χτυπήσει την πόρτα ο Covid-19 – υπομονετικά για να παραγγείλουν. Έχει σημασία να προσέξει κανείς τις εκφράσεις των ανθρώπων που στέκονται στην ουρά, αφού θα δει ότι όλοι βγαίνουν χαρούμενοι μόλις κρατήσουν το παγωτό στα χέρια τους. Αυτό το συναίσθημα χαράς, λοιπόν, είναι και το ζητούμενο όταν αναζητάμε το καλύτερο παγωτό εκεί έξω. Και το Le Greche μπορεί να το υποσχεθεί. Τι θα δοκιμάσεις; Η επιλογή είναι πάντα δύσκολη, αφού από τα κλασικά, βρίσκεις τέλεια gianduia, salted caramel και straciattella, αλλά μπορείς να τολμήσεις κάτι πιο ιδιαίτερο όπως το ιταλικό παρφέ.
Μητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα, Μεσογείων 440 & Αποστόλου Παύλου 2, Αγία Παρασκευή, Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό
Βανίλια Ταϊτής και σορμπέ σοκολάτα στο Κόκκιον
Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Βασίλης Παπαματθαίου; Η ερώτηση είναι μάλλον ρητορική, αφού μιλάμε για έναν ταλαντούχο ζαχαροπλάστη με σημαντική κατάρτιση στον χώρο και το πρόσωπο πίσω από τις Παράξενες Ύλες – ένα μαγαζί παράδεισο για κάθε επαγγελματία. Στο Κόκκιον, με 30 και γεύσεις που χωρίζονται σε κρέμες, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και σορμπέ, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε διαχρονικές επιλογές αλλά και ευφάνταστες δημιουργίες, ανάλογα με την εποχή που παίζει ρόλο και στο παγωτό. Τα φρούτα κατέχουν σημαντική θέση στο μενού, όπως επίσης και η διάθεση για πειραματισμούς. Εκτός από παγωτό σε χωνάκι ή κυπελλάκι, θα βρεις παγωτά για το σπίτι σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Η πρώτη ύλη παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και τα υλικά έχουν ονομασία προέλευσης.
Ό,τι δεν προμηθεύεται από το μαγαζί του δίπλα (το Κόκκιον συνδέεται με τις Παράξενες Ύλες), ο Βασίλης το αναζητά στους καλύτερους Έλληνες προμηθευτές. Σκέψου δηλαδή ένα παγωτό με πρόβειο γιαούρτι από το Μανταμάδο Μυτιλήνης και κόκκινα φρούτα με μύρτιλλο, βατόμουρο και φραγκοστάφυλο, ένα σορμπέ σοκολάτα vegan με 72 % κακάο WEISS Ebène ή μία βανίλια Ταϊτή και Μαδαγασκάρης.
Πρωτογένους 2, Ψυρρή
Γρανίτα φράουλα στον Κολέτσα
Μπορεί το ζαχαροπλαστείο να είδε τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει μετά τη συμμετοχή του pastry chef και ιδιοκτήτη Νίκου Κολέτσα στο MasterChef, αλλά οι πιστοί θαμώνες και κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν το ποιοτικό παγωτό του. Κι αν υπάρχει ένα φρούτο που φέρνει την άνοιξη, αυτό είναι σίγουρα η φράουλα. Δοκίμασε, λοιπόν, τη γρανίτα φράουλα που παρασκευάζεται με αγνά υλικά και βασίζεται μέχρι σήμερα στη συνταγή του Βαγγέλη Κολέτσα, του δημιουργού και πρώτου ιδιοκτήτη του ομώνυμου ζαχαροπλαστείου.
Μεταμορφώσεως 50, Χαλάνδρι
Παγωτό τριαντάφυλλο στον Τίλλα
Μπορεί αυτό το ζαχαροπλαστείο – σήμα κατατεθέν της Φιλαδέλφειας να είναι περισσότερο γνωστό για τα πολίτικα γλυκά του, όμως το καλό παγωτό του αποτελεί κοινό μυστικό για τους πελάτες του. Θα βρεις μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων, με κάποιες από αυτές να αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχτείς την άνοιξη είναι ένα παγωτό τριαντάφυλλο σε τραγανό χωνάκι.
Πλατεία Πατριάρχου 41, Νέα Φιλαδέλφεια
Παγωτό καϊμάκι και Σικάγο στη Χαρά
Για τους αμετανόητα κλασικούς υπάρχει το μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι (κάνε τον συνδυασμό με εκμέκ) και το επικό Σικάγο στη Χαρά. Προ πανδημίας, θα έπιανες θέση στα τραπεζάκια έξω με θέα την Πατησίων και το ετερόκλητο κοινό της περιοχής. Τόσο το Σικάγο όσο και το εκμέκ με καϊμάκι δεν έχουν την ίδια χάρη αν δεν σερβιριστούν στα vintage σκεύη τους, αλλά είναι μια παραχώρηση που πρέπει να κάνεις.
Πατησίων 339
Παγωτό σε μπριός στο Bon Bon Fait Maison
Αν υπάρχει κάτι καλύτερο από το παγωτό αυτό είναι το παγωτό μέσα σε αφράτο μπριός. Αυτή η επική σύλληψη του Κρίτωνα Πουλή, το brioche con gelato, βασίζεται σε μία παραδοσιακή συνταγή της Σικελίας και τη βρίσκεις στο εργαστήριο του Bon Bon Fait Maison.
Πολυδεύκους 38, Πειραιάς
Λεμόνι και βασιλικός στα Kayak
Με περισσότερες από 80 γεύσεις παγωτού, κάποιες μάλιστα πολύ ιδιαίτερες και πρωτότυπες, η επιλογή στα Kayak δεν είναι πάντα εύκολη. Οι γεύσεις βασίζονται στις τελευταίες τάσεις της γαστρονομίας και της παγκόσμιας αγοράς κι έτσι βρίσκει κανείς αλμυρά παγωτά, με αλκοόλ, ακόμα και με μπαχαρικά, όλα με γνώμονα την ποιότητα και τις καλές πρώτες ύλες. Αν ψάχνεις όμως μια γεύση για να κάνεις την αρχή, αυτή είναι σίγουρα το combo λεμόνι και βασιλικός. Σκέφτεσαι κάτι πιο ανοιξιάτικο;