Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Ξέρουμε πού θα φας το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην πόλη

Mια ωδή στο γαλακτομπούρεκο σε 8 αθηναϊκά μαγαζιά, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και τα βόρεια προάστια.

Αφράτη κρέμα, τραγανό φύλλο, σιρόπι που δε λιγώνει. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για το γαλακτομπούρεκο. Το βούτυρο συμβάλει σημαντικά στο αποτέλεσμα, αλλά είναι και η τέχνη που παίζει ρόλο. Κάποιοι σιροπιάζουν το γλυκό όπως είναι καυτό ενώ άλλοι περιμένουν να κρυώσει για να ρίξουν το ζεστό σιρόπι. Σε κάποιες συνταγές, η κρέμα αρωματίζεται με βανίλια ενώ σε άλλες δεν επιδέχεται κανένα πρόσθετο αρωματικό.

Το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό των οικογενειακών τραπεζιών και το πρώτο δώρο που σκεφτόμαστε σε γιορτινά καλέσματα για φαγητό. Είναι ένα γλυκό που προσφέρεται στα καλά πορσελάνινα πιατάκια της γιαγιάς, με δροσερό νερό και ελληνικό καφέ, αλλά που τρώγεται και κατευθείαν από το ταψάκι, ιδανικά την επόμενη μέρα, με το φύλλο να έχει ρουφήξει το σιρόπι.

Αν η γεύση είναι μνήμη, τότε ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο γαλακτομπούρεκο, αυτό που θυμάται να τρώει από παιδί. Ευτυχώς, στην Αθήνα υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις που ξεχωρίζουν για το γαλακτομπούρεκό τους, καλύπτοντας κάθε γούστο περί κρέμας, τραγανού φύλλου και σιροπιάσματος.

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και από το Παγκράτι στο Μαρούσι, αυτές είναι οι 9 διευθύνσεις για το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην πόλη.

Στο Κοσμικόν για το γαλακτομπούρεκο κανταϊφι

«Αγνά και φρέσκα» υλικά είναι η απάντηση για το μυστικό του γαλακτομπούρεκο του Κοσμικόν. Τραγανό χειροποίητο φύλλο, βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα (από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα), απαλή και βελούδινη σιμιγδαλένια κρέμα με φρέσκο γάλα και αυγά και σιρόπι καυτό που περιχύνεται στο γλυκό μόλις αυτό βγει από τον φούρνο είναι όσα πρέπει να ξέρεις για το γαλακτομπούρεκο που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι συναγωνίζεται εδώ και χρόνια το «αυθεντικό» στις προτιμήσεις του κοινού.

Στη Στάνη για όπως παλιά


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ακολουθώντας τις παραδόσεις και εμμένοντας στην ποιότητα και τη μαζεμένη παραγωγή, η Στάνη έχει τα γλυκά – σήμα κατατεθέν της. Και το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από αυτά. Στα ενενήντα χρόνια λειτουργίας του, το παραδοσιακό αυτό γαλακτοπωλείο έχει γλυκάνει γενιές και γενιές με τις κρέμες, τα ρυζόγαλα, το παγωτό, τους λουκουμάδες και τις πάστες του. Το γαλακτομπούρεκο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί μοσχοβολάει βούτυρο.

Στο Πετέκ για την αρωματική κρέμα

Ο Πολίτης Γιώργος Μαγκλάρας είναι υπεύθυνος για το υπέροχο γαλακτομπούρεκο που βρίσκεις στο Πετέκ. Σε αυτό το old school ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις πρώτες ύλες. Έτσι και για το γαλακτομπούρεκο, ο ειδικός επιλέγει φρέσκο βούτυρο γάλακτος, αρωματίζει την κρέμα του με βανίλια και ρίχνει το σιρόπι παγωμένο στο καυτό γλυκό για να γίνει τραγανό.

Στον Ασημακόπουλο για το τραγανό φύλλο

Φρέσκο βούτυρο και λίγη βανίλια είναι τα μυστικά στο γαλακτομπούρεκο του Ασημακόπουλου, ένα γλυκό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των παλιότερων. Το ζαχαροπλαστείο, που ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο, βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1915, τηρώντας ευλαβικά το δόγμα «ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις». Τραγανό φύλλο και αρωματική κρέμα με γεύση γεμάτη, που σου μένει και πυροδοτεί παιδικές αναμνήσεις.

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Στον Παυλίδη για τη σπεσιαλιτέ του


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ο Μικρασιάτης Παύλος Παυλίδης άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Αθήνα το 1946 και το 1957 απέκτησε το δεύτερο ζαχαροπλαστείο του στη Λεωφόρο Κατεχάκη, στον αριθμό 59, που το συναντάμε μέχρι σήμερα. Το γαλακτομπούρεκο είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του Παυλίδη και η επόμενη γενιά φροντίζει να διατηρεί στο ακέραιο όλα εκείνα τα συστατικά που το έκαναν διάσημο.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Στο Πρώτο και για τη βόλτα στη Δραπετσώνα

Η Δραπετσώνα έχει το δικό της λαχταριστό γαλακτομπούρεκο που βγαίνει καθημερινά ολόφρεσκο από Το Πρώτο. Η φήμη του πειραιώτικου όμως έφτασε πλέον και στο Μοσχάτο, αφού το ζαχαροπλαστείο εγκαινίασε το νέο του κατάστημα (Στρ. Μακρυγιάννη 22).

Στον Μαστρονικόλα για πληθωρική γεύση


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Φημισμένος για το γαλακτομπούρεκό του, ο Μαστρονικόλας διατηρεί την ίδια συνταγή αναλλοίωτη στον χρόνο και εμμένει στην ποιότητα των υλικών του. Γεύση πληθωρική, πλούσια κρέμα, μελωμένο φύλλο και μια τεχνογνωσία ετών, είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

Στον Κολέτσα για ένα γλυκό με συναισθηματική αξία

«Χρωστάμε πολλά στον πατέρα μας που μας έδωσε σωστές βάσεις. Κάθε Κυριακή ήταν στο μαγαζί από τις 6 το πρωί για να πάρουν οι πελάτες το γαλακτομπούρεκο ζεστό (όλο το γλυκό όχι μόνο το σιρόπι) για το τραπέζι τους» έχει πει σε συνέντευξή του ο Νίκος Κολέτσας.

Μπορεί ο pastry chef να ατενίζει στο μέλλον όμως έχει αγκαλιάσει την παράδοση του ζαχαροπλαστείου – μια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Βαγγέλης Κολέτσας. Εκτός, λοιπόν, από τις πιο σύγχρονες δημιουργίες, το ζαχαροπλαστείο εξακολουθεί να φτιάχνει το ίδιο ποιοτικό γαλακτομπούρεκο όπως το ξέρουν χρόνια τώρα οι πιστοί του πελάτες.

Στον Γαλυφιανάκη για τους κλασικούς

Tο γαλακτομπούρεκο του Γαλυφιανάκη, ενός ζαχαροπλαστείου που μετράει σαράντα χρόνια ζωής, έχει το δικό του πιστό κοινό που το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα του είδους. Και γιατί όχι; Αρωματικό, με τραγανό φύλλο και γενναία δόση σιροπιού για τους γλυκατζήδες της υπόθεσης.

ΓΑΛΥΦΙΑΝΑΚΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
  • Ευφρονίου 60, Αθήνα
  • 2107245706

Exit mobile version