Πού θα βρεις τα πιο νόστιμα τσουρέκια στην Αθήνα
- 29 ΑΠΡ 2024
Ο καθένας έχει τη δική του ανάμνηση από το πασχαλινό τσουρέκι. Εκείνο που έτρωγε ως παιδί, που πιθανότατα του έστελνε ο νονός ή η νονά με τη λαμπάδα του και που βουτούσε στο γάλα όταν όλοι έτρωγαν αρνί και κοκορέτσι. Το καλό τσουρέκι τρώγεται σκέτο – είναι τόσο αρωματικό και γευστικό που δεν χρειάζεται υπερβολές – αλλά γίνεται και η τέλεια βάση για french toast αν ξεμείνει (ποτέ κανείς) και ξεραθεί. Στις παρακάτω διευθύνσεις βρίσκεις τις καλύτερες επιλογές για το Πάσχα.
Τα κλασικά
ΑΕΚ και πολίτικο τσουρέκι πάνε μαζί. Στον δρόμο που δίδαξαν λοιπόν οι Πολίτες, όπως οι ιδιοκτήτες του Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι), του Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81) και της Εύης (Ιλισίων 2 & Νυμφαίου), το πασχαλινό τσουρέκι πρέπει να μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι, τηρούμενων όμως πάντα των σωστών αναλογιών. Οι νεωτερισμοί δεν έχουν θέση σε αυτές τις διευθύνσεις – προσωπικά θέλω το τσουρέκι μου σχετικά άγλυκο για να προσθέσω μία ωραία πραλίνα ή μία μαρμελάδα κόκκινων φρούτων για οξύτητα.
Από το 1964, το Πέλιτ (Σπάρτης 8, πλατεία Αμερικής / Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι) κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: φτιάχνει γλυκά με αγάπη και μεράκι, χωρίς ιδιαίτερες φιοριτούρες. Μαζί λοιπόν με το φανταστικό προφιτερόλ και τις κρέμες του, θα βρεις πασχαλινό τσουρέκι (σε πολύ καλή τιμή όπως άλλωστε ισχύει και για όλα τα προϊόντα).
Το άρωμα του πολίτικου τσουρεκιού είναι αξεπέραστο. Θα το καταλάβεις αρχικά από την επίσκεψή σου στο Maxim (Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη), όπου ο κύριος Κώστας μετράει πάνω από 30 χρόνια ακούραστης δουλειάς και στη συνέχεια από το τσουρέκι που θα πάρεις σπίτι σου. Μοσχοβολάει ακόμα και μέσα από το περιτύλιγμά του – φαντάσου τι γίνεται μόλις το ξετυλίξεις.
Αγαπώ πολλά τσουρέκια εκεί έξω – έχω μια αδυναμία στις αυθεντικές συνταγές όπως του Maxim ή του Τίλλα (Πλατεία Πατριάρχου 10, Ν. Φιλαδέλφεια) γιατί είναι συνυφασμένα με ανθρώπους που γνωρίζω από παιδί και τις ιστορίες του. Στο ζαχαροπλαστείο της Νέας Φιλαδέλφειας, το τσουρέκι είναι άγλυκο, αρωματικό, με το μαχλέπι και τη μαστίχα του (παίζει ρόλο η ποιότητα των υλικών για να έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει). Οι Πολίτες το συνοδεύουν με ένα κομμάτι τυρί για το τσάι τους και γενικά δεν το «μπουκώνουν» με περιττά υλικά.
Στους Πολίτες του Παλαιού Φαλήρου, το τσουρέκι έχει την τιμητική του όλο τον χρόνο. Αρκεί μια βόλτα στην Αγίου Αλεξάνδρου και τα γύρω στενά για να βρεθείς σε μερικά από τα καλύτερα πολίτικα μαγαζιά, όπως το Sarayli (Αγίου Αλεξάνδρου 30) και το Divan (Ναϊάδων 51), ενώ χαμηλά στην Πρωτέως (4-8)– εκεί που χτυπάει το θαλασσινό αεράκι – συναντάς το Rio.
Στα κλασικά έρχονται να προστεθούν και Τα Γιούλια στη Νέα Ιωνία με τη συνταγή για τσουρέκι του Μικρασιάτη Ευάγγελου Αγιακλόγλου (που άρχισε να γράφει την ιστορία του ζαχαροπλαστείου το 1945). Στο καινούργιο, σύγχρονο ζαχαροπλαστείο, που άνοιξε το 2013, βρίσκεις τις γνώριμες σπεσιαλιτέ όπως τα μικρά τσουρεκάκια με την τραγανή κρούστα ζάχαρης, αλλά και καινούργιες προσθήκες, βλέπε τσουρέκι σιροπιασμένο με σοκολάτα και παγωτό τσουρέκι.
Μπορεί το εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη (Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία) να είναι ξακουστό για τις λαχταριστές τριγωνικές πίτες της, αλλά το μυρωδάτο και νόστιμο τσουρέκι είναι ένας ακόμα λόγος για να πας ενόψει Πάσχα. Μη φύγεις από τη Νέα Ιωνία, αν δεν επισκεφτείς επίσης το Κορνέ (Ελ. Βενιζέλου 124-128), ένα ζαχαροπλαστείο που αγαπάει τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα πιο σύγχρονα γλυκά. Προτείνω να δοκιμάσεις το τσουρέκι με σοκολάτα κι αν φτάσεις μέχρι εκεί πάρε μαζί σου κι ένα εκμέκ (όχι δε γίνεται με τσουρέκι ή κανταϊφι στη βάση αλλά με αρωματικό παντεσπάνι).
Κλασική αξία αποτελεί και το τσουρέκι στου Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών), Κυψέλη για τους σταθερούς πελάτες αυτού του old school ζαχαροπλαστείου. Όσοι διαβούν για πρώτη φορά το κατώφλι του και δοκιμάσουν το τσουρέκι, θα ευχαριστηθούν τα αρώματα και τη γεύση του, αλλά και την πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής. Τσουρέκι και Αφοί Ασημακόπουλοι (Χ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια) πάνε μαζί, οπότε αν βρεθείς στην περιοχή ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται το μαγαζί ως φοιτητές, τότε που η υπόσταση του ζαχαροπλαστείου ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι σήμερα. Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι η συνταγή για το τσουρέκι παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Στο Serano (Ξενίας 34, Ζωγράφου), το τσουρέκι είναι αφράτο, αρωματικό, χωρίς πολύ ένταση στη μαστίχα και σχετικά άγλυκο (οι φέτες τρώγονται χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις), συνδυάζεται ιδανικά με ένα spread και επιβάλλεται να βουτηχτεί σε καφέ ή γάλα.
Μαζί με το κλασικό τσουρέκι που φτιάχνει στο Μεράκι (Αντήνορος 9, Παγκράτι), ο Σπύρος Κυριακόπουλος προτείνει μία διαφορετική εκδοχή που θυμίζει αρκετά babka. Πρόκειται για μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής με σοκολάτα ΙΟΝ και αποκλειστικά φρέσκο βούτυρο, το οποίο αποκτά μία τραγανή, καραμελωμένη κρούστα λόγω της ζάχαρης. Το βρίσκεις επίσης με μήλο και λεμόνι.
Τα τσουρέκια της Ρίτας Αμιραλιάν, δημιουργού του Rita’s Cookies (Δομοκού 40Α) στον Πειραιά, είναι γαλλικού στυλ, αφράτα και μοσχομυριστά και εκτός από την κλασική εκδοχή, φτιάχνει ατομικά με κομμάτια σοκολάτας.
Τα new age
Kora Bakery
Αν ακολουθείς το Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι) στο Instagram, θα έχεις γίνει μάρτυρας της επιχείρησης «τσουρέκι» που στήνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μαστιχωτό, μαλακό και αρωματικό τσουρέκι με φρέσκα πορτοκάλια και αυγά ελευθέρας βοσκής, πλούσια σοκολατένια babka και Hot Cross Buns παρασκευάζονται με ποιοτικά υλικά και σημασία στη λεπτομέρεια.
Στο Kora αγαπούν τις συνεργασίες, και έτσι και αυτό το Πάσχα έχουν τρεις διαφορετικές: σοκολατένια αυγά σε συνδυασμό με τα αρτοποιήματα τους από την Esophy, αυγά Murano της Κατερίνας Ψωμά που στολίζουν το τσουρέκι, τα διακοσμητικά κεραμικά αυγά βαμμένα στο χέρι αποκλειστικά για τον φούρνο από το Arch Workshop και λαμπάδες από μελισσοκέρι της Melicera. Τα αυγά Murano, τα Wildflower Eggs καθώς και το Easter gift bag είναι διαθέσιμα και στο e-shop για προπαραγγελίες.
Τσουρέκι φτιαγμένο με οικογενειακή πατροπαράδοτη συνταγή βρίσκεις στο ζαχαροπλαστείο Madame Fraise (Υμηττού 260), από τους pastry chefs Ευγένιο Βαρδακαστάνη και Γεωργία Τσαμπάνη. Για λίγες ημέρες επιστρέφει και το limited-edition Noble panettone με γεύση τσουρέκι και πορτοκάλι confit και τα διακριτικά φυσικά αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και βανίλια Μαδαγασκάρης.
Στο Choc ‘O Rock (Βουτσινά 105, Χολαργός), η Ρένα Οροκλού ζυμώνει τσουρέκια που προκαλούν χαρά, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Βούτυρο, μαχλέπι, κάρδαμο, πορτοκάλι και μαστίχα είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί τόσο στο τσουρέκι όσο και τα κουλουράκια της, συμπυκνώνοντας έτσι το ελληνικό Πάσχα σε δύο μπουκιές. Άρωμα Ιταλίας φυσάει στο Le Greche (Λυκούργου 2, Ν. Ψυχικό) που προτείνει και φέτος Colomba Pasquale στη σοκολατένια της εκδοχή αλλά και με λικέρ Strega. Πρόκειται ουσιαστικά για το πασχαλινό τσουρέκι των Ιταλών, σε σχήμα περιστεριού, που έχει την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι και συμβολίζει την ειρήνη και τη λύτρωση.
Για κάτι διαφορετικό, το bakery της Madame Fraise (Υμηττού 225) προτείνει ένα Brioche Vanille, γεμισμένο με απαλή κρέμα βανίλιας και τραγανή πραλίνα φουντουκιού που στολίζεται στην επιφάνεια του με ένα λεπτεπίλεπτο craquelin αμυγδάλου. Στο Antonis Selekos (Εριφύλης 2, Παγκράτι) μπορείς να προμηθευτείς χειροποίητο τσουρέκι με μανταρίνι, πορτοκάλια και μαστίχα Χίου μαζί με ένα spread αλατισμένης καραμέλας για τον τέλειο συνδυασμό.