Πού θα φας τις καλύτερες σούπες στην Αθήνα
Οι καλύτερες διευθύνσεις στην πόλη για γαλλική κρεμμυδόσουπα, βιετναμέζικη Pho, ψαρόσουπα, ακόμα και μαγειρίτσα, τώρα που ο καιρός έχει κρυώσει για τα καλά.
- 4 ΔΕΚ 2021
Για τον Auguste Escoffier, τον δημιουργό της σύγχρονης γαστρονομίας, «η σούπα είναι το πιάτο που απαιτεί την πιο ντελικάτη λεπτότητα και την πιο αυστηρή προσοχή από όλα τα υπόλοιπα σε ένα μενού». Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να διορθωθεί με μία ζεστή σούπα. Από τα winter blues μέχρι ένα κοινό κρυολόγημα, αυτό το φαγητό έχει τη μαγική ιδιότητα να θεραπεύει.
Η σούπα λατρεύεται σε κάθε μέρος του κόσμου και κάθε λαός έχει τη δική του ξεχωριστή συνταγή. Πολλές από αυτές έχουν γίνει διάσημες παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα η βιετναμέζικη Phο, η Tom Yum από την Ταϊλάνδη, η ιταλική Μινεστρόνε και η γαλλική κρεμμυδόσουπα – σούπες που μπορείς να τις βρεις και στην Αθήνα.
Οι πιο νόστιμες σούπες στην Αθήνα
Η σούπα είναι comfort food, είναι φαγητό – τελετουργικό, όπως η Μαγειρίτσα, αλλά και ένα αόρατο νήμα που συγκρατεί έθιμα χρόνων στα οικογενειακά τραπέζια, όπως ένα πιάτο μολοχία που ενώνει τους Έλληνες του Σουδάν και της Αιγύπτου. Είναι όμως και συνδεδεμένη με την pop art, με τον Andy Warhol να κάνει διάσημη τη συμπυκνωμένη σούπα της Campbell μέσα από τον πίνακά του. Ο ίδιος μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι η εν λόγω σούπα αποτελούσε το μεσημεριανό του για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Κρεμμυδόσουπα στον Spiros & Vasilis
Η γαλλική κρεμμυδόσουπα (soupe a l’oignon) είναι μια σούπα που βασίζεται συνήθως σε ζωμό κρέατος και κρεμμύδια. Σερβίρεται γκρατινέ με κρουτόν ή μια φέτα ψωμί, με τυρί που έχει λιώσει. Στον Spiros & Vasilis, η κρεμμυδόσουπα έρχεται με μία φέτα ψωμιού και μια κρούστα τυριού σε ένα κομψό σκεύος.
Mahluta στο Feyrouz
Μαχλούτα η ανάκατη είναι το όνομα της λαχταριστής αυτής σούπας που προτείνει το Feyrouz, για να την απολαύσεις στο χέρι (δε χρειάζεται κουτάλι, απλώς πίνεις). Κόκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμός κοτόπουλου (παραγωγή της κουζίνας) και φρεσκοκαβουρδισμένο αγριοκύμινο είναι τα υλικά αυτού του μαγικού ζωμού.
Μοσχάρι βραστό στον Γιάννη
Σούπα βάλσαμο για το στομάχι και το κρύωμα είναι η κρεατόσουπα και στο παραδοσιακό μαγειρείο «Ο Γιάννης», τη βρίσκεις πλούσια σε λαχανικά και με ένα μεγάλο κομμάτι μοσχάρι. Πρόσθεσε μαύρο πιπέρι και απόλαυσε τη χορταστική σούπα – αντίδοτο στο κρύο. (Υ.Γ. Αν σου αρέσει ο πατσάς, πήγαινε κατευθείαν στην επόμενη πίστα).
Κοτόσουπα στην Ήπειρο
Διάσημη για τις σούπες της είναι η Ράνια Καρατζένη και το οινομαγειρείο της που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Δημοτικής Αγοράς (Βαρβάκειο). Η κοτόσουπα έχει την τιμητική της (μαγειρεμένη μόνο με κοτόπουλα Ναυπάκτου, πιστοποιημένα με ISO για την αποκλειστική εκτροφή τους με καλαμπόκι), ενώ δεν λείπουν σούπες όπως μοσχάρι βραστό, γίδα βραστή, ψαρόσουπα, πατσάς και μαγειρίτσα. Η τελευταία, φτιάχνεται βάσει της ηπειρώτικης συνταγής, χωρίς καθόλου έντερα και με πολύ ρύζι.
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά
Tom Kha Gai στο Rouan Thai
Αυτή η πικάντικη και ταυτόχρονα όξινη σούπα με κοτόπουλο και γάλα καρύδας είναι δημοφιλής στην κουζίνα της Ταϊλάνδης και του Λάος. Το όνομα του πιάτου μεταφράζεται κυριολεκτικά σε μαγειρεμένο κοτόπουλο με ρίζα γκάλανγκαλ (tom = μαγειρεμένο, kha = galangal, gai = κοτόπουλο) και πρόκειται για μια σούπα food for the soul. Όσοι έχουν ταξιδέψει στα μέρη της, λένε ότι στο Rouan Thai τη βρίσκεις την Tom Kha Gai πιο αυθεντική εκδοχή της.
Ramen στο Poke Hawaiian Sushi
Στην πιο δημοφιλή εκδοχή της σούπας Ramen, τα toppings που περιλαμβάνει είναι το chashu, δηλαδή μαριναρισμένη πανσέτα, ένα βραστό αυγό και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Έτσι, τη βρίσκεις και στο Poke Hawaiian Sushi, με μαστιχωτά noodles και ζωμό ελαφρώς spicy. Το Ramen έρχεται σε δύο διαφορετικά μπολ – στο ένα βρίσκονται τα στερεά υλικά και στο άλλο ο ζωμός. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιχύσεις τα υλικά σου με τον ζωμό και να ανακατέψεις ελαφρά.
Pho στο Dao Vietnamese Steet Food
Αυτή η σούπα που αποτελείται από ζωμό, noodles ρυζιού, μυρωδικά και μοσχαρίσιο κρέας (μερικές φορές κοτόπουλο) είναι αρκετά δημοφιλής στο Βιετνάμ, από τα νοικοκυριά μέχρι τους πάγκους και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα. Στο Dao, θα βρεις Pho Bo (δηλαδή με μοσχάρι) αλλά την εκδοχή με κοτόπουλο (Pho Ga).
Ψαρόσουπα στον Πεζούλα
Κλασική ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές και value for money, ο Πεζούλας σερβίρει και μία από τις πιο νόστιμες (και διάσημες) ψαρόσουπες στην Αθήνα. Ιδανικό πιάτο για να ξεκινήσεις το γεύμα σου μια Κυριακή μεσημέρι κι ένα πραγματικά θρεπτικό φαγητό.
Μερικές ακόμα διευθύνσεις
- Στο Sushi Lunchi (Σκούφου 6, Σύνταγμα) για miso soup.
- Στο Jerry’s (Εθνικής Αμύνης 27, Παπάγου) για σούπα γλυκιάς κολοκύθας.
- Στο Tuk Tuk (Βεΐκου 40, Κουκάκι) για Tom Yan, μια πικάντικη σούπα με γαρίδες, λεμονόχορτο, φύλλα καφίρ, galangal και κόλιανδρο.
- Στο Hanoi (Πετράκη 12, Σύνταγμα) για Pho (και σε vegan εκδοχή).
- Στο Shiraki (Νίκης 17, Σύνταγμα) για Kitsune Udon.
- Στο Hasapika Central Market (Αριστογείτονος 1, εντός Βαρβάκειου) για ψαρόσουπα που σιγοβράζει για ώρες.