HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Ψάρι σε κρούστα αλατιού με χόρτα, από τον Λάμπρο Βακιάρο

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, θα μάθεις πώς θα φτιάξεις ψάρι σε κρούστα αλατιού με χόρτα.

Ενώ οι συνταγές με κρέας αποτελούν αναμφίβολα μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα που μαγειρεύουμε στο σπίτι, τις αντίστοιχες με ψάρι τις αντιμετωπίζουμε συχνά με φόβο και δισταγμό. Κι όμως, υπάρχουν συνταγές εύκολες και νόστιμες, όπως η παρακάτω.

Λαβράκι με κρούστα αλατιού, για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών, όπου το αλάτι αποτέλεσε ένα από τα πιο πολύτιμα και δυσεύρετα υλικά για την αποφυγή της ταλαιπωρίας που έφερε ο χιονιάς (να κάνουμε και λίγη πλάκα γιατί δεν βγαίνει αλλιώς).

Ψάρι σε κρούστα αλατιού με χόρτα

Υλικά

Για το ψάρι

  • 2 λαυράκια των 800 γρ. περίπου (καθαρισμένα)
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • Φλούδες από 1/2 λεμόνι
  • Φλούδες από 1/2 λάιμ
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κιλά ψιλό αλάτι

Για τα χόρτα

  • 1 + 1/2 κιλό άγρια χόρτα
  • 5 γρ. αλάτι
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα λεμονιού

Για την κρούστα αλατιού

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 400 γρ. νερό

Για το ζεστό λαδολέμονο

  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ξερή ρίγανη
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 4 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε τα ψάρια με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές. Γεμίζουμε το άνοιγμα του στομαχιού με τις φλούδες λεμονιού και του λάιμ, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
  2. Για την κρούστα αλατιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το νερό με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε, δημιουργώντας μία κρούστα σε μορφή βρεγμένης άμμου.
  3. Σε ένα ταψί απλώνουμε 2 στρώσεις από το μείγμα αλατιού, μία στρώση για το κάθε ψάρι (περίπου 2/3 του μείγματος), η οποία να καλύπτει όλη την επιφάνειά του. Τοποθετούμε πάνω τα ψάρια. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αλατιού και πιέζουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλυφθούν και να θωρακιστούν εντελώς τα ψάρια σε όλες τις πλευρές.
  4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά.
  5. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Τα κόβουμε κατά μήκος, ώστε να τρώγονται ευκολότερα. Τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό και το 1 κ.γ. αλάτι για περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και στίβουμε τα περιττά υγρά.
  6. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε για 1 λεπτό το σκόρδο και προσθέτουμε τα χόρτα. Τα σοτάρουμε για ακόμα 2 – 3 λεπτά, στη συνέχεια σβήνουμε με το λεμόνι και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  7. Για το λαδολέμονο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, τέτοια ώστε όταν το ακουμπάμε με το δάχτυλό μας να νιώθουμε τη θερμότητα. Προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε ιδανικά για τουλάχιστον 30 λεπτά. Έτσι, θα απελευθερωθούν περισσότερο τα αρώματα μέσα στο λάδι.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.

Exit mobile version